Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krediti Tesle osiguravat će povratak i opstanak Srba

04.07.2011. 22:00
Krediti Tesle osiguravat će  povratak i opstanak Srba


Banka će podržavati osnivanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, zadruga, obrta, radionica, malih i srednjih poduzeća na područjima gdje se Srbi vraćaju u Hrvatsku


Do kraja godine u Zagrebu bi se trebala  otvoriti prva poslovnica nove  štedne banke Tesla, koja će  putem svojih poslovnica osigurati ekonomske uvjete za  povratak i opstanak Srba u  Hrvatskoj. Stoga je jučer na  glavnoj skupštini Tesle izveden drugi krug dokapitalizacije te banke, na ukupno 32 milijuna kuna, i to  mješovitim srpsko-hrvatskim  kapitalom.
– Banka Tesla podržavat će  osnivanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, zadruga, obrta, radionica, malih i srednjih poduzeća na  područjima gdje se Srbi  vraćaju u Hrvatsku, objasnio  je Bojan Pajtić, predsjednik  pokrajinske vlade Vojvodine.
Razvojni fond pokrajine  već je u prvom krugu uložio u  banku oko 11 milijuna kuna,  a jučer se s istim iznosom iz  državnog razvojnog fonda  pridružila vlada Srbije, potvrdio je njezin ministar Srđan  Srećković. Preostalu trećinu  novca osigurale su tvrtke  Viro iz Virovitice, Agrokorova tvornica ulja Zvijezda te  Končar, izjavio je Milorad  Pupovac, predsjednik nadzornog odbora banke.
– Vlada Srbije čvrsto je  opredijeljena za jačanje suradnje s Hrvatskom. Ekonomski odnosi između dviju  zemalja na uzlaznoj su razini,  ali nižoj od potrebne, što ide  na štetu jedne i druge države,  ocijenio je ministar Srećković, naglasivši kako vjeruje da  će banka Tesla pridonijeti i  razvoju Hrvatske, gospodarske suradnje dviju država,  kao i ulasku srpskih tvrtki na  hrvatsko tržište.
Banka bi na jesen trebala  obaviti treći krug dokapitalizacije, kako bi se osiguralo oko 120 milijuna kuna, potvrdio je predsjednik  uprave banke Zvonko Agičić.  Stoga su Pajtić, Srećković,  Pupovac i ostali sudionici  jučerašnje skupštine pozvali  hrvatske i srpske tvrtke na  uključivanje u dokapitalizaciju, kako bi banka do kraja  godine bila spremna obavljati  svoj posao. 


Širenje hrvatskih tvrtki u Srbiju




Zanimljivo je da su u banku Tesla svoj kapital uložile tri hrvatske tvrtke – svaka po tri do četiri milijuna kuna – koje žele širiti poslove u Srbiji. Viro, primjerice, surađuje sa srpskim proizvođačima šećerne repe i šećera, Končar želi u Srbiji osigurati tržište i suradnju s njihovim poduzećima, a slično je i s kompanijom Agrokorom koja dio svog rasta može zahvaliti upravo srpskom tržištu.
– Bilo je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela i učine konkretni potezi koji bi pridonijeli suradnji Hrvatske i Srbije, rekao je Marinko Zadro, vlasnik Vire i predsjednik njegove uprave, pozdravljajući dokapitalizaciju banke Tesla.