Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Župan zapovjednik, načelnik predsjednik

Autor: Velimir Brkić

04.08.2008. 22:00
Župan zapovjednik, načelnik predsjednik

Foto: Velimir BRKIĆ



Kada je dragovoljno, tada je i sveto. Cilj osnivanja bila je želja da se okupe svi općinski žitelji koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti od požara i osjećaju potrebu promoviranja vatrogastva na području ove općine, naglasio je predsjednik DVD-a Zemunik zemunički načelnik Josip Marušić
Josip Marušić, zemunički načelnik, prvi je predsjednik, a Zlatko Župan iz Zemunika Gornjeg prvi zapovjednik novoosnovanog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zemunik. Tajnik DVD-a je Zlatko Paleka. Članovi Upravnog odbora pored navedenih još su Toni Prenđa i Nikola Vuković. Nadzorni odbor sačinjavaju Jure Šarić, Zvonimir Knez i Marjana Mihaljević.
DVD Zemunik osnovan je na izbornoj skupštini u zemuničkoj Općinskoj vijećnici na kojoj je nazočio 21 član ovog društva.
– Kada je dragovoljno tada je i sveto. Cilj osnivanja bila je želja da se okupe svi općinski žitelji koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti od požara i osjećaju potrebu promoviranja vatrogastva na području ove općine. Iako u Zemuniku ranije nije postojao DVD, treba kazati kako je osjećaj za vatrogastvo u ljudima uvijek bio na visokoj razini. To dokazuju nesebična zalaganja naših ljudi u gašenju požara proteklih godina, kako na prostoru svoje općine tako i na cijelom širem području, naglasio je predsjednik, zemunički nacelnik Marušić.
Osnivanje Društva uz potporu općinskog čelništva, JVP Zadar i Vatrogasne zajednice Zadarske županije potaknula je mladež Zemunika Donjeg i Zemunika Gornjeg. Na osnivačkoj Skupštini DVD-a donesen je Statut, izabran predsjednik, Upravni odbor, zapovjednik, tajnik i Nadzorni odbor. Slijedi registracija društva i što žurnija nabavka najnužnije opreme u cilju što uspješnije vatrozaštite. Do kraja godine će za članove i za sve one koji se u međuvremenu učlane u Društvo održati i dvotjedni tečaj vatrozaštite gdje će uspješni polaznici nakon položenog ispita steći zvanje vatrogasac.
– Biti vatrogasac je vrlo plemenit posao. Oni spašavaju ljude i njihovu imovinu. Postoje u svim većim mjestima kao dobrovoljna vatrogasna društva. S obzirom da je područje naše općine u ljetnim mjesecima iz različitih razloga, opravdanih i neopravdanih, izloženo opasnosti od požara shodno Zakonu o vatrogastvu i općinskome Planu o zaštiti od požara osnovali smo DVD, poručio je zapovjednik Župan.
Na Skupštini su pored osnivača DVD-a nazočni bili i gosti iz struke, koji su svojim obraćanjem uveličali čin osnivanja i tako pokazali koliko ozbiljno računaju na ovaj DVD. Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice zadarske županije je uputivši čvrsto obećanje o svekolikoj pomoći, naročito u vatrogasnoj opremi, članovima DVD-a je čestitao na osnivanju društva, te izrazio nadu da će DVD Zemunik biti jedan od značajnijih čimbenika vatrozaštite na ovim prostorima.
Zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša je naglasio da su dragovoljna vatrogasna društva potrebna svakoj lokalnoj samoupravi te su njihovo osnivanje i rad hvalevrijedni, ponajviše stoga što se radi o dragovoljcima, koji se nesebično zalažu za očuvanje imovine građana i područja od mogućih požara. Glavni zadarski vatrogasni zapovjednik Šoša je pored navedenog istaknuo kako će JVP financijski te kroz opremu podržavati rad DVD Zemunik.