Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako je politička platforma Možemo! iznenadila Hrvatsku: Generacija aktivista sa zagrebačkih ulica stigla je do Sabora

05.07.2020. 19:40


Politička platforma Možemo, koja se nakon objave izlaznih anketa ispostavila kao najveće iznenađenje izbora, brusi se na zagrebačkim ulicama duže od deset godina. Neprikosnoveni lider ove koalicije Tomislav Tomašević svojevremeno je bio predsjednik vrlo aktivnog zagrebačkog ekološkog udruženja Zelena Akcija.
Uz udruženja poput Prava na grad, aktivisti odgajani u duhu progresivnih ideja na javnu scenu stupili su aktivno se suprotstavljajući urbanističkim zamislima administracije Milana Bandića, pogodovanju takozvanim kontroverznim investitorima, betoniranju gradskih parkova… Moglo bi se reći da je politička platforma koja je danas iznenadila na izborima zapravo začeta u demonstracijama protiv gradnje šoping centra Tomislava Horvatinčića i izgradnje njegove podzemne garaže u strogom centru grada. Zagrebački mladići djevojke nisu željeli mirno sjediti i gledati Bandićevo upravljanje gradom, a nakon desetaka aktivističkih poduhvata slijedilo je ono što je bilo logično: političko organiziranje u inicijativu Zagreb je naš.
Drugi krak koalicije koju čini platformu Možemo! začet je na Filozofskom fakultetu, u otporu većim školarinama i privatizaciji visokog školstva. Na Filozofskom fakultetu bačeno je sjeme stranke koja se danas naziva Radničkom frontom. Iz redova generacija studenata koji su se bunili na Filozofskom stiže i veliki broj aktivista, na čijim plećima je platforma Možemo! dosegnula aktualni izborni uspjeh. Neki od tih studenata i aktivista opredijelili su se za politički radikalniju Radničku frontu, dok su neki pristali uz Zagreb je naš.
Uz nekoliko pojačanja, iskusnih akterica lijeve političke i aktivističke scene,  politička platforma Možemo! oblikovana je kao ozbiljna politička opcija i alternativa SDP-u, koji nije znao pridobiti mlađe birače, niti odgovoriti na potrebe birača koji žele birati “lijevo”.
Energija na krilima koje je stvoreno ono što danas nazivaju novom hrvatskom ljevicom, dakle, stigla je s gradskih ulica i iz sveučilišnih učionica. Dugogodišnji rad na terenu, sudjelovanje i organiziranje različitih akcija kojima je meta uglavnom bio zagrebački gradonačelnik i njegovo upravljanje Gradom Zagrebom, urodio je plodom već na minulim lokalnim izborima, a uspješan rad u zagrebačkoj Gradskoj skupštini bio je pogonsko gorivo za političku platformu koja će u Sabor bez sumnje donijeti glas kakav tamo do sad nismo imali priliku čuti.