Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klimatizirane tri četvrtine prostora

Autor: Julijana Bačić

04.08.2009. 22:00
Klimatizirane tri četvrtine prostora


Prošle godine obavili smo klimatizaciju jednog dijela Doma, točnije klimatizirali smo pola prostorija te smo zbog nedostataka financijskih sredstava klimatizaciju druge polovice nastavili ove godine. Radovi su sada pri kraju te ćemo se vrlo skoro moći pohvaliti posve klimatiziranom ustanovom, kazao je ravnatelj Doma Grga Šoša
Sve prostorije Doma za starije i nemoćne na Sfingi uskoro će biti klimatizirane. Radovi na klimatizaciji Doma su, kako saznajemo, pri kraju te je ostalo još manje od jedne četvrtine neklimatiziranog prostora.
Na opće zadovoljstvo korisnika, kao i ravnatelja Doma za starije i nemoćne na Sfingi Grge Šoše, radovi na klimatizaciji jednim dijelom započeti još prošle godine, privode se kraju.
Nekima prehladno
– Prošle godine obavili smo klimatizaciju jednog dijela Doma, točnije klimatizirali smo pola prostorija te smo zbog nedostataka financijskih sredstava klimatizaciju druge polovice nastavili ove godine. Radovi su sada pri kraju te ćemo se vrlo skoro moći pohvaliti posve klimatiziranom ustanovom, kazao je Šoša naglasivši kako je ovaj zadarski Dom za starije i nemoćne jedan od rijetkih tako dobro opremljenih domova u Hrvatskoj.
Klimatizirane prostorije posebno vesele korisnike Doma za starije i nemoćne.
– Korisnici su uglavnom oduševljeni klimatizacijom prostorija. Prilikom izvođenja radova smetala im je buka, bušenje i ostalo, ali sve to radi se u njihovom interesu i sada im je drago kada po ljetnim nesnosnim vrućinama unutar Doma mogu imati ugodnu temperaturu. Ima nekih koji govore da im je prehladno zbog klime, to su uglavnom naši najstariji korisnici koji zbog zdravstvenih problema više vole da je klima ugašena ili dosta smanjena. Korisnici mogu sami regulirati koliku temperaturu žele imati u svojoj sobi, kazao je Šoša.
U Domu za starije i nemoćne osim klimatizacije, u proteklih se nekoliko godina obnavljao i namještaj. Kako ističe Šoša, u sobama su stari ormari i kreveti zamijenjeni novima, a postavljene su i nove pločice te prozori.
Jedan od najudobnijih domova
– Neki korisnici su nas čak pitali hoćemo li Dom prodati kad toliko ulažemo u njega, ali naravno da prodaja nije nikom u planu, već se sve to radi isključivo u interesu korisnika. Naš je glavni i prvotni cilj poboljšanje uvjeta življenja u Domu, kazao je Šoša dodavši kako je trenutačno stanje u Domu i više nego zadovoljavajuće, jer tako opremljenih domova nema mnogo.
– Što se tiče opremljenosti i udobnosti Doma, moramo naglasiti kako je naš Dom na zavidnoj razini, kako na naše zadovoljstvo, tako i na zadovoljstvo naših korisnika. Ulažemo mnogo kako bi naši korisnici bili zadovoljni. Svaka soba ima televiziju, sanitarni čvor, klimu, telefon itd. Korisnicima nastojimo maksimalno ugoditi, kazao je Šoša.
Kapacitet Doma za starije i nemoćne na Sfingi je 331 ležaj, a korisnici su smješteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.
– Jedan manji dio korisnika je smješten u jednokrevetnim sobama, ali većina korisnika je smještena u dvokrevetnim sobama. Naši su kapaciteti puni tijekom cijele godine, a imamo i veliku listu čekanja na kojoj se trenutačno nalazi petstotinjak osoba. Što se tiče lista čekanja, jedini način na koji pokušavamo pomoći jest da zbog tolikog interesa ne dopuštamo da niti jedno mjesto bude prazno duže od jednog dana, zaključio je Šoša.
Ovaj zadarski Dom za starije i nemoćne, zahvaljujući doasadašnjim radovima na njegovoj obnovi te nakon što bude u potpunosti završena njegova klimatizacija, bit će jedan od najbolje uređenih Domova u Hrvatskoj.