Zadrani na birališta s maskom i kemijskom olovkom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
S ciljem maksimalnog poštivanja epidemioloških mjera
Uoči dolaska na biralište treba izmjeriti temperaturu, a koja ne smije biti veća od 37,2 Celzija
Zvonko KUCELIN
DIP u svojim uputama navodi kako se građani trebaju ponašati na biralištima

Uoči današnjih izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je precizne upute o ponašanju građana na biralištima, a u njih su uključeni zaštitna maska i vlastita kemijska olovka, no naglašavaju kako nisu obvezni, ali ipak poželjni za sprječavanje infekcije. Naime, mnogi se građani ovih dana pitaju na koji će se način odvijati glasovanje s obzirom na najnoviju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.
DIP u svojim uputama navodi kako se jedne upute odnose na ponašanje građana na redovnim biralištima, a druge na glasovanje u staračkim domovima u kojima vladaju posebna pravila kako bi se maksimalno spriječio prodor virusa u domove.
Jedinice lokalne samouprave dužne su, pak, poduzeti sve mjere zaštite kako bi građani bili zaštićeni od prijenosa virusa. To praktično podrazumijeva pravila kojih smo se i dosad pridržavali: držanje socijalne distance od dve metra, nošenje maski i dezinficiranje ruku.
Prije otvaranja biračkih mjesta ona moraju biti dezinficirana, a posebnu pažnju u provođenju zaštitnih mjera moraju posvetiti članovi biračkih odbora. Dužni su nositi zaštitne maske, dok rukavice nisu obvezne, ali se preporučuju. Obvezne su pak za člana biračkog odbora koji je u direktnom kontaktu s biračima provjeravajući njihove osobne iskaznice. Kao i u svim javnim prostorima, tako i na ulazu birališta moraju biti osigurani dezinficijensi čije korištenje i nije na razini upute, već jedan član odbora mora čak nadgledati dezinficiranje ruku.
DIP je takođe propisao i udaljenost glasačkih kutija i paravana iza kojih birači ispunjavju svoj listić, a koja mora iznositi najmanje 1, 5 metar. Poseba se preporuka odnosi i na mjerenje temperature uoči dolaska na biralište, a koja ne smije biti veća od 37,2 Celzija. U protivnom treba ostati kući, uz obvezno javljanje epidemiologu.
I Policijska uprava zadarska građanima je uputila obavijest koja se odnosi na korištenje osobnih isprava za vrijeme glasovanja i u kojoj ističu da građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama Zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno