Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZLATNA LUKA SUKOŠAN Komunalnim proračunom od 4,5 milijuna kuna »servisira se« i sezona

05.07.2019. 12:29
ZLATNA LUKA SUKOŠAN Komunalnim proračunom od 4,5 milijuna kuna »servisira se« i sezona


Zahvaljujući uspješnoj suradnji Općine Sukošan, Turističke zajednice i Komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o. općinsko središte Sukošan i općinsko zaobalje (Debeljak, Gorica, Glavica) spremno dočekuju glavnu turističku sezonu.
Ugodnije ovoljetno kupanje
– U sklopu uređenja plaža, čišćenja i ravnanja od Marine Dalmacija nasuto je oko 450 metara kubičnih kamenih riječnih oblutaka kako bi Sukošancima, općinskim žiteljima i turistima bilo ugodnije kupanje tijekom ljeta, kazala je Katarina Bebek, direktorica poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Novi sloj oblutka, ističe Bebek, bit će dovoljan za cijelo ljeto.
– U uvali Dječji raj ispod Belvedera te ispod bivšeg varaždinskog odmarališta izgrađena je nova plaža koja dosad nije bila planski uređivana i zbog toga je bila i slabije korištena za kupanje, ističe Bebek dodajući kako su se na plaže postavile kante za otpad, klupe te ekološki WC-i.
Predsezona je obilježena i hortikulturnim uređenjima. Na parkiralištu u sukošanskom zaseoku Makarska kod LaBooce posadile su se pinjole i muške murve.
– Kod općinske zgrade posadilo se cvijeće, a na parkiralištu kod groblja, ispod mrtvačnice, muške murve, navodi Bebek.
Servisiranje Sukošanskog lita 2019.      
Naplata parkirališta vršit će se u Makarski, Barbiru, Sportskom centru, Ruševcu, Donjem moru, Ždralovcu.
– Osim što smo parkirališta očistili, poravnali i nasuli tamponom za naplatu parkiranja zapošljavamo i 15 učenika i studenata. I za iznajmljivanje ležaljki na početku sezone zaposlili smo sezonce, kaže Bebek istaknuvši kako će u potpunosti tehnički servisirati organizaciju Sukošanskog lita 2019., fešte, feštice, kulturno-umjetnička i športsko-zabavna događanja koja se tijekom održavaju gotovo svaki dan.
Komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. ima 20 zaposlenika, šest sezonaca te 15 učenika i studenata za naplatu parkirališta.
Primarni cilj – čistoća plaža
– Veseli me činjenica da je općina već na kraju prošlogodišnje sezone krenula u pripremu za ovogodišnju sezonu koja iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti čime dodatno doprinose našem turističkom rastu i razvoju, poručila je Bebek ne krijući pritom zadovoljstvo da su komunalci sve poslove izveli stručno i na vrijeme.
Tijekom sezone najveći je zadatak održati čiste plaže i uređenost općinskih naselja.
– Zaposlenici i sezonci tijekom sezone pojačano, mogli bismo reći, od jutra do sutra brinu da plaže budu čiste i uredne na zadovoljstvo svih korisnika plaža od Marine Dalmacija do Tustice, na oko osam kilometara obale, ističe Bebek.
Nasipanjem frezanim asfaltom i rezanjem grana uređivale su se nerazvrstane ceste i putevi.
– Kad je riječ o groblju u Gorici posadili smo čemprese te izgradili 15 grobnica, koje su i prodane, kaže Bebek.
Za uređenje groblja u Sukošanu kupljeni su ivičnjaci i kamene ploče za popločavanje glavnih staza kroz groblje.
– Gradit će se i oko 30 novih grobnica na groblju u Sukošanu, najavljuje Bebek.
Pružanje komunalnih usluga jedno je od najvažnijih pitanja svake lokalne zajednice. Kad se zbroji općinski i komunalni prošlogodišnji proračun oni iznose oko 22,5 milijuna kuna. A s ovakvim izvršenjem komunalnog proračuna od 4,2 milijuna kuna ne mogu se pohvaliti ni pojedine od 34 lokalnih jedinica samouprave u Zadarskoj županiji u ukupnom godišnjem proračunu.
– Prihodi u prošloj godini iznosili su 4.182.311 kuna, rashodi su 3.988.438 kuna, dok ostvarena dobit iznosi 157.946 kuna, a ovogodišnji komunalni proračun je 4,5 milijuna kuna, govori Bebek koja je na čelnom mjestu komunalaca preko dvije godine.
Prihodi i rashodi u 2018.
Osnovni prihodi u 2018. godini od komunalnih usluga bili su 2.099.044 kn, prihodi od usluga najma i koncesije 255.538 kn, parkinga 169.412 kn, prodaje grobnica 35.000 kn, prodaje na malo 147.151 kn, ostali prihodi 470.465 kn, financijski prihodi 3.909 kn.
Rashodi u 2018. godini se odnose na troškove usluga i materijala (1.856.286 kn), troškove osoblja, zaposlenika i sezonaca (1.725.460 kn), amortizacije (332.820 kn), financijske troškove (4.336 kn), ostali troškovi (204.511 kn), promjena vrijednosti zaliha proizvoda (- 134.975 kn).