Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Profesori u štrajku, ispiti izvan fakulteta

04.07.2011. 22:00
Profesori u štrajku, ispiti izvan fakulteta


Ministarstvo će svima koji žele raditi osigurati održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama, poručio je ministar Radovan Fuchs


Ministar znanosti Radovan Fuchs poručio je jučer kako će tijekom štrajka najavljenog za srijedu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, njegovo ministarstvo “zaštititi sve profesore koji žele raditi i brinuti za studente”, te pozvao zaposlene da mu dojave svaki pokušaj uprave fakulteta da ih natjera na štrajk.  Ministarstvo će, poručio je,  svim zaposlenima koji žele raditi osigurati pravo na rad, makar to značilo održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama.
– Nipošto ne želimo osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime, dokle god to radi u skladu sa zakonom. Međutim, svaku eventualnu odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta smatramo ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i Zakonima zagarantirano pravo na rad – poručuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. 
Nakon najave početka štrajka, pitanje je kako će se odvijati nastava na cijelom zagrebačkom Sveučilištu, ali i u sveučilišnim centrima i na fakultetima drugdje u Hrvatskoj. To je zasad vrhunac sukoba većeg dijela akademske i znanstvene zajednice i resornog ministarstva zbog paketa zakona o znanosti i visokom obrazovanju.
Zanimljivo je da štrajk nije proglasio niti jedan sindikat nego Vijeće Filozofskog fakulteta na izvanrednoj sjednici 30. lipnja. Tada je odlučeno da se u svim vidovima obustavi studijski proces 6. srpnja, dok god se prijedlozi zakona ne povuku iz saborske procedure, a predloženo je Senatu zagrebačkog Sveučilišta da 5. srpnja donese odluku o obustavi studijskog procesa na sveučilišnoj razini.
Sam štrajk je inicirao nedavno osnovani sindikat Akademska solidarnost, čiji utjecaj očito nadmašuje broj njegovih članova. Tako osim sukoba Sveučilišta s Ministarstvom traje, zbog štrajka, i sukob dvaju sindikata. Naime, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja štrajku se oštro protivi, smatra da je riječ o kršenju ustavnog prava na rad i prisiljavanju na štrajk. Odluku Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta smatraju nezakonitom, a među potpisnicima priopćenja je i povjerenik tog sindikata na Filozofskom fakultetu Predrag Marković.
Na solidariziranje sa štrajkašima studente su jučer pozvali Autonomni studenti Rijeke, studenti Zadarskog sveučilišta i zagrebačkog Filozofskog fakulteta.


Upitni i upisi na fakultete




Još dvije snažne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu su na strani Filozofskog fakulteta. Pravni je fakultet odlučio da na tom fakultetu neće započeti nastava u akademskoj godini 2011/2012., ako prijedlozi zakona ne budu povučeni ili ako budu usvojeni. Moguće je da se određene aktivnosti, u dogovoru sa studentima, poduzmu i u ovoj akademskoj godini. Medicinski fakultet je zatražio da se ista odluka o početku nastave za godinu 2011/2012. donese za cijelo Sveučilište. Zbog najavljenog štrajka, osim ispita i konzultacija, upitni bi mogli biti i upisi na fakultete koji započinju 7. srpnja.