Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

GONG: Osim gužve i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji jutro prošlo mirno

05.07.2020. 12:06


Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG.
GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.
Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.
“Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi”, stoji u priopćenju.
Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta – tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi, upućeni su u Zadar.
Gong poziva birače da budu strpljivi obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila.
Podsjećaju da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila [email protected].