Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mještani sumnjaju u nepotizam

04.07.2011. 22:00
Mještani sumnjaju  u nepotizam


Tražimo da se ukloni i pregradni kameni zid između javne plaže Tustica i kampa Aleksandra Colića te na taj način omogući prolaz uz more, kažu u Odboru


Odbor naselja Tustica u Svetom Petru na moru, općini Sveti Filip i Jakov uputio je na adresu općine te svih relevantnih institucija Županije i države Zahtjev za uklanjanje bespravno sagrađenog ugostiteljskog objekta.
Naime, 1. srpnja na pomorskom dobru na javnoj plaži Tustica betonirano je postolje veličine 40 četvornih metara, a na koje je isti dan postavljen i montažni ugostiteljski objekt.
– Plaža Tustica javno je dobro, sagrađena, uređena i pošumljena 30-godišnjim zalaganjem, financijskim doprinosom i fizičkim radom mještana naselja Tustica. Od 1979. godine do danas izgrađeno je na osnovi valjanih građevinskih dozvola 125 kuća. No, nastojanja žitelja da urede ovu plažu bila je na sve načine ometana, a dugogodišnje poteškoće stvarao je i autokamp Flika u vlasništvu Aleksandra Colića, koji je smješten na istočnoj strani plaže Tustica. Najnoviji problem, međutim, podigao je tenzije do najviših granica kada je 1. srpnja osvanuo betonirani dio i montažni objekt za koji vlasnik Martin Colić, nećak ranije spomenutog Aleksandra, kako tvrde potpisnici ovog zahtjeva nema odgovarajuća koncesijska odobrenja.
– Sumnjamo i na ispravnost onog s kojim navodno raspolaže i na koji se poziva, jer imamo saznanja da ni MO Svetog Petra nije održao sjednicu na kojoj se raspravljalo po tom pitanju, dok on ipak raspolaže s odobrenjem i potpisom predsjednika Fedora Colića. No, da pojasnimo, kada je riječ o MO u Svetom Petru njega čine Aleksandar Colić, Fedor Colić, Josip Colić te Ljubomir Brčić. Nije potrebno posebno napominjati da se tu radi o čistom sukobu interesa i nepotizmu, jedne skupine ljudi, a na štetu ostalih mještana. Kako dosadašnji pokušaji za rješavanje ovog problema nisu urodili plodom, već su pojedincima upućene i vrlo ozbiljne prijetnje smrću ili pak oštećenjem imovine, ovaj dopis uz dokumentaciju i peticiju 100-tinjak mještana upućujemo na više adresa. I to kao apel za pomoć i djelovanje za zaštitu općeg dobra od nasilja i uzurpacije lokalnih moćnika koji umreženi međusobno se štiteći opće dobro tretiraju kao svoj feud. Zahtjevamo da se ovaj ugostiteljski objekt na javnoj plaži Tustica odmah ukloni i plaža dovede u prvobitno stanje. Tražimo također da se ukloni i pregradni kameni zid između javne plaže Tustica i kampa Aleksandra Colića te na taj način omogući prolaz uz more. Da nadležne institucije ispitaju vjerodostojnost dokumentacije na osnovu kojih su izgrađeni objekti u kampu Colića te da sanitarna i zdravstvena inspekcija utvrde ispravnost septičkih jama u autokampu Filko, zbog osnovane sumnje da se izlijevaju direktno u more. Napominjemo još da je samom izgradnjom spomenutog kampa i pregradnih zidova, kao i sprečavanju pristupa obalnom pojasu narušeno osnovno pravo gostiju i žitelja Tustice. Stoga prosvjedujemo, odnosno tražimo zaštitu svih institucija, kaže se u priopćenju kojeg su, kažu, proslijedili Vladi RH, ministarstvima mora, okoliša, turizma, unutarnjih poslova, pravosuđa, USKOK-u, DORH-u, građevinskoj i drugim inspekcijskim službama u županiji i šire.