Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PARLAMENTARNI IZBORI HDZ dobio osam mandata, Restart tri, Škoro dva i Most jedan

05.07.2020. 21:14


Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva u nedjelju u 21.30 sati, u IX. izbornoj jedinici koja obuhvaća Zadarsku, Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret Miroslava Škore dva i Most jedan. Ostale liste nisu prešle izborni prag, pa čak ni ona koalicije Dosta pljačke nositelja primoštenskog načelnika Stipe Petrine kojoj su predizborne ankete davale prolaz u Sabor.
U HDZ-u je već nakon objave rezultata izlaznih anketa zavladalo veliko oduševljenje, a u Restart koaliciji, naravno, razočarenje s obzirom da su im gotovo sve ankete prognozorale pobjedu. No, već objavom prvih rezultata pokazalo se da je HDZ u velikoj prednosti u odnosu na SDP-ovu koaliciju na čelu s Davorom Bernardićem.
Naime, već prema rezultatima izlaznih anketa koju je provela agencija Ipsos plus, objavljenim odmah nakon zatvaranja birališta, HDZ je u IX. jedinici dobio jednak broj mandata kao i na prethodnim parlamentarnim izborima – osam. Po istoj anketi Restart koalicija dobila je tri mandata ili jedan manje nego 2016. godine. Treća snaga tada je bio Most, no ovoga ih je puta pretekao Domovinski pokret Miroslava Škore koji je po izlaznoj anketi  dobio dva mandata, a Mostu su izlazne ankete u ovoj jedinici dale samo jedan mandat.
Usporedba je još zanimljivija pogledamo li rezultate izlaznih anketa za cijelu Hrvatsku. Naime, HDZ je po njima dobio 61 mandat, Restart koalicija 43, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, MOST devet, Možemo! osam, Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom tri te HNS jedan mandat.
Karakteristika je IX. jedinice da je izlaznost do 16.30 bila ispod državnog prosjeka od 33,72 posto s obzirom da je u našoj županiji dotad na glasovanje izašlo 45.601 građana ili 32,05 posto, te u Zadru 19.414 ili 32,39 posto građana. Zanimljivi su i podaci koji se odnose na izlaznost u pojedinim općinama Zadarske županije, pa je tako do 16.30 najveća izlaznost od 39,94 posto zabilježena u Salima, sljede Ražanac sa 39,49 i Škabrnja 39,25 posto.
Općine u kojima je zabilježena najmanja izlaznost su Gračac i Benkovac u kojima je u tom periodu na birališta izašlo tek dvadesetak posto birača.
U županiji je jučer ostvaren slab odaziv birača s obzirom da je do 11.30 sati, prema izvještaju DIP-a, tek 17,29 posto građana izišlo na birališta, a u Zadru 17,69 posto njih.


Više pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (6.7.2020.) …