Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROBLEM S KADROVIMA Don Jerolim Lenkić prekvalificirao se u – kuhara!

06.07.2019. 09:00
PROBLEM S KADROVIMA Don Jerolim Lenkić prekvalificirao se u – kuhara!


Nesvakidašnja je situacija zadesila Zadarsku nadbiskupiju koja, kao i većina hrvatskih nadbiskupija, već godinama muku muči sa "radnom snagom". Nedostatak svećenika sve je izraženiji te neki od njih moraju pokrivati više župa kako bi se vjerski život mještana neometano odvijao.
Iako i zadarski svećenici često pozivaju na molitvu za svećenička zvanja, neki od njih i sami su se odlučili na pauzu od pastoralnog rada uzimajući tzv. slobodnu godinu kako bi se posvetili svojim hobijima ili pak znanstvenom radu.
No, vijest objavljena ovih dana na jednom stručnom portalu o završenim prekvalifikacijama otkriva nesvakidašnji događaj o jednom od polaznika tečaja. Naime, svećenik Zadarske nadbiskupije don Jerolim Lenkić u Šibeniku se prekvalificirao u – kuhara!
Dobio "stečene vještine i znanja"
– Četrnaest polaznika programa POU Šibenik za stjecanje srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanja kuhar, konobar i slastičar uspješno je u petak položilo praktičnu obranu završnih radova održanu u restoranu Peškarija. Kako je na tržištu rada velika potražnja za ugostiteljskim kadrovima, polaznike programa POU Šibenik čeka posao nakon diplome, a stečene vještine i znanja koje odmah mogu pokazati čine ih konkurentima zainteresiranim poslodavcima – stoji u priopćenju Pučkog otvorenog učilišta Šibenik.
Kako je vidljivio sa slike, tečaj je uspješno završio i zadarski svećenik don Jerolim Lenkić, zbog čega se među njegovim kolegama u Zadru počelo pričati da napušta svećeništvo. Priču je dodatno podgrijala činjenica da don Jere, kako ga kolege i župljani zovu, prekvalifikaciju nije završio na učilištu u Zadru, već je otišao u Šibenik, očito želeći izbjeći poglede javnosti.
Na prekvalifikaciju otišao u Šibenik
Da je prekvalifikaciju htio završiti daleko od svojih kolega potvrdio nam je i sam svećenik u telefonskom razgovoru, želeći da ova njegova odluka ostane daleko od očiju javnosti. Naime, provjeravajući o čemu je u njegovu slučaju riječ, odnosno napušta li svećeništvo, kontaktirali smo i njega i Zadarsku nadbiskupiju, a don jere pak demantira da je riječ o tome:
– Ne, ne napuštam svećeništvo, to je samo za goste kada dođu da im mogu spremiti ručak jer nemam nikoga tko mi vodi domaćinstvo – kazao nam je kratko don Jerolim.
Na pitanje Nadbiskupiji je li don Lenkić napustio svećeništvo ili je uzeo slobodnu godinu, u njihovu odgovoru stoji:
– Don Jerolim Lenkić je dobio slobodnu godinu (anno sabatico) do Velike Gospe 2019. g., kada će preuzeti novu dužnost – navodi Nadbiskupija.
Vjernici će biti sretni ugledaju li na blagdan Velike Gospe svog omiljenog svećenika za kojega se navodi da se, dakle, ipak vraća u redove svećenika. Naime, don Jere je prije uzimanja ove pauze u svećeničkom radu djelovao u više župa: u Turnju, Svetom Petru, Kalima, Kukljici, Gorici, Raštanima i Ljupču. Predavao je i školski vjeronauk u osnovnim školama i moralnu teologiju na Visokoj teološkoj katehetskoj školi u Zadru, a zanimljivo je da je sa nekoliko svećenika osnovao i klapu Sveti Zoilo.
U svakom slučaju, nije neobično da svećenik zatraži slobodnu godinu, no da to učini kako bi se i prekvalificirao za kuhara, i to u vrijeme kada Nadbiskupija muku muči sa kadrovima, ipak je pomalo neuobičajeno.
 
Don Stanko Grubić otišao u protestante


Iz Zadarske nadbiskupije otišao je svećenik don Stanko Grubić koji je dugo godina radio kao dušebrižnik za Hrvate u Bremenu. Pridružio se je protestantimaa očito više sebe ne nalazeći u katoličkoj Crkvi. Naime, protestanti ne priznaju papu kao vrhovnog poglavara crkve i to je jedna od glavnih razlika između njih i katolika. Ime bivšeg zadarskog svećenika tako smo našli pretragom na internetskoj stranici Kirchliche Einrichtungen gdje je naveden kao "pastor Stanko Grubic".
Inače je često spominjan i na braniteljskim stranicama jer ga se svi, osobito ratni invalidi, rado sjećaju zbog pomoći koju im je pružio u Domovinskom ratu: " Don Stanko nas je spaio, kao što je mnoge spašavao u radu. Mnogi hrvatski ratnici nikad ga neće zaboraviti. Sretni smo što je popstao svećenik i što je otišao pomagati sirotinju u Latinsku Ameriku", poručuju mu ratni invalidi iz Zadra.


 




Don Marino Ninčević odlazi u Zambiju


Osim don Jerolima Lenkića, slobodnu je godinu od Zadarske nadbiskupije zatražio i don Marino Ninčević, u ovom trenutku zacijelo najpoznatiji hrvatski svećenik. Zbog kratkog izleta u manekenske vode i putovanja po svijetu naljutio je svojega šefa, nadbiskupa Želimira Puljića, koji ga je čak javno kritizirao kako "nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije". Poručio mu je i kako "nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje".
Don Marina očito nije mnogo briga za ovaj javni ukor jer je nedavno u elitnom hotelu Westin promovirao svoju knjigu "Kognitivna kibernetika", a sudeći po slikama koje nam je poslao, i dalje je maneken "Varteksa" koji voli odjenuti i obuti fine stvari. Osim toga, kako saznajemo ovih se dana sprema na put u Zambiju u kojoj će nastaviti svoj humanitarni rad.