Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prve prijave “odrađene”, rezultati sutra

04.07.2011. 22:00
Prve prijave “odrađene”, rezultati sutra


Odlučila sam se za jezični smjer Gimnazije Vladimira Nazora, jer sam odličan učenik, a i gimnazijski program mi se čini najboljom “odskočnom daskom” za nastavak školovanja. Bodovni prag je 50 bodova, a ja imam 56 i zato mislim da se nemam zbog čega brinuti, kazala je Emili


Prve ovogodišnje  prijave za upis učenika u srednje škole započele su jučer, a  trajat će još i danas u vremenu  od 8 do 16 sati. Razlog je to  zbog kojeg su hodnicima zadarskih srednjih škola jučer  cirkulirali učenici nove generacije srednjoškolaca, koji  su, neki od njih i uz pomoć  roditelja, nervozno ispunjavali prijavnice. Kako je poznato, objava rezultata u prvom upisnom krugu u ljetnom  roku uslijedit će sutra 6.  srpnja najkasnije do 14 sati, a  upisi će biti 7. srpnja od 8 do  16 sati.
Odskočna daska
U drugom upisnom krugu  prijave za upis primat će se  11. srpnja od 8 do 16 sati,  objava rezultata bit će 12.  srpnja do 12 sati, a upisi će  uslijediti 13. srpnja od 8 do 16  sati. Svi oni koji se u srednju  školu ne upišu u ljetnom roku, drugu će priliku i ove  godine imati na jesenskom  roku za koji će prijave biti 22.  kolovoza od 8 do 16 sati.  Objava rezultata bit će 23.  kolovoza, najkasnije do 12  sati, upisi će uslijediti 24.  kolovoza od 8 do 16 sati i 25.  kolovoza od 8 do 12 sati.
Unatoč gužvi po hodnicima  zadarskih srednjih škola, nervoze među budućim srednjoškolcima nije bilo, jer svi  su se oni, čini se, dobro pripremili za upis, donijeli odluku, izračunali bodove i spremni stigli na jučerašnje prijave  za upis. Gimnazija Vladimira  Nazora, naime, ove godine  upisuje ukupno 168 učenika i  to 84 učenika opće gimnazije,  56 učenika jezična gimnazije i  jedan razred, odnosno 28  učenika jezične gimnazije za  športaše.
– Odlučila sam se za jezični  smjer Gimnazije Vladimira  Nazora, jer sam odličan  učenik, a i gimnazijski program mi se čini najboljom  ‘odskočnom daskom’ za nastavak školovanja. Bodovni  prag je 50 bodova, a ja imam  56 i zato mislim da se nemam  zbog čega brinuti. Nisam nervozna, vidim da prijave idu  brzo, nema nekih problema i  zadovoljna sam, kazala je  Emili, koja je uz pomoć mame ispunjavala prijavnicu.
Jednako je potvrdila i Greta, koja je s čak 59 bodova  ispunjavala prijavnicu za jezični smjer Gimnazije Vladimira Nazora.
– Moram priznati da imam  malu tremu iako je broj mojih  bodova puno veći od bodovnog praga, jer ipak ne znam  kakav je uspjeh ostalih kandidata. Ima malo nejasnoća u  prijavnici, ali, na sreću, mama  je tu da mi pomogne.  Odlučila sam se za jezičnu  gimnaziju jer volim jezike i  puno su mi draži od prirodoslovnih predmeta, kazala  je Greta, istaknuvši da o drugoj srednjoj školi nije razmišljala, jer za upis u Gimnaziju Vladimira Nazora  odlučila se još prije dvije godine.
Grafički tehničar
Kako je kazao Rade  Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, odaziv  učenika jako je dobar, čak  bolji nego prijašnjih godina,  zbog čega je evidentno da su  učenici sami podigli onaj zadani bodovni prag.
– Za sad smo jako zadovoljni, a primijetili smo da je  uspjeh kandidata bolji nego  inače što nas posebno veseli,  istaknuo je Šimičević.
I u susjednoj Prirodoslovno-grafičkoj školi prijave za  upis su tekle mirno, gužve su  bile kratkotrajne, a učenici i  roditelji zadovoljni organizacijom upisa. Ova škola i ove  godine upisuje ukupno 84  učenika i to jedan razred,  odnosno 28 učenika za smjer  ekološki tehničar, jedan razred grafičkog tehničara i jedan razred smjera medijski  tehničar.
– Ja ću prijaviti smjer grafički tehničar i, za svaki slučaj,  medijski tehničar, iako mi je  grafički tehničar prvi izbor.  Bodovni prag je 36 bodova, a  iako ja imam 45 bodova, moram priznati da se malo bojim  jer ne znam koliko bodova  imaju ostali kandidati, kazao  je Paulo, istaknuvši da se za  ovu školu odlučio najviše stoga što zahtijeva puno rada na  računalu, što on obožava, a  osim ove škole priznaje da je  razmišljao i o upisu u Tehničku školu.
Žarko Grancarić, ravnatelj  Prirodoslovno-grafičke škole,  vjeruje da neće biti potrebe za  drugim upisnim krugom, jer  interes za ovu školu veći je  nego ikad.
– Interes je zaista velik i,  koliko vidim, učenici sami podižu bodovni prag, no tek kad  prijave završe, znat ćemo koliki je on stvarno bio. Svi koji  su se prijavili sutra imaju  provjeru likovnih sposobnosti, a tek nakon toga slijede  rezultati prijava i upisi u školu, kazao je Grancarić.
Obližnja Gimnazija Jurja  Barakovića, pak, ove godine  upisuje 140 učenika i to 112  učenika opće gimnazije i 28  učenika prirodoslovno-matematičkog smjera.
Upisati gimnaziju i  dobiti na vremenu
Kako navodi ravnatelj Ranko Artuković, po broju prijava  upise su mogli završiti još  jučer. Bodovni prag za upis u  ovu školu je 54 za opći smjer i  50 za prirodoslovno-matematički smjer, a prema bodovima kandidata vidljivo je da  je taj prag znatno podignut.  Prijavnicu za upis u opći smjer  Gimnazije Jurja Barakovića  ispunjavala je Iva, koja sa 61  bodom vjeruje da nema razloga za strah.
– S obzirom na to da sam  odlična učenica, oduvijek sam  razmišljala samo o gimnaziji.  Osim toga, kako još ne znam  što želim biti u životu, upis u  gimnaziju mi je izvrsna prilika  da dobijem na vremenu i uz to  steknem široko znanje, kazala  je Iva.
Gimnazija Franje Petrića  upisuje, pak, 112 učenika i to  56 učenika opće gimnazije i  56 učenika prirodoslovno matematičke gimnazije, a kako  doznajemo, nikakvih iznenađenja nema, interes je  očekivano velik.
– Interes je jako velik, cijelo  jutro nam je gužva u dvorištu,  a bodovni prag je 48 iako ga  učenici stalno pomiču. Iako  nećemo imati potrebe za još  jednim danom prijava, zakonska je obveza da to učinimo i sutra, dok je prekosutra  rok za objavu rezultata, a dan  kasnije slijedi i potvrda upisa,  istaknuli su u Gimnaziji Franje Petrića.