Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Finka: Ne smije se događati da se mladi specijalizanti boje probuditi starije liječnike kako bi ih pitali za savjet

05.07.2019. 11:48
Finka: Ne smije se događati da se mladi specijalizanti boje probuditi starije liječnike kako bi ih pitali za savjet


Kad sam ja počinjala raditi, a to je bilo 1979. godine, kao praksu bismo odradili malo internu i kirurgiju te su nas odmah slali raditi po otocima. Dakle, nakon mjesec i pol dana što sam bila na stažu poslali su me da samostalno odem raditi na Ugljan. Smatram, ukoliko se pravilno odredi mentorstvo i da se ono ozbiljno shvati, ti mladi liječnici bi trebali imati opciju, ukoliko postoje neke dvojbe oko pacijenta, u svakom trenutku pozvati nekoga tko je iskusan kako bi se mogli posavjetovati. Znanje postoji, ali potrebno je iskustvo – kako u komunikaciji, tako i u uzimanju anamneze – uvijek je potrebno postaviti jedno pitaje više prilikom dijagnoze. Bitno je povremeno raditi u timskom okruženju kako bi se mogli vidjeti i drugi slučajevi te vidjeti kako druge kolege reagiraju u pojedinim situacijama. Bitno je to mentrostvo, posebice kad se ide na specijalizaciju, rekla nam je dr. Dubravka Finka, predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije i predsjednica zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata osvrnuvši s na odluku da od srpnja u ambulantama opće medicine mogu raditi liječnici bez dana radnog staža.
Mladim liječnicima bit će teško zbog neiskustva


Naime, umjesto staža od godinu dana, kako je bilo do sada, "novopečeni" će liječnici šest mjeseci do dvije godine, a kako propisuje Pravilnik o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije, imati mentora uz kojeg će sjediti u ordinaciji ili biti na klinici, te aktivno sudjelovati u liječenju pacijenata.
Dr. Finka vjeruje kako tu ne bi trebalo biti problema. Dodaje kako će mladim liječnicima najvjerojatnije biti teško zbog neiskustva, ali kako vjeruje da će to oni brzo prevladati.
– Bitno je imati dobre mentore i da se to shvati vrlo ozbiljno. Naime, ne smije se događati da mladi specijalizanti ne smiju probuditi starije liječnike kako bi ih pitali za savjet ili tako neke odredbe, a koje mogu dovesti do problema, rekla je dr. Finka.
Dotaknule smo se i situacije u kojoj brojni liječnici sve više napuštaju Hrvatsku te traže poslove u drugim zemljama gdje su liječnici bolje plaćeni. Mnogi također karijeru nastavljaju u privatnom sektoru ili u politici, a tu imamo i primjer gradonačelnika Branka Dukića, koji je Ginekološki odjel zamijenio foteljom u Gradskoj upravi.
Odlazak liječnika u mirovinu i inozemstvo
Sve ovo dovodi do toga da pacijenti imaju lošiju zdravstvenu skrb i na usluge, odnosno liječenje, moraju čekati mjesecima duže. Brojne ambulante u zadarskoj bolnici prestale su s radom u poslijepodnevnim satima, a liječnici iz mirovine dolaze raditi u dežurstva ili mijenjaju kolege koji su na godišnjem, jer nema tko raditi. A najgore je tek pred nama, naime, prema nekim proračunima sljedeće godine u mirovinu bi trebalo otići 500 liječnika na prostoru cijele zemlje.
– Na ovaj problem upozoravamo zadnjih 15 godina. Naime, liječnicima se otvaraju vrata da odu iz zemlje, a plaće u Hrvatskoj već godinama nisu rasle. Još od 2003. godine, kad je bio prvi štrajk, govorilo se kako bi plaća liječnika sa stažem trebala biti u rangu plaće prekršajnog suca, a plaća specijalista u rangu županijskog suca. Međutim, plaće liječnika početnika su još uvijek oko 6.800 kuna, rekla je Finka dodavši kako je struka imala tendenciju sačuvati kadar boljim plaćama.
– Sustav je prenatrpan, tehnologija napreduje, a liste čekanja su sve duže i duže, a liječnici idu tamo gdje su bolji uvjeti i plaće. Tim više što se u Europi može lako zaposliti, a dovoljno je blizu da se može vratiti obitelji, a uz to stiču i nova iskustva, rekla je dr. Finka zaključivši kako ova situacija otežava pacijentima dostupnost zdravstvene zaštite jer liste čekanja postaju sve duže.