Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mađari otvorili Glazbene večeri u Donatu

04.07.2012. 22:00
Mađari otvorili Glazbene večeri  u Donatu


Manifestaciju je, po već ustaljenom običaju, otvorio gradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić iskazujući čast i poštovanje osnivačima. Istaknuo je kako je riječ o već 52. glazbenim večerima te kako smo imali užitak bezbrojnih druženja
Forumom su večeras odzvanjali zvuci zadarske ne tako davne prošlosti. Pod dirigentskom palicom Ede Mičića Simfonijski orkestar Savaria iz Mađarske otvorio je 52. glazbene večeri u sv. Donatu.
Manifestaciju je, po već ustaljenom običaju, otvorio gradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić iskazujući čast i poštovanje osnivačima. Istaknuo je kako je riječ o već 52. glazbenim večerima te kako smo imali užitak bezbrojnih druženja.
– Glazbene večeri u sv. Donatu su postale kulturno prepoznatljive, ne samo u Zadru, pa čak ni samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Osim glazbenih, one nam daju i poseban ambijentalni ugođaj. Mislim ponajprije na sv. Donat, ali tu su i ostali prostori, poput klaustra sv. Frane. Ove godine prvi put imamo novi prostor, to je Poljana Šime Budinića, na kojoj će biti izvedena čuvena 9. Beethovenova simfonija te mislim kako je ovo jedan početak značajnih koncertnih događanja na ovom prostoru, kazao je među ostalim gradonačelnik Vrančić, zahvaljujući festivalskom vijeću i umjetničkom ravnatelju što su smogli snage u ovim recesijskim vremenima pripremiti odličan program.
Otvaranje 52. glazbenih večeri u sv. Donatu odvelo nas je u 19. stoljeće, u Zadar, u zlatno doba njegova glazbenog stvaralaštva. Tada su u gradu postojala čak dva kazališta, a niz skladatelja, amatera i profesionalaca, obogaćivao ih je svojim glazbenim nadahnućima. Fabijanić, Sabalić, Basinello, Antonio i Nikola Strmić… Mnogo je imena o kojima se danas nešto ili nešto malo manje zna. Ali glazba je ovdje i ona ostaje. Edo Mičić, zadarski dirigent međunarodne karijere, oživio je je duh svoga grada iz 19. stoljeća. Sinoć smo mogli čuti Uvertiru iz opere La madre slava Nikole Strmića te Motet prigodom svečane mise na blagdan sv. Stošije Luigija Basinella. Uz ova dva zadarska autora mađarski orkestar izveo je i IX. simfoniju u e-molu op. 95 Iz Novog svijeta Antonína Dvořáka.
Kao solisti nastupili su Bože Jurić – Pešić, tenor i Željko Zaplatić, bariton