Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani na birališta s maskom i kemijskom olovkom

05.07.2020. 06:57


Uoči današnjih izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je precizne upute o ponašanju građana na biralištima, a u njih su uključeni zaštitna maska i vlastita kemijska olovka, no naglašavaju kako nisu obvezni, ali ipak poželjni za sprječavanje infekcije. Naime, mnogi se građani ovih dana pitaju na koji će se način odvijati glasovanje s obzirom na najnoviju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.
DIP u svojim uputama navodi kako se jedne upute odnose na ponašanje građana na redovnim biralištima, a druge na glasovanje u staračkim domovima u kojima vladaju posebna pravila kako bi se maksimalno spriječio prodor virusa u domove.
Jedinice lokalne samouprave dužne su, pak, poduzeti sve mjere zaštite kako bi građani bili zaštićeni od prijenosa virusa. To praktično podrazumijeva pravila kojih smo se i dosad pridržavali: držanje socijalne distance od dve metra, nošenje maski i dezinficiranje ruku.
Prije otvaranja biračkih mjesta ona moraju biti dezinficirana, a posebnu pažnju u provođenju zaštitnih mjera moraju posvetiti članovi biračkih odbora. Dužni su nositi zaštitne maske, dok rukavice nisu obvezne, ali se preporučuju. Obvezne su pak za člana biračkog odbora koji je u direktnom kontaktu s biračima provjeravajući njihove osobne iskaznice. Kao i u svim javnim prostorima, tako i na ulazu birališta moraju biti osigurani dezinficijensi čije korištenje i nije na razini upute, već jedan član odbora mora čak nadgledati dezinficiranje ruku.
DIP je takođe propisao i udaljenost glasačkih kutija i paravana iza kojih birači ispunjavju svoj listić, a koja mora iznositi najmanje 1, 5 metar. Poseba se preporuka odnosi i na mjerenje temperature uoči dolaska na biralište, a koja ne smije biti veća od 37,2 Celzija. U protivnom treba ostati kući, uz obvezno javljanje epidemiologu.
I Policijska uprava zadarska građanima je uputila obavijest koja se odnosi na korištenje osobnih isprava za vrijeme glasovanja i u kojoj ističu da građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama Zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje.