Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

[FOTO] VINSKA ČAROLIJA Grand prix šampion Poljak vina, šampioni Vinarija Škaulj, Vina Fiolić i OPG Diadora Zdravka Žuže

05.07.2020. 12:41


Grand prix šampion Jedanaestog festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije "Vinfest Benkovac 2020." je crno vino Cuvee "Trifun" sorte Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah berba 2015., proizvođača Poljak vina iz Dikla u Zadru s nevjerojatnim 91 bodom. Trifuna Poljaka Cuvee "Trifun" je i šampion crnih vina na tržištu.
Na benkovačkoj vinskoj čaroliji u konkurenciji 59 vina dodijeljene su još tri šampionske titule: šampion u kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje je "Merlot" (Merlot,2017.) – OPG Šime Škaulj iz Nadina, Vinarija Škaulj; šampion u kategoriji bijelih vina na tržištu Maraština "Surlie" (Maraština, 2018.) – Vina Fiolić u u vlasništvu braće Marija i Darija Fiolić; šampion u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje je Pošip (Pošip, 2019.) – Diadora Eko d.o.o., Zdravka Žuže iz Podgradine.


Čudesan napredak vina
Kad je riječ o autohtonim sortama najbolje ocijenjena Maraština je Maraština "Surlie" (Maraština, 2018.) – Vina Fiolić, a najbolje ocijenjena Plavina je Plavina (Plavina, 2019.) – OPG Radislav Ivaneža iz Zagrada, smještenog u "nakovnju" Nadina i Raštevića.
– Na susretu gospode vinara s gospodom vinoljupcima vidljiv je čudesan napredak vina ovog kraja. Kvaliteta lokalnih vina je uzdignuta na višu razinu, kazao je uspješni vinogradar i vinar Tomislav Glavić iz Nadina, član Organizacijskog odbora koji se brinuo da sve štima ka' švicarski sat.
Naime, na manifestaciji vinske gospode prvi put je dodijeljeno Veliko zlato, i to za čak tri crna vina kojima je stručni ocjenjivački sud za vrhunsku kvalitetu dodjelo točno po 91 bod: Cuvee "Trifun" sorte Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah berba 2015., proizvođača Poljak vina; crno vino Merlot (Merlot, 2019.) proizvođača OPG Stjepan Vučemilović iz Zadra; "Merlot" (Merlot,2017.) – OPG Šime Škaulj iz Nadina, Vinarija Škaulj.
– Kada bi se po kvaliteti vina sumiralo svih jedanaest godina Vinfesta onda se može ustvrditi – ovo je najbolja od najboljih godina.


Ocjenjivačko "seciranje" detalja
Kako je kazala Ivana Alpeza, opravdano odsutna predsjednica ocjenjivačke komisije, kriteriji vrsnosti i ocjenjivanje zahtijevali su "seciranje" detalja kako bi i rezultatima razdvojili vina u detaljima kakvoće, kazao je Zvonimir Vlatković, član ocjenjivačke komisije u kojoj su eminentni hrvatski stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva.
Pod krošnjom kestena u srednjovjekovnoj utvrdi Kašel Benković iz 15. stoljeća družili su se ljudi koji rade i s puno razloga su ponosni na svoj rad.
– Izreka kaže "tko ima dobro vino, ima i prijatelja", a ovdašnji kraj ima ih na tisuće, i svakodnevno stiče nove, u prigodnom slovu rekao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
Zahvaljujući višegodišnjem prijateljstvu s portugalskim vinarskim gradom Alenquerom kod Lisabona, potpisanom međusobnom sporazumu te s portugalskim Nacionalnim institutom agrarne znanosti i najpoznatijom vinarijom Adega Cooperativa da Labrugeria, kaže on, u suradnji sa Zadarskom županijom i Agronomskim fakultetom, usprkos pandemiji Covida i suši, na Nadinskom blatu na imanju Šime Škaulja započeo je veliki introdukcijski pokus.




Degustacija vina i prisnaca
– Na 1,5 hektara površine posađeno je je čak 12 sorti vinove loze i to šest portugalskih, pet španjolsko-francuskih te domaća sorta Grk, koja bi prema riječima stručnjaka mogla biti otkriće za sjevernu Dalmaciju, poručio je Bulić.
U organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravnih kotara i Udruge vinara Zadarske županije, ovogodišnji Vinfest se održao pod epidemiološkim mjerama, bez glamura i svečane večere, a izostalo je i stand up komičar. Vinoljupci su uz nagrađena vina degustirali prisnac, autohtonu deliciju Bukovice i Ravnih kotara.
Za veseli štimung brinula se muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac, dok je program vodio Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.


 


 


Sedam pehara, 34 zlata, 18 srebra i 8 bronci


Dodijeljene su tri velike zlatne medalje, 31 zlatna medalja, 18 srebrenih medalja i osam brončanih te sedam pobjedničkih pehara.
Medalje i pehare dodjeljivali su Tomislav Glavić, član Organizacijskog odbora, Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, Branko Kutija, bivši gradonačelnik i inicijator manifestacije, Zvonimir Vlatković, član Ocjenjivačkog suda, Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo, te Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik.


 


 


 


Ocjenjivačka komisija


Komisija je radila u sastavu: predsjednica dr. sc. Ivana Alpeza, tajnik dipl. ing. Branko Arbanas. Članovi komisije I: dipl. ing. Branka Mihaljević (dopredsjednica), doc. dr. sc. Goran Zdunić, dipl. ing. Nikola Paleka, dipl. ing. Božo Škara, dipl. ing. Mislav Maršić. Članovi komisije II: dipl. ing. Marina Pavlović (dopredsjednica), dipl. ing Zvonimir Vlatković, dipl. ing. Ivna Linke, mr. sc. Stipe Ivić, dipl. ing. Ante Grubišić.