Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

O ženama na selu piše se samo kod izbora uzorite domaćice

04.07.2011. 22:00
O ženama na selu piše se samo kod izbora uzorite domaćice


Neodgovorena su brojna pitanja o ulozi i položaju seoskih žena te utjecaju Domovinskog rata i tranzicije, o ženama na selu piše se sam kod izbora uzorite domaćice, rekla je Urošević


56 delegatkinja  jednoglasno je Milijani  Urošević dodijelilo još jedan  četverogodišnji mandat na  čelu Socijaldemokratskog Foruma žena Zadarske županije.  Također jednoglasno, za potpredsjednice su na jučerašnjoj  izbornoj skupštini izabrane  Ljubica Budan iz Biograda i  Mirjana Tičić iz Paga, dok su u  Predsjedništvo  izabrane Ivanka Fabijanić i Maja Šojat iz  Paga, Vedrana Koprtla iz  Obrovca, Žanet Trošić iz Pakoštana, Tatijana Petrić, Sandra Lordanić Lukavac, Željka  Jurjević i Radoslava Gregov iz  Zadra, te Slavica Jeličić i Marica Kusaković iz Biograda.
– Čeka nas, u suradnji s  predsjednicom ŽO SDP-a Renatom Sabljar Dračevac, velik  posao na snivanju foruma  žena u općinskom organizacijama i na edukaciji žena.  Žene na selu područje su koje  treba zagrebati i puno na njemu raditi, poručila je nakon  izbora Urošević koja je, govoreći o radu Foruma u protekle četiri godine i smjernicama za budući rad naglasila kako su upravo žene na  selu najmarginaliziranije u hrvatskom društvu.
– Neodgovorena su brojna  pitanja o ulozi i položaju seoskih žena te utjecaju Domovinskog rata i tranzicije, o  ženama na selu piše se samo  kod izbora uzorite domaćice.  Pluralizacija obiteljskih oblika i raslojavanje obitelji posljedica su gospodarske i socijalne krize. Prosječenoj obitelji za normalan život su potrebna dva dohotka. Ukupan  broj zaposlenih približan je,  međutim, broju obitelji što  govori o nedostatnim dohotcima u obiteljima. Samačka  kućanstva i jednoroditeljske   obitelji trebaju dobiti širu potporu države i lokalne vlasti,  također je kazala Urošević.
-HDZ je, sa ženom na čelu,  donio odluku o ukidanju  pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koju se „utapa” u  Ured pučkog pravobranitelja.  Nitko me ne može uvjeriti da  je to korak naprijed. Zakonom o mirovinskom osiguranju lani je ukinuto pravo da  možemo otići nekoliko godina ranije u mirovinu u odnosu na muškarce. Kažu:  „tražile ste da budete ravnopravne, pa se i u ovom  smislu treba izjednačiti”. Ali  mi smo tu mogućnost imale  do ukidanja tog zakona; kao  žene mogle smo izabrati da  možemo raditi jednako dugo  kao i muškarci.  Kad dođemo  na vlast vjerujem da ćemo  ponovno omogućiti da žene  mogu ići nekoliko godina ranije u mirovinu, a da im to ne  bude u tolikoj mjeri odraženo  kroz iznos mirovine, rekla je  predsjednica Foruma žena  SDP-a Hrvatske Gordana Sobol dodajući kako se Vlada  hvali strategijom razvoja ženskog poduzetništva, dok brojke pokazuju kako je od 100  milijuna kuna različitih poticaja za projekte ženama poduzetnicama ili obrtnicama  otišlo samo 5,7 milijuna kuna.
-Najveća nepravda danas se  događa mladima i ženama,  danas je položaj žene  teži  neko možda ikad ranije, mnoge su žene ostale bez posla.  2003. smo naprasno prekinuti  u stvaralaštvu, a tada smo  ispunili sve što su udruge  tražile. Tada su mediji pisali  da se 2000.-te godine dogodila  pobjeda žena, brojni su zakoni izmijenjeni kao bi se  stvorila osnova za bolji i sretniji život svakog ponaosob,  rekla je predsjednica zadarskog SDP-a i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.
 


Ranko Ostojić: SDP će osvojiti vlast u iduća tri mandata




Vjerujem da ćemo biti na vlasti iduća tri mandata. Nakon ove pošasti što smo je imali s HDZ-om trebat će nam duži oporavak, ustvrdio je govoreći na izbornoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena Zadarske županije saborski zastupnik i koordinator SDP-a u IX. izbornoj jedinici Ranko Ostojić. Ostojić je podsjetio kako je na  prošlim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi i IX. izbornoj jedinici među prvih šest mjesta bilo četiri žene.


Povećali broj članova


Predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac iznijela je statističke pokazatelja rada stranke otkad joj je na čelu.
Županijska organizacija se  u godinu dana povećala za 25 %, za 4 organizacije i sada ih brojimo 20. Od te četiri organizacije u jednoj je predsjednica žena –  Kristina Dušević u Ražancu. Bilo bi nam draže da je omjer 2:2, ali u jednoj od  organizacija ima 54,3 % žena, a to je organizacija u Polači, što je začuđujuće, jer prosjek žena u organizacijama 34,85 % žena. Povećali smo i broj članova za 250 i sa 700 došli na 944 člana, rekla je Dračevac.