Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za vožnju taksijem od Zračne luke do Bilog briga naplaćuje se čak 1200 kuna

05.07.2021. 12:57


Nakon što je prošla sezona bila takva kakva jest, uvjetovana okovima pandemije i nemogućnošću kretanja, bilo je za pretpostaviti da smo shvatili koliko je važan svaki gost i da je presudno da taj gost sa sobom u svijet ponese lijepo iskustvo, toplu dobrodošlicu umjesto razglednice i da njegov dojam bude najbolja reklama.


Jezik kao faktor cijene
Međutim, u samoj uvertiri turističke sezone već smo pali na testu zahvaljujući »taksimetru«.
Naime, javila se ogorčena čitateljica koja je ispričala kako je dogovorila prijevoz taksijem za svoju prijateljicu koja je došla u posjet iz inozemstva. Dogovorila je i cijenu do odredišta, ali »na terenu« je ipak krenula druga priča, duplo skuplja, a razlog je zapravo bizaran – osoba koja se vozila nije govorila hrvatski jezik što je taksistu bilo zeleno svjetlo za znatno veću naplatu i neizdavanje računa.
Predrag Šimunov, predstavnik Samostalnog sindikata taksista Zadar, potvrdio je kako nije riječ o izoliranom slučaju, već je to česta praksa.
– Neki dan je jedan od taksista gostu htio naplatiti 1 200 kuna od zadarskog aerodroma do Bilog briga. Gost je tu ponudu odbio budući da mu je to bilo previše. Onda je došao drugi taksist koji mu je tražio 600 kuna. Kako je to duplo jeftinije, gost je pristao. Doveo ga je do apartmana, a on se požalio vlasnicima tog smještaja. Taj se gazda baš naljutio i zvao policiju koja je rekla da nema ništa s tim, da zovu inspekciju. Brigo moja, prijeđi na drugoga, uvijek je to tako. Međutim, taj taksist koji ga je doveo za 600 kuna ostavio je vizitku. Prema tome, vlasnik smještaja je znao tko je to naplatio i nazvao je broj s vizitke i zatražio da vrati 400 kuna što je ovaj i učinio, priča nam Šimunov i pita se kome će se taj gost žaliti.


Istjerivanje pravde ili odmor
Dodaje kako gosti ne žele »istjerivati pravdu« jer su tu došli nekoliko dana odmarati se, a ne hodati od vrata do vrata.
Usporedbe radi, Taxi Cammeo na svojim mrežnim stranicama istaknuo je fiksnu cijenu iz i do Zračne luke Zadar (Zemunik) u jednom smjeru koja iznosi 120 kuna.
Nameće se pitanje kako spriječiti »deranje« naivnih turista.
– Neka dođe inspekcija, dva, tri dana. Nek uzmu torbe i glume turiste. Onda će vidjeti kako se radi, predlaže Šimunov i dodaje kako je inače nemoguće doznati jer ne izdaju račune. Na aerodromu je oko 100 taksija i gosti ne mogu znati niti tko ih je vozio.
Dolaze taksisti iz cijele Hrvatske, u Zadru ih je 200 – 300, saznajemo od Šimunova koji dodaje i kako je česta pojava da turisti ostave prtljagu i naknadno je traže ne znajući ni s kim su se vozili, to bude poput traženja igle u plastu sijena.
Nazvali smo Taxi Lulić, Taxi Jadera i Eurotaxi kako bismo provjerili tarife i jesu li iste za domaće i strance.
Svi su odlučno potvrdili kako nema nikakve razlike i da su tarife unaprijed određene.
Budući da Uber i Bolt funkcioniraju na principu aplikacije koja unaprijed računa iznos od odredišta do destinacije, za pretpostaviti je da nema mogućnosti »korigiranja« cijene.




(Ne)pridržavanje epidemioloških mjera
Posebnost ove turističke sezone je i (ne)pridržavanje epidemioloških mjera. Pleksiglasi jesu prošlost, ali maskice su i dalje obvezne. No, kako saznajemo od građana, taksisti su se opustili po tom pitanju.
– Maske se nose, ali što to vrijedi kad je u Zadru toliko taksista koji rade nelegalno, tko će njih kontrolirati i natjerati kad uopće nisu taksisti. Ti vozači nisu prijavljeni, ne izdaju račune, tu nema ni mjera, ljuto govori Šimunov.
Kad smo zvali taksiste radi upita o pridržavanju epidemioloških mjera, rekli su kako sve uredno provode. Ali zanimljivo, jedan od taksista rekao je da ih nitko ne kontrolira, dok je drugi rekao da su kontrole stalne, da su taksisti u cijeloj Hrvatskoj »pod povećalom«.
Šimunov je još jednom zaključio kako taksisti koji rade na crno, koji naplaćuju enormne cifre i koji ne poštuju mjere šalju krivu sliku o Zadru što je na njegovu štetu, kao i svih taksista koji pošteno rade svoj posao, a na kraju krajeva i svih nas.