Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DAR ZA NAJMLAĐE Aparat vrijedan 95 tisuća kuna potreban je svakom novorođenčetu

05.07.2019. 13:03
DAR ZA NAJMLAĐE Aparat vrijedan 95 tisuća kuna potreban je svakom novorođenčetu


Odjel neonatologije Opće bolnice Zadar od danas je bogatiji za 95.000 kuna vrijedan reanimacijski stol za novorođenčad. Radi se o aparatu koji je potreban svakom novorođenom djetetu, a na inicijativu dr. Linde Pavić, voditeljice Odjela za neonatologiju i angažman gradonačelnika Branka Dukića donirali su ga Hoteli Zadar i Maraska.
– Ovo je aparat za prvo zbrinjavanje novorođenčeta i promatranje tek rođenog dijetete. Tu ga po potrebi ugrijemo, dobije kisik i aspiriramo ga. Ako je sve u redu nakon sat-dva odnesemo ga majci, a ako nije ide u inkubator u drugu prostoriju, pojasnila je dr. Pavić i za vrijednu donaciju uručila zahvalnicu Milanu Miletiću većinskom vlasniku Hotela Zadar te Stipi Bevandi, direktoru Maraske. Voditeljica Neonatologije ovu je priliku je iskoristila i za zahvalu Tankerskoj plovidbi koja im je prije dva mjeseca donirala aparat naziva Fabijan vrijedan 130.000 kuna koji služi za neinvanzivnu ventilaciju novorođenčadi, odnosno za pomoć djeci koja imaju respiratornih problema.
– Oba uređaja uvelike će pomoći u skrbi za naše male pacijente. Fabijan je bio u uporabi već tri puta u ova dva mjeseca, a stol za reanimaciju koji smo imali bio je star i samo je prestao raditi. Većinu opreme imamo, iako je dobar dio star pa se može dogoditi da jednostavno prestane raditi kao što je to bio slučaj sa respiratornim stolom. Nedostaje nam rendgen, ali dobro, snalazimo se nekako s transportnim inkubatorom koji nam je kupila bolnica. Malo je nezgodno voziti djecu s jednoga kraja bolničkog kruga do drugog gdje se nalazi rendgen, ali rendgen je skup tako da ćemo se morati i dalje ovako snalaziti, pojasnila je dr. Pavić te je kazala kako je u zadarskoj rađaonici prošle godine rođeno ukupno 1543 djeteta iz 1521 poroda.
– Broj djece je veći od broja poroda jer smo imali 30 blizanaca. Što se trenda rađanja tiče, ove godine smo 1. srpnja imali 19-oro djece više nego lani na isti datum, rekla je dr. Pavić prisjećajući se 1988. godine kada je došla raditi u zadarsku bolnicu, i kada je bilo 2250 poroda, kazala je dr. Pavić dodajući kako se tijekom ljetne sezone svake godine u zadarskoj bolnici rodi i poneki stranac. Prisjetila se Poljakinje koja je u zadarskoj bolnioci rodila dječaka još prije šest godina i kojoj je zadarsko rodilište nezaobilazna destinacija svakog ljeta kada dođe na ljetovanje.
– Obiđu nas tako da vidimo i kako to dijete raste i napreduje. Prije dvije godine tu nam se rodio i mali Nizozemac. Majka je bila u 34 tjednu trudnoće kad se uputila iz Poreča motorom na zadarsko područje i eto. Dječak se zove Nuk, a kako je rođen na blagdan sv. Ante, naše su ga sestre nazvale Ante pa su mu roditelji uz Nuk dodali i Ante. Imali smo i jednu Talijanku koja se porodila u kombiju Hitne pomoći na Paškom mostu. Beba je imala svega 1600 grama pa je majka unajmila apartman u Arbanasima i ostala tu sve dok beba nije dosegla težinu od oko dva kilograma i malo ojačala. Sjećam se da je mama svaka tri sata dolazila izdajati se. Nastavili su ljetovati, ona muž i stariji sin sve dok beba nije bila spremna za kući. Tu kod nas su kupili i svu opremu za bebu tako da, eto, imamo tih lijepih priča, prisjetila se dr. Pavić.