Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Santini u Anderlechtu: Došao sam jer želim borbu za vrh!

05.07.2018. 10:32
Santini u Anderlechtu: Došao sam jer želim borbu za vrh!


Nogometni put nakon dvije godine vratio je Ivana Santinija (1989.) nakon dvije godine u Belgiju, sretno mjesto njegove, već sada se može kazati, velike karijere. U srpnju 2013. Santini je iz bundesligaša Freiburga, gdje nije bio zadovoljan minutažom, stigao u Kortrijk. Činilo se da je to korak natrag u karijeri, no praksa je pokazala suprotno. Dvije sjajne sezone u dresu Kortrijka otvorile su mu angažman u Standardu čiji je član bio u sezoni 2015./16. U ljeto 2016. pomalo iznenađujuće Standard je zamijenio francuskim Caenom da bi prekjučer ponovno postao članom jednog belgijskog kluba. I to kojeg, Anderlechta, velikana koji je za mnoge sinonim nogometa u Belgiji. Povremeni "vatreni" borbu za ostanak u francuskoj ligi zamijenio je znatno ambcioznijom sredinom jer u Anderlechtu pozitivnu ocjenu donosi samo osvajanje trofeja. Financijski detalji transfera nisu objavljeni.
– Presretan sam i jako zadovoljan. Dolazim u klubu bogate povijesti, klub s imenom i prezimenom u svijetu nogometa i sretan sam što ću biti njihov igrač. Rekao sam i nedavno kad smo se vidjeli da želim otići iz Caena iako sam imao ugovor na još jednu godinu. Želim borbu za vrh, za prva mjesta a to ću u Anderlechtu biti u mogućnosti. Zahvaljujem svima iz Caena, uživao sam i tamo ali jednostavno odlučio sam otići u neki novi izazov – izjavio je Santini za Radio Zadar.


Belgija je Santiniju dobro poznata sredina.
– Dolazim na poznati teren u državu i sredinu koju jako dobro poznajem i volim. Neću imati problema s privikavanjem na novu državu. I to je jako važan faktor, što da vam kažem, jedva čekam krenuti u novu avanturu.
Anderlecht kao klub ne trpi prosjek.
– To je ono što me zanima, stvarno sam do sada većinom igrao u klubovima koji su se borili za ostanak u ligi. To je sada prošlost, želim svojim golovima pomoći Anderlechtu u napadu na prvo mjesto u Jupiler ligi koju je prošle godine osvojio Club Brugge – zaključio je zadarski napadač.
Oglasili su se i na facebook stranici Caena.
– Obožavatelji će dugo vremena pamtiti Santinijeve izvedbe protiv Lyona ili Monaca ove sezone, njegovu igru glavom, agilnost i hladnoću u realizaciji. Zahvaljujemo Santiniju za ove dvije sezone i želimo mu sve najbolje u novom klubu. (Š.ĆURKO/Radio Zadar)


Puna riznica "kraljeva"
Punim imenom Royal Sporting Club Anderlecht najtrofejniji je belgijski klub. Ukupno 34 puta bio je prvak Belgije (zadnji put u sezoni 2016./17.), a u svojim vitrinama ima i devet titula pobjednika belgijskog kupa. Jednom je bio pobjednik belgijskog liga kupa, a 12 puta pobjednik superkupa. Imao je Anderlecht i velikih uspjeha u europskim natjecanjima. Kup pobjednika kupova osvajao je dva puta (1975./76., 1977./78.), a dvaput je bio finalist. Jedom je osvojen i Kup UEFA (1982./83.) u kojem je Anderlecht izgubio i dva finala. Kući su Belgijci donijeli i dva europska superkupa. Lani je Anderlecht sezonu završio na trećem mjestu, iza Club Bruggea i Standarda.




Pisao povijest Caena
Koliki je trag Santini ostavio u dvije sezone u Caenu potvrđuje i podatak da je Zadranin drugi najbolji strijelac toga kluba u povijesti kad je riječ o učinku u prvoj francuskoj ligi. Postigao je Santini za "crveno-plave" 26 prvoligaških golova, 14 manje od Fabricea Diverta koji je za Caen igrao od 1983. do 1991. Sezonu 2016./17. Santini je završio na diobi petog mjesta najboljih topnika Ligue 1. Zanimljivo, imao je učinak (15 golova) kao i francuska zvijezda Kylian Mbappe (Monaco). Sezonu kasnije postigao je 11 golova i bio na diobi 20. mjesta.
 


Santini u Belgiji
Sezona Klub Minute Nastupi Golovi
2013./14. Kortrijk 2918 39 17
2014./15. Kortrijk 2865 32 16
2015./16. Standard 2174 32 12
2016./17. Standard 149 2 2