Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Četiri nova slučaja u PGŽ, tri osobe se zarazile na vjenčanju u Zagrebu. U Istri pozitivan Amerikanac

05.07.2020. 12:22


Hrvatska je tijekom jučerašnjeg dana brojala 86 novih zaraženih koronavirusom, čime se ukupan broj aktivnih slučajeva popeo na njih 798.
Tijekom nedjelje stižu novi podaci županijskih stožera.


U PGŽ četiri novozaražene osobe
U Primorsko-goranskoj županiji u nedjelju su zabilježene četiri novozaražene osobe.
Tri osobe s potvrđenim Covidom-19 zarazile su se na vjenčanju u Zagrebu.
Za četvrtu osobu analiziraju se kontakti, koji su svi u samoizolaciji.
Novozaraženi imaju blage simptome, priopćili su iz Stožera Primorsko-goranske županije.


Jedan pozitivni u Istri
Na području Istarske županije u posljednjih 24 sata stigao je jedan pozitivan rezultat na koronu, a radi se o amerčkom državljaninu koji je poslovno došao u Pulu.
U tijeku su epidemiološke obrade te se građani i gosti mole da se i dalje pridržavaju preventivnih mjera.
Amerikanac se nalazi u samoizolaciji te se radi na njegovom povratku.
Iz istarskog stožera poručuju da je stanje u Istri stabilno te da nema nikakvih prepreka za normalno odvijanje gospodarskog i turističkog života.
“Molimo sve građane i goste u našoj županiji da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Istarske županije, u cilju sprječavanja pojave i širenja COVID-19 oboljenja”, poručuju iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.




Novih 25 slučajeva u Zagrebu
U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 328 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabilježeno je 25 novozaraženih osoba, priopćeno je u nedjelju iz NZJZ-a.
Četrnaestoro novooboljelih osoba čine kontakti ranije oboljelih, dvije novooboljele osobe povezane su s boravkom u noćnim klubovima, a za devet novooboljelih nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze.
Zbog 25 novozaraženih za 126 osoba određena je mjera samoizolacije. Trenutno je u Gradu Zagreba 347 aktivnih slučajeva i 1516 aktivnih samoizolacija, izvijestili su iz NZJZ. Dr. Andrija Štampar.


Šest novooboljelih u Zagrebačkoj županiji


Na području Zagrebačke županije u 24 sata šest je novooboljelih od koronavirusa, a dosad je u županiji evidentirana 181 oboljela osoba, podatci su Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.


Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.
Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, ističu iz županijskog Stožera.


Dvoje novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji


U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije dvije su novooboljele osobe od Covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 146 obrađenih testova dvije su novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju – i to jedna iz Splita i jedna osoba s područja općine Klis.
Novozaraženi su epidemiološki obrađene kao i njihovi kontakti.
U samoizolaciji je 116 osoba, a na bolničkom liječenju nema oboljelih, istaknuli su u splitsko-dalmatinskom Stožeru CZ.


Varaždinska županija: Jedan novozaraženi koronavirusom


Sedam dana od posljednjeg zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom, u Varaždinskoj županiji jedna je novoboljela osoba, muškarac srednjih godina s blagom kliničkom slikom i poznatim izvorom zaraze, priopćio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.


U novom, kao i u prošlom slučaju, izvor zaraze ne nalazi se unutar te županije, već se radi o uvezenom slučaju.
Osoba nije hospitalizirana, nego se, s obzirom na blagu kliničku sliku, po novom protokolu liječi izolirano kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.
Osobama s kojima je zaraženi bio u bliskom kontaktu određena je mjera samoizolacije, a pod tom je mjerom u Varaždinskoj županiji trenutno ukupno 19 osoba.
U Varaždinskoj županiji sada vodimo dvije osobe zaražene koronavirusom, a dodatno se pripisuju još tri koje nisu testirane u Varaždinu i ovdje se zdravstveno ne prate, nego samo statistički, ističu iz županijskog stožera.
“U Varaždinskoj županiji i dalje, s obzirom na broj novozaraženih u Republici Hrvatskoj, imamo izrazito dobru epidemiološku situaciju, no unatoč tome, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio je ovaj tjedan odluku o reaktivaciji COVID-19 ambulante kako bi se povećao kapacitet uzimanja briseva za testiranje, a s primarnim ciljem zaštite korisnika u sustavu socijalne skrbi, ali i samog bolničkog sustava”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.


Četiri novozaražene osobe u Brodsko-posavskoj županiji


U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.
Svo četvero  novozaraženih sudionici su ili kontakti sudionika jednog privatnog okupljanja izvan područja Brodsko-posavske županije, na kojemu je potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija, dodaje se.


Ukupan broj zaraženih koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 73, naveo je načelnik županijskog Stožera CZ Stjepan Bošnjaković.


Sedmero pozitivnih u Osječko-baranjskoj


U zadnja 24 sata na koronavirus je u Osječko-baranjskoj testirano 172 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno; šest iz Đakova i jedan iz Osijeka. Jedan pacijent stavljen je na respirator, priopćio je stožer.
Novooboljeli su kontakti ranije oboljelih osoba. Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 230 osoba aktivno na koronavirus.
Jučer su na kućno liječenje otpuštena još tri pacijenta, međutim od preostalih 21 u Kliničkom bolničkom centru Osijek na respirator je stavljen jedan pacijent.
U samoizolaciji je ukupno 1.948 osoba. Policija je zaprimila jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, no prilikom provjere te prijave, kao i u 32 samoinicijativne provjere, sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.


Jedan novozaraženi u Lici
U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od Covida-19. Riječ je o osobi s područja grada Otočca koja je bliski kontakt ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.
Ukupno je oboljelo 28 osoba od Covida-19 od čega je 6 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.
Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.
U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 28 osoba uzimanjem uzoraka, od čega je pristiglo 27 negativnih rezultata te 1 pozitivan rezultat testiranja, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 598 osoba.
Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 43 osobe.
Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, a pritom nisu utvrđena kršenja ili nepoštivanja izrečenih mjera.


U Vukovarsko-srijemskoj 10 novih slučajeva
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na Covid-19 ( 3 osobe iz Vinkovaca, 4 osobe iz Rokovaca, 3 osobe iz Vukovara).
Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 72, od kojih je 41 osoba izliječena.
Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog Covid-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirana je 51 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2811.
U samoizolaciji na području županije nalazi se 261 osoba.
Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).
Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 40.


Gradonačelnik Drniša u samoizolaciji
Gradonačelnik Drniša Josip Begonja izvijestio je da je u samoizolaciji
“Ovim putem priopćavam da se od danas (od 17,00 sati) nalazim, nakon konzultacija s epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, u samoizolaciji kao i članovi moje uže obitelji iz razloga što je jedan član moje obitelji (kći) bio u kontaktu s oboljelom osobom od Covida-19.
Iako nikakvih simptoma za sada ni ja ni članovi moje obitelji nemamo, obavit ćemo testiranje na Covid-19, a o nalazu ću Vas pravodobno izvijestiti”, priopćio je sinoć Josip Begonja


U Bjelovarsko-bilogorskoj bez novih slučajeva
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novozaraženih koronavirusom.
Testirano je 28 osoba i svi nalazi su negativni.
Na području  županije i dalje su dvije osobe zaražene koronavirusom, dok se dvije osobe statitistički vode kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u ovoj županiji.
Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od onih s najmanjim brojem pozitivnih na Covid-19.


Očekuju se nalazi iz Slavonskog Broda
Očekuju se rezultati novih nalaza iz Slavonskog Broda u kojem je deset novozaraženih. Od toga se njih osmero zarazilo na svadbi u Zagrebu, dok je za preostalih dvoje izvor zaraze nepoznat.
U samoizolaciji je 60 osoba.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković očekuje kako će brojke zaraženih još rasti, kad stignu rezultati novih uzetih briseva, ali i nekih nalaza od prekjučer.