Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glagoljicu naučilo 10 “žena kućanica”

04.07.2012. 22:00
Glagoljicu naučilo 10 “žena kućanica”


Tečaj se drugim stupnjem nastavlja na jesen kada su, nakon osnova iz prvog stupnja, na redu osobitosti krasopisa glagoljice
Prvi besplatni tečaj glagoljice u Zadru završilo je 13 polaznika, a čak desetoro od njih su “žene kućanice”, kako kaže voditelj tečaja Dario Tikulin.
Tečaj je trajao ukupno sedam dana, s tim da se održavao po dva dana u jednom tjednu. Sinoć su im na svečanosti uručene diplome.
– Kao dijete sam se zaljubio u glagoljicu kroz glagoljaške mise koje su se u župi sv. Ivana Krstitelja služile do 1963. godine. Sjećam se da mi je djed imao knjižicu iz 1912. godine koja je govorila o čudesima sv. Šimuna, a naslov joj je bio na glagoljici. To me strašno privuklo, a budući da sam likovno nadaren počeo sam kopirati slova i istraživati to zanimljivo pismo, kaže Tikulin.
Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. stoljeća, koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća.
Tečaj je organizirala udruga Hrvatska sloga i to u vlastitim prostorijama, u Medulićevoj ulici. Tečaj se drugim stupnjem nastavlja na jesen kada su, nakon osnova iz prvog stupnja, na redu osobitosti krasopisa glagoljice.
– Svi polaznici prvog stupnja najavili su mi dolazak na drugi, s tim da je danas došlo još zainteresiranih koji će nam se pridružiti na jesen. Grad nam je obećao ustupanje prostora u prizemlju kako bi nam se i osobe s invaliditetom mogle pridružiti, kaže Tikulin.
Kao najpoznatiji spomenik na glagoljici iz zadarskog kraja Tikulin ističe ploču pronađenu u crkvi sv. Duha u Podgrađu pokraj Benkovca. Crkvu je srušila JNA i nakon toga pronađena je ploča koja je nekad bila na grobu popa Šimuna Perkova Malinjanina. Na njoj je uklesana i godina, 1426. te spada među četiri najstarije ploče na svijetu koje na sebi nose uklesanu dataciju. Nažalost, ova vrijedna ploča nigdje nije izložena.