Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradnja vrtića EU sredstvima – 10 milijuna za boravak 200 djece

05.07.2018. 15:09
Gradnja vrtića EU sredstvima – 10 milijuna za boravak 200 djece


 Općina Sukošan provodi dva projekta izgradnje vrtića, u Sukošanu i Gorici, najavio je načelnik Općine Sukošan Ante Martinac. Dječji vrtić u Gorici u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna gradit će se u Novom naselju, dok vrijednost vrtića u Sukošanu iznosi 7,5 milijuna kuna i gradit će se tik do zgrade osnovne škole i dvorane.


Bespovratnih 870.000 kuna
Za dječji vrtić u Gorici podigli smo bankovni kredit u iznosu od 2,4 milijuna kuna. Međutim, kako nam je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sredinom lipnja dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 870.000 kuna za toliko manji iznos ćemo iskoristiti kredit, kazao je Martinac.
Dječji vrtić u Sukošanu nominiran je na natječaj kojeg su 12. lipnja 2018. otvorili Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj vrijednog milijardu kuna, od čega će 450 milijuna kuna biti namijenjeno za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića.
Natječaj je otvoren do 2. kolovoza. Projektni tim iz Sukošana sa suradnicima projekt je izuzetno kvalitetno i studiozno napravio, očekujemo pozitivni rezultat i početak radova na jesen, uvjeren je Martinac.
Općina Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ima 4.600 stanovnika od toga oko 400 stanovnika do sedam godina. U općini su dvije vrtićke zgrade, Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan i Područni vrtić Zlatna lučica Debeljak. Oba vrtića su bez jaslica, dok se mala škola za predškolce iz Gorice i Glavice održava u zgradi Osnovne škole Galovac.


Jaslice u Sukošanu
U Sukošanu je do početka ljeta boravilo 85 djece i u Debeljaku 46 djece od tri do sedam godina, a u Galovcu 24 djece predškolaca iz Galovca, Gorice i Glavice.
Oba vrtića primit će ukupno preko 200 djece. Vrtić u Gorici moći će primiti 30 do 40 djece od tri do sedam godina. Prema odredbama Standarda zgrade dječjih vrtića kapacitet nove zgrade dječjeg vrtića u Sukošanu je 150 do 200 djece dobi od jedne i pol do sedam godina, rekao je Martinac.
Novi Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu imat će pet odgojno-obrazovnih skupina, jednu jasličku i četiri vrtićke.
Dječji vrtić gradit će se kao samostojeća građevina na donedavne tri građevinske čestice od kojih je novoformirana k.č. 6988 ukupne površine 2.982 metra četvornih.
Zgrada će biti visoka 10,5 metara, od čega će prizemlje i kat biti visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosit će 1.025 metara četvornih. Građevinska (bruto) površina građevine iznosit će 1.136 metara četvornih, prizemlje 901,63 i kat 234,31 metara četvornih. Glavni ulaz s vjetrobranom bit će smješten na sjeverozapadnoj strani.
U prizemlju će biti smješteni svi prostori za boravak djece koji će uključivati četiri jedinice za djecu vrtićke dobi i jednu jedinicu za djecu jasličke dobi, dvoranu te dnevni boravak. Svi dnevni boravci, kao i prostori sa sanitarijama, imat će izlaz na zajedničku djelomično natkrivenu terasu.
Prizemlje i kat bit će povezani dvama dvokrakim stubištima koja će voditi na galeriju oko višenamjenske dvorane uz koju će biti smješteni prostori za odgojno-obrazovne i ostale djelatnike.
Postojeća zgrada Dječjeg vrtića Zlatna lučica smještenog na obali mirne uvale Zlatna luka kod Sportskog centra, izgrađena je prije točno 42 godine, 1976.




Stari vrtić pretijesan
– U to vrijeme bila je najmodernija i najsvrsishodnija zgrada dječjeg vrtića u zadarskom okruženju i šire, podsjeća Martinac.
Međutim, uz to što je postao pretijesan i bez jaslica, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bi povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete donesena je odluka o gradnji novog vrtića s jaslicama.
Naime, osim što vlaži, dječji vrtić postao je premalen i pretijesan, nema dovoljno mjesta za smještaj djece, govori Martinac dodajući kako još nisu donijeli odluku o prenamjeni postojećeg dječjeg vrtića jer, kaže, ima vremena.
Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu i Debeljaku ravnateljice Milice Ćoso ima oko 130 djece, bez polaznika male škole.
Novi moderni dječji vrtić za sljedećih 30 do 40 godina gradit će se kod škole kako bi djeca mogla koristiti malu i veliku školsku športsku dvoranu te nekoliko stotina metara udaljeno nogometno igralište Dešenj, odnosno Zlatne luke.
Reakcije žitelja Sukošana na novi vrtić su i više nego pozitivne i nadamo su da će i to doprinijeti "populaciji" mlađih naraštaja, poželio je Martinac te zaključio kako je jedan od najvećih interesa za Općinu stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj.
 


Projektni tim iz Sukošana
Izradu geodetske podloge i idejnog projekta novog DV Zlatna lučica proveo je projektni tim iz Sukošana u sastavu: Iva Dević Obradović, Ivona Gašparović, Miroslav Miro Torbarina, Tanja Popović, Marko Gašparović, Ante Martinović, Đani Pavić i Alfred Brezovski. U izradi arhitektonskog projekta, osim Ive Dević Obradović, Ivone Gašparović i Miroslava Mira Torbarine sudjelovali su i Lucija Šimunić, Luciano Ćustić, Mladen Bukša, Frane Vlatković i Marija Profaca.