Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Morović je dio našeg uspjeha

Autor: Nives Rogoznica

04.08.2009. 22:00
Morović je dio našeg uspjeha

Foto: Filip BRALA



Da je sve bilo idealno, ne bi Irena Devčić-Buzov bila imenovana za koordinatoricu. Morović je dobio izbore i ja mu čestitam, kazao je Friščić
Predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji je kao gost sudjelovao na 12. Ljetnoj akademiji mladih HSS-a koja se u Zadru održava od 2. do 9. kolovoza, podijelio je u utorak članske iskaznice novim članovima. Akademija se održava u Omladinskom hostelu, a sudjeluje oko 50 mladih HSS-ovaca iz Hrvatske i BiH.
– Akademija puno znači za mlade HSS-a i za organizaciju Zadarske županije. U zadnje vrijeme u županijskoj organizaciji učinili smo velike korake što se vidi i u povećanju članstva i u rezultatima na lokalnim izborima. Imamo puno mladih ljudi, istaknutih novih članova. U zadnjih mjesec dana Županijskoj organizaciji HSS-a priključilo se dvjestotinjak novih ljudi, kazala je koordinatorica ŽO HSS-a Irena Devčić-Buzov.
– Drago mi je što se Akademija ponovno održava u Zadru gdje su me ranije znali pitati gdje je HSS u gradu i županiji. Ja sam obećao da ćemo formirati novu, mladu ekipu i to je sad ostvareno. Na državnoj razini HSS ima preko 47.000 članova, a prije godinu i pol dana imali smo 32.000 članova. To znači da rejting može rasti i kad je stranka u vlasti. Imamo novih mladih ljudi i preko 12.000 žena, kazao je Friščić novinarima i sudionicima Akademije, te je dodao kako posebno želi pohvaliti Devčić-Buzov “zato što se uhvatila u koštac s izazovom i formirala mladu ekipu”.
– Ova županijska organizacija danas spada među najuspješnije nakon lokalnih izbora. Na lokalnim izborima HSS je ostvario 185 mandata neposredno izabranih dužnosnika, u 14 županija imamo župana ili dožupana i preko 1.000 vijećnika. Sudjelujemo u vlasti prvi put od Istre do Dubrovnika, preko Zagorja i Međimurja. Uz to, stranka je u zadnjih godinu dana postala članica Europske pučke stranke.
Na upit treba li iz njegovih pohvala novom vodstvu HSS-a u Zadarskoj županiji iščitati kritiku bivšem vodstvu, odnosno nekadašnjem predsjedniku Zoranu Moroviću koji je izabran za načelnika Općine Sali, Friščić je kazao kako je “uvijek nastojao analizirati situaciju u odnosu na okruženje”, te kako je bivši predsjednik ŽO HSS-a Morović “poduzimao ono što je bilo moguće sa suradnicima koje je imao”.
-Da je sve bilo idealno, ne bi Irena Devčić-Buzov bila imenovana za koordinatoricu. Morović je dobio izbore i ja mu čestitam. On je dio našeg uspjeha. Mi ne funkcioniramo po principu “ako jedan dođe, drugi mora otići”, dodao je Friščić.
Na pitanje vezano uz unutarstranačke izbore koji po Statutu stranke trebaju uslijediti nakon lokalnih izbora, Friščić je za rujan najavio izbore u ograncima i temeljnim organizacijama, za listopad u gradskim i općinskim organizacijama, za studeni u županijskim, – “kako bismo krajem prosinca imali novu skupštinsku strukturu za sabor stranke”.


Policija neće ići na građane


– Ovo nije policijska država i u ovoj državi policija neće ići na narod, odgovorio je predsjednik HSS-a Friščić na novinarsko traženje da komentira najave sindikata o prosvjedima na jesen. Friščić je kazao kako se umjetno od opozicije, sindikata i dijela medija nastoji stvoriti klima nepovjerenja prema sadašnjoj Vladi, te je poručio da je vlast legitimna dok ima većinu u Saboru.
– Dobili smo 150.000 glasova više od onih u opoziciji, dodao je Friščić, te se referirao na nedavne studentske prosvjede za koje je neizravno optužio sindikate i opoziciju, no na izravni novinarski upit da pojasni koga točno proziva za organizaciju studentskih prosvjeda odgovorio je:
– Znate vi dobro tko je. Kad netko objavi da profesor neće ići predavati u drugu zgradu, što to znači? Pa ne predaje on zgradi?




 


Doprinos HSS-a


– Doprinos HSS-a u spašavanju države od krize je što se u ovom zadnjem rebalansu nije dopustilo da se ide na linearno smanjenje proračunskih davanja za 10 posto, jer ako biste za 3,4 milijarde smanjili proračun od 34 milijarde za mirovine, mirovina vjerojatno ne bi bilo. Doprinos je u tome što su izdaci svedeni u okvire moguće potrošnje, za 6 milijardi smanjene su potrebe zaduživanja tako da se ta sredstva plasiraju prema gospodarstvu. Rekli smo da nema nedodirljivih investicija i da se može investirati onoliko koliko se zarađuje i time smo stvorili podlogu da možemo poslati jasnu poruku onima koji kažu da treba devalvirati kunu i pozvati MMF i uzeti 3 milijarde kuna, a ne kažu da bismo onda trebali prodati još ono jedino što nam je ostalo – 100 milijuna metara četvornih turističkog zemljišta, Hrvatske pošte i Hrvatske šume, odgovorio je Friščić, također na upit novinara.