[FOTO] VINSKA ČAROLIJA Grand prix šampion Poljak vina, šampioni Vinarija Škaulj, Vina Fiolić i OPG Diadora Zdravka Žuže

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Bernkovački Vinfest, manifestacija vinske gospode i vinoljubaca
U najboljoj od najboljih vinarskih godina prvi put uopće dodijeljeno je Veliko zlato, i to za čak tri vrhunska crna vina: Cuvee "Trifun" - Poljak vina; "Merlot " - OPG Stjepan Vučemilović iz Zadra; "Merlot" – OPG Šime Škaulj iz Nadina, Vinarija Škaulj. Najbolje ocijenjena Maraština je Maraština "Surlie" – Vina Fiolić iz Zadra, a najbolje ocijenjena Plavina je Plavina – OPG Radislav Ivaneža iz Zagrada
Velimir BRKIĆ
Šampioni Vinfesta za zajedničku uspomenu

Grand prix šampion Jedanaestog festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije "Vinfest Benkovac 2020." je crno vino Cuvee "Trifun" sorte Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah berba 2015., proizvođača Poljak vina iz Dikla u Zadru s nevjerojatnim 91 bodom. Trifuna Poljaka Cuvee "Trifun" je i šampion crnih vina na tržištu.
Na benkovačkoj vinskoj čaroliji u konkurenciji 59 vina dodijeljene su još tri šampionske titule: šampion u kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje je "Merlot" (Merlot,2017.) – OPG Šime Škaulj iz Nadina, Vinarija Škaulj; šampion u kategoriji bijelih vina na tržištu Maraština "Surlie" (Maraština, 2018.) – Vina Fiolić u u vlasništvu braće Marija i Darija Fiolić; šampion u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje je Pošip (Pošip, 2019.) – Diadora Eko d.o.o., Zdravka Žuže iz Podgradine.

Čudesan napredak vina

Kad je riječ o autohtonim sortama najbolje ocijenjena Maraština je Maraština "Surlie" (Maraština, 2018.) – Vina Fiolić, a najbolje ocijenjena Plavina je Plavina (Plavina, 2019.) – OPG Radislav Ivaneža iz Zagrada, smještenog u "nakovnju" Nadina i Raštevića.
- Na susretu gospode vinara s gospodom vinoljupcima vidljiv je čudesan napredak vina ovog kraja. Kvaliteta lokalnih vina je uzdignuta na višu razinu, kazao je uspješni vinogradar i vinar Tomislav Glavić iz Nadina, član Organizacijskog odbora koji se brinuo da sve štima ka' švicarski sat.
Naime, na manifestaciji vinske gospode prvi put je dodijeljeno Veliko zlato, i to za čak tri crna vina kojima je stručni ocjenjivački sud za vrhunsku kvalitetu dodjelo točno po 91 bod: Cuvee "Trifun" sorte Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah berba 2015., proizvođača Poljak vina; crno vino Merlot (Merlot, 2019.) proizvođača OPG Stjepan Vučemilović iz Zadra; "Merlot" (Merlot,2017.) – OPG Šime Škaulj iz Nadina, Vinarija Škaulj.
- Kada bi se po kvaliteti vina sumiralo svih jedanaest godina Vinfesta onda se može ustvrditi - ovo je najbolja od najboljih godina.

Ocjenjivačko "seciranje" detalja

Kako je kazala Ivana Alpeza, opravdano odsutna predsjednica ocjenjivačke komisije, kriteriji vrsnosti i ocjenjivanje zahtijevali su "seciranje" detalja kako bi i rezultatima razdvojili vina u detaljima kakvoće, kazao je Zvonimir Vlatković, član ocjenjivačke komisije u kojoj su eminentni hrvatski stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva.
Pod krošnjom kestena u srednjovjekovnoj utvrdi Kašel Benković iz 15. stoljeća družili su se ljudi koji rade i s puno razloga su ponosni na svoj rad.
- Izreka kaže "tko ima dobro vino, ima i prijatelja", a ovdašnji kraj ima ih na tisuće, i svakodnevno stiče nove, u prigodnom slovu rekao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
Zahvaljujući višegodišnjem prijateljstvu s portugalskim vinarskim gradom Alenquerom kod Lisabona, potpisanom međusobnom sporazumu te s portugalskim Nacionalnim institutom agrarne znanosti i najpoznatijom vinarijom Adega Cooperativa da Labrugeria, kaže on, u suradnji sa Zadarskom županijom i Agronomskim fakultetom, usprkos pandemiji Covida i suši, na Nadinskom blatu na imanju Šime Škaulja započeo je veliki introdukcijski pokus.

Degustacija vina i prisnaca

- Na 1,5 hektara površine posađeno je je čak 12 sorti vinove loze i to šest portugalskih, pet španjolsko-francuskih te domaća sorta Grk, koja bi prema riječima stručnjaka mogla biti otkriće za sjevernu Dalmaciju, poručio je Bulić.
U organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravnih kotara i Udruge vinara Zadarske županije, ovogodišnji Vinfest se održao pod epidemiološkim mjerama, bez glamura i svečane večere, a izostalo je i stand up komičar. Vinoljupci su uz nagrađena vina degustirali prisnac, autohtonu deliciju Bukovice i Ravnih kotara.
Za veseli štimung brinula se muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac, dok je program vodio Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.

 
 

Sedam pehara, 34 zlata, 18 srebra i 8 bronci


Dodijeljene su tri velike zlatne medalje, 31 zlatna medalja, 18 srebrenih medalja i osam brončanih te sedam pobjedničkih pehara.
Medalje i pehare dodjeljivali su Tomislav Glavić, član Organizacijskog odbora, Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, Branko Kutija, bivši gradonačelnik i inicijator manifestacije, Zvonimir Vlatković, član Ocjenjivačkog suda, Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo, te Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik.
 
 
 

Ocjenjivačka komisija


Komisija je radila u sastavu: predsjednica dr. sc. Ivana Alpeza, tajnik dipl. ing. Branko Arbanas. Članovi komisije I: dipl. ing. Branka Mihaljević (dopredsjednica), doc. dr. sc. Goran Zdunić, dipl. ing. Nikola Paleka, dipl. ing. Božo Škara, dipl. ing. Mislav Maršić. Članovi komisije II: dipl. ing. Marina Pavlović (dopredsjednica), dipl. ing Zvonimir Vlatković, dipl. ing. Ivna Linke, mr. sc. Stipe Ivić, dipl. ing. Ante Grubišić.
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Cestitam!!!!!!!!!!!!!!!!

Monika