Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

POBJEDA GRAĐANA Vadit će se grit iz deponija u Diklu!

05.07.2019. 12:17
POBJEDA GRAĐANA Vadit će se grit iz deponija u Diklu!


U zadarskoj komunalnoj tvrtki Čistoća jučer smo saznali vijest koja će razveseliti mještane Dikla – započinje izvlačenje grita s obližnjeg gradskog odlagališta komunalnog otpada.
Tako nam je rekao direktor Čistoće, Dragan Maračić, kojega smo nazvali želeći provjeriti što je zapravo pokazala istraga koju je nedavno naložio gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.
Dukić najavio sankcije
Naime, poznato je da su se mještani Dikla digli na noge zbog ovog otpada, jednako kao što su učinili i mještani Obrovca. I dok su ovi drugi bili sretni što su se riješili grita, problem je na kraju prebačen na Dikljane kojima je ovaj »vruć krumpir« uvaljen nakon odvoza grita iz Zatona Obrovačkog, gdje je bio odložen na području nekadašnje Tvornice hidrauličnih cilindara. I sve to unatoč Studiji utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje, prema kojoj se ovaj otpad ne bi trebao odlagati u okolišu, osobito ne u ovakvom kakav je onaj obrovački sa zaštićenog područja.
Gradonačelnik Dukić stoga je na sjednici Gradskog vijeća jasno najavio sankcije poručujući kako je nazvao direktora Čistoće, Dragana Maračića: »Rekao sam mu da se kazne svi koji su uključeni u to. Želim da više ne dolazi do takvih ekcesa, svi znamo koliko se mještani Dikla i okolnih predjela alergični na svaki takav postupak. Onaj koji je zakopao grit, nek ga vrati vlasniku«, izjavio je Dukić na Gradskom vijeću, čak Maračiću javno poručujući:
– Ako se to dogodi ponovno, naravno da će mu biti ugrožena direktorska funkcija i on to zna.
Ništa ne skrivamo
Maračića smo stoga pitali što je njihova interna istraga pokazala i što namjeravaju učiniti. Direktor, pak, najavljuje dobru vijest za sve one koji žele da im se brodogradilišni otpad odveze iz njihova mjesta.
– Radi se o proizvodnom otpadu čije odlaganje ima sve što zakon traži, a jedini je propust to što odlaganje grita nije bilo u skladu s ugovorom. Zatražio sam detaljno izvješće svojih djelatnika i o tome izvijestio vlasnika tvrtke, Grad Zadar, kao i Nadzorni odbor. Danas smo locirali taj otpad i na inicijativu Mjesnog odbora Diklo ćemo ga izvući, pojašnjava Maračić, dodajući na kraju:
– Ništa ne skrivamo, niti nam je to ikad bila namjera.
Iako je do određenih sankcija došlo i u vidu raskida ugovora sa zadarskom tvrtkom Sirovina odlagalište, ponajprije treba vidjeti gdje će Čistoća prebaciti grit s odlagališta u Diklu. Njihov Mjesni odbor zasigurno neće dozvoliti da se opet odloži negdje u blizini.
Osnovano stručno povjerenstvo
Stanovnicima Zadra i okolice ostaje za nadati se kako grit neće biti odložen u niti jedno mjesto županije te da će na kraju biti zbrinut na način na odgovarajući i mjesto propisano za to. Naime, i u odgovoru Ministarstva o brodogradilišnom otpadu, odgovorili su nam:
– Temeljem Zakona o zaštiti okoliša sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke, navode u Ministarstvu.
I Obrovčani i Dikljani na ovaj su način »pomrsili« račune vlasniku zagrebačke tvrtke Grit Inter koji je u Zatonu Obrovačkom htio otvoriti pogon za preradu brodogradilišnog otpada. Ostaje vidjeti gdje će otpad na kraju završiti.
 


Maračić: Grit ćemo pohraniti u nepropusni kontejner
Gdje će s gritom nakon što ga izvuku s deponija u Diklu, pitali smo direktora Čistoće:
– Sva postupanja s otpadom poduzimaju se temeljem pravilnika o gospodarenju otpadom. Mi ćemo ga pohraniti u jedan velik kontejner, nepropusan sa svih strana kako bi bio uskladišten po svim pravilima, ali će jednako tako i postupak zbrinjavanja otpada također biti proveden u skladu s pravilnikom, poručuje Maračić.