Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kamberu tri godine i deset mjeseci zatvora, Šimičević oslobođen

04.07.2011. 22:00
Kamberu tri godine i  deset mjeseci zatvora,  Šimičević oslobođen


Šimu Kambera i Luku Šimičevića teretilo se zbog preprodaje oko dva kilograma “trave” koju su skrivali u polju nedaleko od Paljuva. Sudsko vijeće Kambera je proglasilo krivim, a Šimičevića zbog nedostatka dokaza oslobodilo optužbe


Na jedinstvenu  kaznu zatvora u trajanju od  tri godine i deset mjeseci  na Županijskom sudu  u Zadru nepravomoćno  je osuđen 27-godišnji Šime  Kamber. Njega se zajedno s  dvije godine mlađim prijateljem i poslovnim partnerom  Lukom Šimičevićem sumnjičilo zbog preprodaje gotovo dva kilograma marihuane. No, Sudsko je vijeće pod  predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić, Šimičevića  oslobodilo optužbe te mu odmah po presudi ukinulo pritvor u kojemu se nalazi od  siječnja 2011. godine, dok je  Kamberu pritvor produljen.
– Ovo Sudsko vijeće smatra  kako još uvijek egzistiraju  pritvorski razlozi, odnosno da  bi na slobodi Kamber mogao  ponoviti kazneno djelo. Takav  zaključak proizlazi iz njegove  dosadašnje višestruke  osuđivanosti, a prilikom donošenja odluke o visini kaznene sankcije morali smo  opozvati i uvjetnu osudu  Općinskog suda u Zadru iz  rujna 2009. godine – obrazložila je Grancarića dodavši  kako je Kamberu za preprodaju marihuane izrečena  kazna od tri godine i sedam  mjeseci, a opozivanjem uvjetne presude u trajanju od  pet mjeseci zatvora s obzirom  na to da je ovo djelo počinio u  vrijeme uvjeta, izrečena mu je  jedinstvena kazna od gotovo  četiri godine.
Što se tiče Luke Šimičevića,  Grancarić je obrazložila kako  je vijeće imalo samo dvije  indicije u njegovom slučaju –  činjenicu da je automobil koji  pripada njegovu ocu, a kojim  se on koristi, u inkriminirano  vrijeme bio na području  Paljuva gdje je Kamber uhvaćen na djelu, u trenutku  dok je iz polja nedaleko od  makadamskog puta iz “bukse”  s gotovo dva kilograma “trave” izvlačio dva paketa. Druga indicija bila je ta što je  signal Šimičevićeva mobitela  taj dan lociran na istom području, no Grancarića je pojasnila kako sud nije raspolagao nedvojbenim dokazima da je on uistinu i vozio,  niti da je upravo on telefonirao. Osim toga, napomenula je kako ni dvojica  policajaca koji su uhitili Kambera nisu vidjela tko ga je  dovezao pa je Šimičević stoga  i oslobođen optužbe.
Kada je riječ o Kamberu,  Grancarić je kazala kako je  on nedvojbeno počinio kazneno djelo koje mu je tužiteljstvo optužnicom stavilo na  teret. Njega je, kazala je, 23.  siječnja na područje Paljuva,  nedaleko od minskog polja  dovezla muška osoba koju on  ne želi imenovati te da pronađena droga zasigurno pripada njemu iako se on branio  kako su njegova samo dva  paketića koja je od neimenovane osobe kupio za svoje  potrebe. Prilikom čitanja  obrazloženja Kamber je vidno negodovao te niječnim  pokretima glavom popratio  svaku sutkinjinu riječ uz “smiješak” nevjerice.
Na ovu žalbu sve strane u  postupku imaju pravo žalbe.