Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

STOLJEĆE ŽIVOTA Baka Anđelka proslavila svoj poseban dan

05.07.2020. 07:07


Unatoč vrelom ljetnom poslijepodnevu, veselo je bilo u jednoj konobi na Puntamici gdje je Anđelka Mičić slavila svoj okrugli 100. rođendan, a to nedvojbeno nije mala stvar, tim više što je ona prva Puntamiška koja je proživjela i doživjela svojih »prvih 100«. Gitara, harmonika i »pisma« orila se ulicom gdje je Anđelka zajedno sa svojom najužom obitelji slavila život. I ono lijepo i ono ružno, ali predragocjeno i samo njezino.
Danas je baka Anđelka u invalidskim kolicima i slabije čuje, ali sve do lani ova 100-godišnjakinja živjela je sama i brinula se o sebi. No, 5. kolovoza prošle godine nezgodno je pala i slomila kuk, a to je ipak, za njezinu visoku životnu dob, bila preteška ozljeda.
– Od kad je slomila kuk, počela nam je slabjeti fizički, ali i psihički. Sve do lani bila je super. Sve je sama radila. Kuhala je i pomalo radila po kući, prala, čistila, a sve do prije nekoliko godina je stalno radila i u vrtu. Uživala je u tome. Sad više ne može na noge i u kolicima je, pa o njoj brinemo sestra Nora i ja, priča kći Marija.
Uz Mariju i Noru, imala je Anđelka i sina Ivana koji je, nažalost, preminuo prije tri godine. Rođena u mjestu Banj na otoku Pašmanu, Anđelka je bila domaćica koja je brinula o djeci i držala »tri kantuna kuće«, dok je muž Mate bio težak i ribar. Znala je Anđelka i ribu na »peškariji« prodavati. NIkad u životu nije bila teže bolesna, niti je imala kakvu kroničnu bolest, a kako kaže njezina kći Nora, živjela je normalno. U »iću i piću« nije nikada pretjeravala, ali je oduvijek jako voljela slatko. Jedino što i danas nakon ručka voli popiti malo bevande.
Prohujale su tako godine i život, ali Anđelka s Puntamike doista ima razloga za ponos i slavlje jer, osim godina, ima sedmero unuka, 11 praunuka i čak dvoje šukununuka od kojih je jedan u dalekoj Americi. I svi su oni bili uz nju na njezin poseban dan jer ona je oduvijek kao svaka dalmatinska mater i nana bila stup familije, mjesto okupljanja i neraskidiva nit koja ih uvijek drži zajedno…
Sretan rođendan dragoj baki Anđelki i u ime redakcije Zadarskog lista!