Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bombašu iz Zadra prijatelj “pao” na Azorima

05.07.2018. 11:23
Bombašu iz Zadra prijatelj “pao” na Azorima


Zadarska policija razriješila je dva bombaška napada na njihovo sjedište u prosincu prošle i travnju ove godine. Za to djelo su osumnjičena trojica muškaraca u dobi od 56, 47 i 44 godine. Prva dvojica koja su policiji od ranije poznata, a među ostalim zbog zlouporabe opojnih droga, terete se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a sva trojica i za ilegalno posjedovanje oružja. 


 


Policija je najstarijeg muškarca označila kao naručitelja bombaških napada motiviranih postupkom pred sudom zbog preprodaje heroina, 47-godišnjaka za izvršenje na njegov nagovor, a 44-godišnjaka, inače brata osumnjičenog 56-godišnjaka, za izradu eksplozivne naprave. Uhićenje 47-godišnjaka dan prije izvanredne konferencije za novinare u kuloarskim pričama povezivalo se i s nedavnom akcijom portugalske policije u akvatoriju Azorskih otoka, kada su na jahti u čijem je potpalublju, točnije specijalno za tu svrhu izrađenom spremniku, pronađeno 1400 kilograma kokaina vrijednih desetak milijuna funti. To stoga što su među posadom bila dvojica Zadrana, od kojih je jedan prije osam godina bio suoptužen sa S.G. za preprodaju heroina, a s njima i danas 57-godišnjim D.B.




 


U trećem ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru 2014. godine osuđeni su na ukupno 13 godina zatvora. 


 


Braneći se, 47-godišnji S.G. tada je spominjao svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu, pogibiju članova obitelji i PTSP od kojeg je posljedično obolio, a jučer je tijekom privođenja na zadarski sud novinarima namignuo i dobacio: "Sve za Hrvatsku, pravdu i istinu". 


 


Njega i danas 57-godišnjaka te 44-godišnjaka tužiteljstvo je teretilo za posjedovanje i preprodaju heroina. Sumnjičilo ih se da su 7. veljače 2009. godine dogovorili sastanak ispred jednog zadarskog kafića zbog isporuke droge. Heroin je prema optužnici 57-godišnjak ostavio u prtljažniku automobila na dogovoreno mjesto na koje je došao danas 44-godišnjak kojeg je dovezao S.G., no upali su u policijsku klopku i pokušali pobjeći, ali nisu uspjeli. U pokušaju bijega S.G. je vozilom krenuo naglo natrag, dok se 44-godišnjak pokušavao riješiti heroina prosipajući ga kroz otvorena vrata sa suvozačkog mjesta. S.G. je za to djelo osuđen na dvije godine zatvora. U prvom postupku 57-godišnjak je bio oslobođen, no u druga dva osuđen, a kako je prije izricanja treće presude ponovno pao s drogom, nagodio se na zatvorsku kaznu od pet i pol godina. Treći ortak, 44-godišnji V.C., u prva dva navrata dobio je tri i pol, a u trećem pet i pol godina zatvora. 


 


V.C. se nalazi u ekstradicijskom istražnom zatvoru u Portugalu, a s njim i 33-godišnji Zadranin, također od ranije poznat po preprodaji opojnih droga. On se na optuženičkoj klupi, među ostalim i splitskog Županijskog suda po Uskočkoj optužnici, našao s ocem, majkom i bratom.