Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sto dana Vukovara

Autor:

04.08.2008. 22:00
Sto dana Vukovara

Foto: Zvonko KUCELIN



U organizaciji Hvidre grada Zadra i Mladeži HDZ-a Puntamike, a u povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, u ponedjeljak je u OŠ Šimuna Kožičića Benje prikazan film “100 dana Vukovara”. Film je djelo Darka Dovranića, scenarista i redatelja HTV-a, autora brojnih filmova o Domovinskom ratu.
– Ovaj film je snimalo jako puno snimatelja i zbog toga na kraju nitko neće biti potpisan, već će biti samo jedna zahvala, kazao je Dovranić. Napomenuo je kako je veliki dio snimaka iz Vukovara koje su dolazile u Zagreb uništen, a on sam je uspio spasiti 60-ak snimaka u studiju u Vukovaru. Film je priča o početku agresije na Vukovar i završetku, kazao je Dovranić.
Uvodno predavanje prije samog prikazivanja filma održao je Ivica Arbanas, kazavši kako je hrvatska država htjela pokazati da neće olako prepustiti Vukovar i taj dio Slavonije.
– Počeci borbe za Vukovar bili su žestoki i već 22. srpnja su njihovi zrakoplovi bombardirali naše snage, istaknuo je Arbanas. Kazao je kako je 24. kolovoza srušen prvi neprijateljski zrakoplov, a 31. tog mjeseca su imali poveće gubitke i tada je počela bitka za Vukovar. Vukovar je posebna priča, istaknuo je Arbanas.