Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lagana i zdrava tajlandska jela

Autor: Damir Maričić

04.07.2013. 22:00
Lagana i zdrava tajlandska jela


Uvijek nastojimo predstaviti, uz restorane koji ulaze u svrhu našeg nadmetanja, i one koji donose novosti i širinu ovdašnje gastroponude, što grad međunarodnog određenja i turistički usmjeren mora imati. Zadar ima tajlandski restoran s kojim može biti ponosan.
Ljetnu sezonu 2013. jedini zadarski tajlandski restoran Pearl of siam, na Putu Dikla, dočekao je osvježenog jelovnika, s nekoliko novih egzotičnih jela i pića. Vrativši se iz Tajlanda, gdje već tradicionalno provode zimske mjesece, vlasnici Maria i Peter Moller, donijeli su sa sobom originalne tajlandske izvezene jelovnike i vizualno i sadržajno ih prilagodivši ovdašnjoj klijenteli. Tri godine poslovanja bilo je dostatno da izdvoje ona jela koja najbolje idu na zadarskom području, pa su u tom smjeru i prilagodili svoju kartu. Užitak odlaska u Pearl of siam je tim veći jer se od ove godine još preglednije može gastronomski otputovati na daleki Tajland. A upravo to je ona najveća kvaliteta spomenutog restorana koji bez bilo kakve zadrške nudi nešto novo – egzotičnu dalekoistočnu kuhinju, neuobičajena jela koja jednostavno treba probati te doživjeti neka nova gastroiskustva. Maria ističe da sve više ljudi prepoznaje njihovu ponudu i uživa u, ne samo jelima, već i u atmosferi prostora koji svakim detaljem odiše egzotikom. Tajlandsku kuhinju obilježava miješanje slatkih, kiselih i gorkih umaka, upotreba riže umjesto kruha te mnoštvo specifičnih začina koji jelu daju poseban okus. Povrće kao baza kuhinje se obilato koristi, dok su masnoće slabo zastupljene pa su jela lagana i zdrava. Tajlanđani stoga izgledaju mnogo mlađe za svoje godine od ovdašnjih ljudi, dakako zahvaljujući i praksi ispijanja zdravih čajeva te čestoj masaži. Stoga, da sve bude kao i na Tajlandu u Pearl of siam osim kuhinje nude i razne tajlandske masaže koje radi osoblje s Tajlanda. U masaži su uživali i novinari Zadarskog lista, a predhodio joj je izvrstan objed, za svaku preporuku, koji smo počeli s čuvenim koktelim Mai Tai, nastavili sa staklenim rezancima s kozicama, mase man piletinom, serviranom s dva poznata tajlandska umaka: od kikirikija i slatko-kiselog umaka, a za desert je stigla odlična lagana, ljetna, osvježavajuća krema od ananasa i kokosa.  


 STAKLENI REZANCI S VELIKIM KOZICAMA


(za četiri osobe)
100 g staklenih rezanaca, 12 kom. velikih kozica, 4 režnja češnjaka, 1 crvena kapula, 1 crvena paprika, 1 mrkva, 1 tikvica, 0,5 kg blitve, mlada kapula, ulje, soja umak, 2 dcl pileće juhe
Povrće nasjeckati na sitno i staviti u wok u kojem smo popržili češnjak i kapulu na ulju. Povrće pržiti na jednoj strani, a očišćene kozice na drugoj strani woka oko tri minute. Dodati pileću juhu te 10 kapi soja umaka, a na kraju staklene rezance koji su bili predhodno u vrućoj vodi 20 minuta. Sve skupa popržiti na laganoj vatri pet minuta te dodati na kraju blitvu te ostaviti tako dva minute. Kratko pojačati vatru, par minuta, da voda ispari te servirati s rižom.