Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U pet mjeseci država u minusu 7,2 milijarde

04.07.2011. 22:00
U pet mjeseci država  u minusu 7,2 milijarde


U odnosu na prošlu godinu proračunska je potrošnja u pet mjeseci manja za oko 400 milijuna kuna, ali je minus veći jer su lani u prvih pet mjeseci i prihodi bili veći i to za milijardu kuna


Država je u pet mjeseci potrošila 49,57 milijarda kuna, dok je istovremeno u proračun prikupila 42,39 milijarda kuna pa je manjak u blagajni gotovo 7,2 milijarde kuna. Vidljivo je to iz podataka o potrošnji u prvih pet mjeseci što ih je objavilo Ministarstvo financija, a prema kojima je država samo na plaće, mirovine, zdravstvo, porodiljne naknade i subvencije potrošila 39 milijarda kuna, odnosno gotovo 79 posto proračuna. Prikupljeni prihodi tek su 3,3 milijarde kuna veći od tih najznačajnijih proračunskih rashoda.
U odnosu na prošlu godinu proračunska je potrošnja u pet mjeseci manja za oko 400 milijuna kuna, ali je minus veći jer su lani u prvih pet mjeseci i prihodi bili veći i to za milijardu kuna. Najznačajniji proračunski izdatak bile su mirovine na koje je otišlo 14,533 milijarde kuna, a na troškove svojih zaposlenih država je potrošila 12,887 milijarda kuna, dok  su zdravstvo i socijalna skrb  “koštali”  još oko 12 milijarda kuna s time da na zdravstvo otpada oko osam milijardi kuna. Još tri milijarde kuna otišlo je na subvencije poljoprivredi i Hrvatskim željeznicama. Tako su plaće, mirovine, subvencije, zdravstvo i socijala u prvih pet mjeseci “potrošili” 42,378 milijarda kuna, odnosno 85 posto proračuna.
Ti su izdaci državu ukupno koštali taman toliko koliko je u prvih pet mjeseci uspjela prikupiti u proračun. S obzirom da je više od milijardu kuna prikupljenih prihoda država morala proslijediti HAC-u i HC-u na ime naknade za ceste, to znači da prikupljeni prihodi ne mogu pokriti plaće, mirovine, socijalu, zdravstvo i subvencije, a da se o kamatama, kapitalnim izdacima i pomoći lokalnoj zajednici ni ne govori. Na kamate je država u pet mjeseci potrošila 3,388 milijarda kuna, što je iznos koji pokriva ukupne izdatke za subvencije u poljoprivredi, porodiljne naknade i naknade nezaposlenima.
U pet mjeseci država je “ostvarila” gotovo polovicu minusa koji je planiran za cijelu godinu od oko 14,79 milijarda kuna, pa ako  turistička sezona ove godine donese nešto veće prihode Vlada će možda uspjeti, uz dodatne uštede, poput neisplate božićnica i odgode povećanja plaća u javnom sektoru, ostati na minusu ispod 15 milijardi kuna.