ZLATNA LUKA SUKOŠAN Komunalnim proračunom od 4,5 milijuna kuna »servisira se« i sezona

Slika korisnika mkvanja
Uspješno surađuje s Općinom i Turističkom zajednicom
Komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. ima 20 zaposlenika, šest sezonaca te 15 učenika i studenata za naplatu parkirališta. Ovogodišnji proračun je 4,5 milijuna kuna, kaže Katarina Bebek, direktorica poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Velimir BRKIĆ
Plaže su spremne dočekale glavnu turističku sezonu

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Općine Sukošan, Turističke zajednice i Komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o. općinsko središte Sukošan i općinsko zaobalje (Debeljak, Gorica, Glavica) spremno dočekuju glavnu turističku sezonu.

Ugodnije ovoljetno kupanje

- U sklopu uređenja plaža, čišćenja i ravnanja od Marine Dalmacija nasuto je oko 450 metara kubičnih kamenih riječnih oblutaka kako bi Sukošancima, općinskim žiteljima i turistima bilo ugodnije kupanje tijekom ljeta, kazala je Katarina Bebek, direktorica poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Novi sloj oblutka, ističe Bebek, bit će dovoljan za cijelo ljeto.
- U uvali Dječji raj ispod Belvedera te ispod bivšeg varaždinskog odmarališta izgrađena je nova plaža koja dosad nije bila planski uređivana i zbog toga je bila i slabije korištena za kupanje, ističe Bebek dodajući kako su se na plaže postavile kante za otpad, klupe te ekološki WC-i.
Predsezona je obilježena i hortikulturnim uređenjima. Na parkiralištu u sukošanskom zaseoku Makarska kod LaBooce posadile su se pinjole i muške murve.
- Kod općinske zgrade posadilo se cvijeće, a na parkiralištu kod groblja, ispod mrtvačnice, muške murve, navodi Bebek.

Servisiranje Sukošanskog lita 2019.      

Naplata parkirališta vršit će se u Makarski, Barbiru, Sportskom centru, Ruševcu, Donjem moru, Ždralovcu.
- Osim što smo parkirališta očistili, poravnali i nasuli tamponom za naplatu parkiranja zapošljavamo i 15 učenika i studenata. I za iznajmljivanje ležaljki na početku sezone zaposlili smo sezonce, kaže Bebek istaknuvši kako će u potpunosti tehnički servisirati organizaciju Sukošanskog lita 2019., fešte, feštice, kulturno-umjetnička i športsko-zabavna događanja koja se tijekom održavaju gotovo svaki dan.
Komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. ima 20 zaposlenika, šest sezonaca te 15 učenika i studenata za naplatu parkirališta.

Primarni cilj - čistoća plaža

- Veseli me činjenica da je općina već na kraju prošlogodišnje sezone krenula u pripremu za ovogodišnju sezonu koja iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti čime dodatno doprinose našem turističkom rastu i razvoju, poručila je Bebek ne krijući pritom zadovoljstvo da su komunalci sve poslove izveli stručno i na vrijeme.
Tijekom sezone najveći je zadatak održati čiste plaže i uređenost općinskih naselja.
- Zaposlenici i sezonci tijekom sezone pojačano, mogli bismo reći, od jutra do sutra brinu da plaže budu čiste i uredne na zadovoljstvo svih korisnika plaža od Marine Dalmacija do Tustice, na oko osam kilometara obale, ističe Bebek.
Nasipanjem frezanim asfaltom i rezanjem grana uređivale su se nerazvrstane ceste i putevi.
- Kad je riječ o groblju u Gorici posadili smo čemprese te izgradili 15 grobnica, koje su i prodane, kaže Bebek.
Za uređenje groblja u Sukošanu kupljeni su ivičnjaci i kamene ploče za popločavanje glavnih staza kroz groblje.
- Gradit će se i oko 30 novih grobnica na groblju u Sukošanu, najavljuje Bebek.
Pružanje komunalnih usluga jedno je od najvažnijih pitanja svake lokalne zajednice. Kad se zbroji općinski i komunalni prošlogodišnji proračun oni iznose oko 22,5 milijuna kuna. A s ovakvim izvršenjem komunalnog proračuna od 4,2 milijuna kuna ne mogu se pohvaliti ni pojedine od 34 lokalnih jedinica samouprave u Zadarskoj županiji u ukupnom godišnjem proračunu.
- Prihodi u prošloj godini iznosili su 4.182.311 kuna, rashodi su 3.988.438 kuna, dok ostvarena dobit iznosi 157.946 kuna, a ovogodišnji komunalni proračun je 4,5 milijuna kuna, govori Bebek koja je na čelnom mjestu komunalaca preko dvije godine.

Prihodi i rashodi u 2018.

Osnovni prihodi u 2018. godini od komunalnih usluga bili su 2.099.044 kn, prihodi od usluga najma i koncesije 255.538 kn, parkinga 169.412 kn, prodaje grobnica 35.000 kn, prodaje na malo 147.151 kn, ostali prihodi 470.465 kn, financijski prihodi 3.909 kn.
Rashodi u 2018. godini se odnose na troškove usluga i materijala (1.856.286 kn), troškove osoblja, zaposlenika i sezonaca (1.725.460 kn), amortizacije (332.820 kn), financijske troškove (4.336 kn), ostali troškovi (204.511 kn), promjena vrijednosti zaliha proizvoda (- 134.975 kn).

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno