Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski HSU: Drugi mirovinski stup nitko ne smije dirati!

05.07.2018. 10:17
Zadarski HSU: Drugi mirovinski stup nitko ne smije dirati!


Županijska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika predstavila je jučer novo-staro vodstvo te su se tom prilikom osvrnuli na aktualnu političku situaciju u županiji. Predsjednik organizacije Branislav Jelenić istaknuo je glavne točke programa za koje se nadaju da će do kraja ovog mandata biti realizirane. Kao jednu od mjera koja je već realizirana i na koju su ponosni je 500 kuna naknade po umirovljeniku za smještaj u privatnim domovima. Upravo nedostatak smještajnih kapaciteta bio je u fokusu Jelenićeva izlaganja.
– Financijskih sredstava da se grade novi domovi nema, preporuka Europske unije i struke u Hrvatskoj je da se traže drugi oblici zbrinjavanja starijih sugrađana, u smislu druženja, zdravstvene i ostale skrbi itd. Tako smo i mi ovdje kroz Zadarsku županiju pokrenuli zbrinjavanje kroz dnevne boravke. Jedna forma je strogo zakonska koja iziskuje i određene obveze države ili lokalnih i regionalnih struktura, a druga forma je društveno organiziranje umirovljenika, rekao je Jelenić naglasivši kako ima interesa među jedinicama lokalne samouprave te se nadaju da će se takva jedna mreža boravaka i realizirati. Među prioritetima županijske organizacije Jelenić je istaknuo i čekaonicu za otočane koji u grad dolaze brodom.


Potrebne investicije
Duško Vuković, gradski vijećnik HSU-a naglasio je kako opstojnost umirovljeničkog sustava ovisi o investicijama jer one donose nova zapošljavanja.
– Danas imamo poraznu činjenicu da na jednog umirovljenika dolazi 1,29 radnika. U takvom obrušavanju tog odnosa dolazimo u situaciju da sutra može biti dovedena u pitanje i sama opstojnost umirovljeničkog standarda, pa i sustava, rekao je Vuković ističući kako "udružena oporba" vrlo često osporava investicije i buduće investitore, a kao primjere naveo je Luku Gaženicu, Polikliniku, ali i odustajanje Dogus grupe od hotela Maraska, a do čega su doveli, smatraju u HSU-u, igrokazi oporbe. Oporbi je Vuković zamjerio i "grintanje" tijekom obnove gradskih prometnica, te je pozvao oporbu i građane da podrže veliku rekonstrukciju i rješavanje odvodnje u 300 gradskih ulica koje počinje najesen. Vuković je poentirao referendumskom inicijativom o ukidanju Istanbulske konferencije zaključivši kako organizatori takve inicijative navode one koji potpisuju da zeznu sve druge te da HSU nikada neće nasjesti na takav gaf, zaboravljajući kako je na takav gaf "nasjeo" gradonačelnik Branko Dukić iz vladajućeg HDZ-a.
Iako je, što se umirovljenika tiče, trenutno top tema potencijalno ukidanje drugog mirovinskog stupa, Vuković se toga dotaknuo tek na pitanje novinarke.


Drugi stup mora ostati
– Prvo, Vlada nije ukinula drugi mirovinski stup, on egzistira s 5 posto doprinosa iz plaća građana, što je naravno malo za stabilne mirovine i taj stup mora imati povišenu stopu uplate. Njega nitko ne smije dirati i što se nas tiče mi smo protiv toga da sredstva koja građani štede za sebe kao kapitaliziranu štednju bilo tko 'tramaka' ili u prvi stup ili bilo gdje drugdje. To je jedna dobra reforma koja je bila, treba samo osnažiti uplatu u drugi mirovinski stup, zaključio je Vuković naglasivši kako nikad neće biti za ukidanje drugog mirovinskog stupa i kako se vjerojatno radi o nekom spinu, možda čak i ministrovom.




Snaženje organizacija i birača na terenu
Jučerašnjoj konferenciji za medije nazočili su i potpredsjednica OO HSU-a Kolan Marija Oštarić, predsjednik GO HSU-a Biograd Marko Jurić, potpredsjednik ŽO i predsjednik OO Pakoštane Branislav Marketin te predsjednica OO Pašmana Mirjana Šokota.
Marketin je najavio kako će vodstvo u ovom mandatu nastojati ojačati stranku na terenu kako bi na sljedećim izborima dobili veći broj zastupnika u Saboru, ali i županijskih i lokalnih vijećnika kako bi mogli još bolje zastupati umirovljenike i njihove interese, dok je Jelenić najavio snaženje postojećih i osnivanje novih organizacija u županiji.