Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milijunske Večeri s dvije opere

Autor: Ante Rogić

04.07.2013. 22:00
Milijunske Večeri s dvije opere

Foto: Vedran SITNICA



Festival se, već tradicionalno, otvara na zadarskom Forumu 9. srpnja u 21.30 sati. U večeri pod nazivom Opera pod zvijezdama nastupit će Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, pod ravnanjem Ive Lipanovića, uz nastupe solista


Milijun i petnaest tisuća kuna vrijedan je program 53. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Za taj iznos ćemo slušati 11 koncerata, od čega dva u domaćoj produkciji. Riječ je o dva koncerta Zadarskog komornog orkestra, prvi put pod ravnanjem Ede Mičića, a drugi put, ujedno posljednji koncert na Večerima, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.
– Na prvom koncertu Zadarski komorni orkestar će nastupiti kao simfonijski, pod vodstvom Ede Mičića. Nastojimo njegovati suradnju sa Sveučilištem u Zadru, u smislu uglazbljivanja starih tekstova, pa smo prošle godine imali dva koncerta. Te materijale pronalazi Edo Mičić, a ta su djela u rukopisu i teško ih je raspoznati. Riječ je o kompozicijama koje on priređuje za modernu izvedbu, kazao je Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu ističući kako je djelo koje će biti izvedeno na koncertu čuvano u arhivu Samostana Male braće u Dubrovniku.
Festival se, već tradicionalno, otvara na zadarskom Forumu 9. srpnja u 21.30 sati. U večeri pod nazivom Opera pod zvijezdama nastupit će Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, pod ravnanjem Ive Lipanovića, uz nastupe solista Valentine Fijačko, Martine Zadro, Dubravke Šeparović Mušović, Domagoja Dorotića, Ljubomira Puškarića, Ivice Čikeša i Giorgia Suriana. Krajem srpnja slušat ćemo još jednu operu na Forumu, Attilu Giuseppea Verdija u izvedbi orkestra i zbora Filarmonia FVG. Početkom kolovoza nastupit će Marco Polo, ansambl za ranu glazbu, a ravnatelj je ovaj koncert najavio kao poticaj mladim glazbenicima.
– Ovaj koncert smo uvrstili potičući mlade glazbenike i evocirajuću uspomene, kazao je Šoša podsjetivši na tradiciju Glazbenih večeri u sv. Donatu. Ravnatelj je istaknuo kako, što se tiče datuma, nisu u koliziji sa Zadarskim kazališnim ljetom, kao ni s nekim drugim događajem koji organizira Turistička zajednica Grada Zadra. Kada je riječ o cijenama ulaznicama, istaknuto je kako su one na razini prijašnjih godina. Prvi koncert je besplatan, a za posljednji, Mozartovu Veliku misu u izvedbi Zadarskog komornog orkestra i Slovenskog komornog orkestra, će se moći davati dobrovoljni prilozi. Najskuplji koncert je onaj Baroknog orkestra Europske unije, 20. srpnja u sv. Donatu, za koji valja izdvojiti 90 kuna. Deset kuna manje ćete platiti ako želite slušati Verdijevu Attilu, a za ostatak koncerata cijene ulaznica se kreću od 50 do 60 kuna.