Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Majstorska diploma ključ obrtništva

Autor: Andrea Vulić

04.07.2013. 22:00
Majstorska diploma ključ obrtništva

Foto: Vedran SITNICA



Za pripremu teoretskog dijela mi je trebalo oko tri mjeseca. Puno mi znači ova diploma jer mi daje mogućnost za otvaranje vlastitog obrta koji i namjeravam ubrzo otvoriti, rekao je majstor zidar Josip Stojić


U prostorijama Muzeja antičkog stakla jučer je održana svečana dodjela majstorskih diploma za 56 majstora u 12 različitih zanimanja – zidar, kuhar, frizer, autoelektričar, automehaničar, elektroinstalater, očni optičar, stolar, soboslikar – ličilac, vodoinstalater, tesar te vodoinstalater i instalater grijanja.
Dodjela se odvija svake godine, a nazoče joj svi ispitanici koji su uspješno položiti dva ispita koja nadgledaju različite stručne komisije Obrtničke komore Zadarske županije.
Ovogodišnjoj dodjeli je nazočio predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stjepan Knežević, koji je čestitao novim majstorima i zaželio im uspjeh u daljnjim poslovnim pothvatima. Svečanosti su, osim novih majstora i njihovih bližnjih, prisustovali još i Tihomir Tomčić, ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatković i upravni odbor Obrtničke komore.
Od ukupno 77 kandidata njih 56 je uspješno položilo ispit, a od 56 novih majstora jedna trećina su žene.
– Veliko zadovoljstvo mi je naglasiti da ove godine imamo veliki broj žena koje su dobile majstorsku diplomu i koje su se tijekom godina pokazale stabilnije u vođenju, ali i u održavanju vlastitog obrta, naglasio je Knežević.
Majstorski ispit je iznimno bitan jer ne samo što potvrđuje da su ispitanici majstori u stručnom dijelu svog zvanja, već i da su ovladali poznavanjem poduzetništva, menadžmenta i zakona Republike Hrvatske te im omogućuje otvaranje vlastitog obrta. Diploma ujedno potvrđuje da su majstori i stručni radni pedagozi koji u svom daljnjem radu mogu prenositi stečeno znanje svojim učenicima kroz ulogu učitelja ili mentora.
– Majstorska diploma predstavlja maksimum u obrtništvu, a kako je velika potreba za obrtnicima na Zavodu za zapošljavanje ovo će znatno doprinijeti gospodarstvu Zadra, ali i Hrvatske, pojasnio je Knežević.
Novi majstori su s ponosom primili diplomu koja je najbolji pokazatelj njihovog rada i truda.
– Sav moj rad u struci je na neki način bio priprema za polaganje majstorskog ispita. Sve što radim je bilo vezano za ispit i znatno mi je olakšalo njegovo polaganje. Za pripremu teoretskog dijela mi je trebalo oko tri mjeseca. Puno mi znači ova diploma, jer mi daje mogućnost za otvaranje vlastitog obrta koji i namjeravam ubrzo otvoriti, rekao je majstor zidar Josip Stojić.