Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Upravljao vozilom s 3,11 promila alkohola

05.07.2021. 11:24


Tijekom vikenda, od 02. do 05. srpnja sveukupno je zabilježeno 196 prometnih prekršaja: 69 prekršaja prekoračenja brzine, 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja, 4 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 58 različitih prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 29 vozača i 4 vozila. Na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 28 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.
 
U četvrtak, 01. srpnja oko 21.20 sati u Benkovcu, 42-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom i pod utjecajem alkohola od 2,33 g/kg, upravljao osobnim automobilom Volkswagen, zadarske registarske oznake, kojom prilikom je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.
Prilikom kontrole prometa policijski službenici su u  petak, 02. srpnja u 20 sati  u Preku, zaustavili 40-godišnjeg vozača koji je upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige. Vozač je isključen iz prometa te je  prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U  subotu, 03. srpnja  prilikom kontrole prometa policijski službenici su:


u 11.34 sati  na D-56 u Rašteviću zaustavili su 40-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Opel zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od  3,11 g/kg, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda,


u 18.20 sati  na DC-08 u Murvici zaustavili 34-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Volkswagen karlovačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 0,67 g/kg te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije i prije stjecanja prava na upravljanje,




u 20 sati  na DC-08 u mjestu Crno zaustavili su 43-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Fiat zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,19 g/kg.


Sva tri vozača su uhićena i smještena u službene prostrije policije do otrježnjenja nakon čega je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje te su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje im je određena mjera zadržavanja u zatvoru.
Također, u subotu, 03. srpnja u 20 sati  u Srbu, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 33-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Škoda zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,34 g/kg. Vozač je uhićen nakon čega je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U  nedjelju, 04. srpnja  prilikom kontrole prometa policijski službenici su:


 u 21.20 sati  u Ulici 72. Bojne Vojne policije zaustavili 38-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Škoda zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg,


u 22.35 sati  u Bilišanima zaustavili 59-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Ford zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,26 g/kg,


Oba vozači su uhićena, nakon čega su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Također, u nedjelju, 04. srpnja u 17.50 sati  na DC-08 u Bibinjama,  prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 61-godišnjeg vozača koji je  upravljao osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,33 g/kg. Vozač je uhićen nakon čega je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u petak na otoku Ugljanu proveli preventivno-represivnu akciju usmjerena na nadzor cestovnog prometa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na tom području. U ovoj akciji ukupno je evidentirano 19 prekršaja, a radi se o vožnji bez korištenja sigurnosnog pojasa – 4, zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja – 4, vožnji bez vozačke dozvole – 3, vožnji neregistriranog vozila – 3, zbog nepropisnog parkiranja – 2 te ostala 3 različita prekršaja.
Počinitelji prekršaja sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U cilju veće sigurnosti prometa policija i dalje poziva na pojačan oprez uz dosljedno poštivanje  prometnih pravila i propisa.