Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

OSTAVLJENA DJECA U zadarskoj bolnici roditelji i dalje mogu ostati uz dijete koje se liječi

05.07.2020. 07:13


Nakon što je Hrvatsku zahvatio novi val epidemije koronavirusa sve bolnice opet su zatvorile sva vrata za posjete. Međutim, nije samo posjetiteljima onemogućen ulazak u bolnički krug, već je to zabranjeno i očevima u pratnji rodilje, ali i roditeljima čija su djeca na liječenju.
Ako se uzme u obzir da su brojne studije pokazale kako je djetetov oporavak mnogo brži ukoliko su roditelji uz njih u bolnici, mnogi roditelji postavili su pitanje zašto im u njima nije omogućeno da borave uz djecu, a sve je u konačnici rezultiralo i peticijom, kojoj je skupljeno preko 40 tisuća potpisa, a koju su u petak Ministarstvu zdravlja predali predstavnici RODA- roditelji u akciji.


Preporuke Ministarstva
Da podsjetimo, nakon brojnih upita roditelja ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je kako je za »teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen boravak roditelja, što znači i 24 sata.«
– Ekspertna skupina je zaključila da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta. Jednoglasno je zaključeno da je usprkos epidemiji od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, naročito vezano uz dob (djeca do tri godine starosti) i vrijeme liječenja (dugotrajni boravak u bolnici). Istaknut je utjecaj hospitalizacije i odvojenosti od roditelja na psihički razvoj djeteta i njegovo mentalno zdravlje. Na osnovi zaključaka sa sastanka Ministarstvo će uputiti preporuke svim bolnicama koje skrbe o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja uz dijete kada je to moguće s obzirom na prostorne uvjete, odnosno redovite posjete roditelja djetetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera, riječi su koje je ministar Beroš objavio na svom Facebook profilu.
Ovaj status izazvao je pravu buru na društvenim mrežama i u medijima te su mnogi roditelji odluku da smiju biti tek 15 minuta s bolesnim djetetom ocijenili sramotnom. Na ovu temu oglasili su se brojni poznati roditelji, a među njima i Doris Pinčić Rogoznica, poznata zadarska voditeljica.
– Za vrijeme karantene moj Donat igrajući se po kući pao je, udario se u glavu i doživio je lagani potres mozga popraćen vrtoglavicom, povraćanjem i buncanjem. Divni, posvećeni doktori objasnili su nam da mora, za njegovo dobro i za svaki slučaj ostati u bolnici, ali da ja ne smijem biti u bolnici tu noć. Ni na stolici, ni u hodniku ni u krugu odjela. Karantena je, covid divlja. U suzama i strahu ostao je u, kako ga je on nazvao – zatvoru. Tu noć nisam plakala, ali nisam baš ni disala kako treba. Ujutro kad su ga pustili i došao je kući uz potvrdu da će sve biti u redu, krenule su suze. Prije svega od sreće, od zahvalnosti što imam zdravu djecu i što ovakve situacije mogu nabrojati na prste jedne ruke. A drugi red suza išao je za sve roditelje i djecu koji to jutro nisu zagrlili jedni druge jer su na bolničkom liječenju danima, neki tjednima. Djeca uvijek trebaju roditelje ili skrbnike, a kad su bolesni i još više. Korona je neupitno opasna, nisam epidemiolog, nisam doktor, ali vjerujem da moraju postojati bolja rješenja od ovog da roditelji bolesnoj djeci u posjet mogu doći na 15 minuta. Ne da vjerujem, ja sam sigurna da naše društvo može, mora i zna bolje, kao i da ćemo pronaći pravi način za ovo riješiti, napisala je Pinčić u svojoj objavi na društvenim mrežama.


Očeve udaljili od rodilja
S njom se slažu mnogi drugi »anonimni« roditelji čija su djeca u bolnici, ali i rodilje koje ovih mjeseci, ne svojom voljom, rađaju same.
Mnogi drugi roditelji iznijeli su svoja iskustva u kojima su progovorili o tome kako su njihova djeca doživjela odvajanje od roditelja i boravak na liječenju bez roditelja. Jedna je majka tako napisala kako joj dijete mjesecima nije moglo spavati samo, druga je dodala kako joj je dijete mjesecima mucalo zbog šoka od odvajanja. Ovo su samo neke u brojnih tužnih priča koje su mnoge majke navele na društvenim mrežama u brojnim komentarima.
​Provjerili smo kakva je situacija u Općoj bolnici Zadar te je li roditeljima omogućen boravak uz dijete i tijekom pandemije koronavirusa. Ravnatelj Željko Čulina rekao nam je kako je u zadarskoj bolnici omogućen boravak jednog roditelja uz dijete.
– Boravak roditelja uz dijete najbolji je način da dijete prođe brže i lakše. Mi smo u bolnici imali povjerenstvo u kojem je bio epidemiolog te smo se složili kako bi bilo najbolje i dalje puštati da barem jedan roditelj bude uz dijete. Ipak, ukoliko Stožer uvede strože epidemiološke mjere, onda ćemo ih morati poslušati. Što se tiče starije djece, nismo za njih potpuno zabranili posjete, ali kontroliramo koliko njihovi roditelji borave s djecom, zaključio je Čulina.