Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KK Pristan: Perjanica košarke u južnom dijelu županije

Autor:

04.08.2008. 22:00
KK Pristan: Perjanica košarke u južnom dijelu županije


Za Pristan bi se mogla upotrijebiti terminologija kombinacija mladosti i iskustva: Šime Mikas ima 48, a Roko Eškinja 10 godina i oba su igrači filipjanskog kluba
U Sv. Filipu i Jakovu košarka je oduvijek bila sport broj jedan. To dokazuje i naziv kojim mještani nazivaju svoj Sv. Filip i Jakov – perjanicom košarke u južnom dijelu županije. U ugodnom razgovoru s predsjednikom kluba Radovanom Majicom došli smo do zanimljivih saznanja o klubu u samom mjestu.
– Klub se zove Pristan po starom nazivu mjesta, a utemeljen je 1978. godine. Veliku tradiciju igranja košarke potvrđuje i podatak da su se Filipjanci natjecali u jedinstvenoj hrvatskoj ligi (3. liga) u bivšoj Jugoslaviji i da su skoro ušli u drugu saveznu ligu, ali im se u majstorici ispriječio Borik – kaže predsjednik Majica.
Što klubu i mjestu znači nastup u ljetnoj ligi?
– Mi smo četvrti put u Ljetnoj ligi i uspjeli smo jedanput biti prvaci, jedanput finalisti, a jedanput smo bili peti. Taj podatak puno govori o značenju lige za nas. Svi smo mi košarkaški fanatici i ovo nam je svima potrebno. Čak smo sad u situaciji, kad bude gotova dvorana u Sv. Filipu i Jakovu, da se uključimo u natjecanje u B 1 ligi kako bismo mogli razviti pravi i stabilan košarkaški klub. Još bih istaknuo podatak da u našoj momčadi imamo igrača od 48 godina, legendarnog Šimu Mikasa, i igrača od 10 godina, malog Roka Eškinju. To vam govori da imamo i prošlost i sadašnjost i budućnost. Ova liga nam pruža lakši razvoj mlađih igrača koji su izrasli iz naše škole i kadetske dobi, koji već dvije godine trenira.
Znači, ambicije postoje?
– Mi smo u Sv. Filipu i Jakovu uvijek ambiciozni za košarku. Završetkom dvorane dobit ćemo uvjete potrebne za treniranje mlađih kategorija i na taj bismo se način mogli natjecati tijekom cijele godine u državnoj ligi. To je za jedno ovako malo mjesto fenomenalan uspjeh. Sa svim tim rezultat nam jednog dana neće izmaknuti.
Kako se financirate?
– Općina Sv. Filip i Jakov nam je glavni oslonac u pokrivanju troškova, dok i Turistička zajednica Napredak i Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov također pomognu da bi sve bilo kako treba. Ovom prilikom zahvalio bih im što su nas pratili i što nas prate.
 


KK Pristan
Sastav: Tomislav Fantina, Toni Vranić, Dragan Jurjević, Luka Čirjak, Mate Čirjak, Stipe Čirjak, Adam Eškinja, David Eškinja, Lovre Mikas, Jure Milat, Šime Mikas, Josip Fantina, Stipe Barbaroša, Roko Eškinja, Josip Milat, Nenad Vodopija. Trener: Šime Mikas. Tajnik: Ivan Pikunić.