Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Europska jedriličarska mladost u Zadarskom kanalu

Autor: Roman Morović

04.08.2008. 22:00


Idućih tjedan dana Zadarskim će kanalom jedriti ukupno 192 posade, odnosno 384 jedriličarki i jedriličara
U četvrtak u Zadru počinje Otvoreno Europsko juniorsko prvenstvo u jedrenju za klase 420 i 470 u organizaciji JK Uskok. Idućih tjedan dana Zadarskim će kanalom jedriti ukupno 192 posade, odnosno 384 jedriličarki i jedriličara. U klasi 420 (do 19 godina) nastupit će ukupno 109 posada među kojima i tri zadarske, Anđela i Margarita Uhoda u konkurenciji juniorki te Lovre Ivanov – Marko Carić i Dino Petešić – Filip Bogdanić u konkurenciji juniora. Uskok, Zadar i Hrvatsku u klasi 470 (do 22 godine) predstavljat će posade Luka Jakovčev i Luka Šupe u muškoj te Enia Ninčević i Romana Župan u ženskoj konkurenciji. Osim spomenutih pet Uskokovih posada, samo će još jedna hrvatska posada nastupiti na ovom natjecanju, sestre Niki i Tina Keser u klasi 420.
Natjecatelji će jedriti na dva regatna polja. Klasa 420 jedriti će ispred Uskoka, dok će regatno polje klase 470 biti od Puntamike prema Petrčanima. Zanimljivo je kako će se posljednji dan jedrenja ove klase, tzv. medal race najboljih deset posada, održati ispred zadarske rive i to vrlo blizu obali što bi trebalo povećati atraktivnost samoga natjecanja. Osim europskih posada bit će tu i posade iz Južne Afrike, Argentine, Australije i SAD-a.
Trener Uskokovih posada Matija Longin koji je 2004. godine osvojio naslov juniorskog europskog prvaka u klasi 420 upravo u zadarskom kanalu očekuje dobre rezultate.
– Treniramo zajedno oko mjesec dana i svi momci i cure su vrlo dobri. Imaju veliku volju i izdržljivost te pomno slušaju sve što im se kaže. Po mom mišljenju pritajeni favoriti mogli bi biti Lovro Ivanov i Marko Carić. Ipak, najvažnije ja da svi daju svoj maksimum. U tom slučaju rezultati neće izostati – kazao je Longin.
 


Nema kupanja dok se jedri
Budući da je jedrenje je jedan od sportova koji zahtjeva prateću logistiku ovih dana će na Vitrenjaku biti popričina gužva. Zbog tga će za posjetitelje će od početka priprema za natjecnje do završetka natjecanja biti zatvoreno kupalište i parkiralište ispred Uskoka.