Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne zna liva što radi desna

Autor: Ivan Knežević

04.08.2009. 22:00
Ne zna liva što radi desna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



A može i ovako: Jedan u kupe, drugi u špade!
Evo prvo jedne informacije s klupske međumrežne stranice (www. kkzadar.net) koja glasi:
– Stručni savjet Hrvatskog košarkaškog saveza, zajedno sa stručnjacima iz Adidasa, odredili su Ivana Batura, košarkaša Zadra i hrvatskog reprezentativca za člana Europske momčadi koja će sudjelovati u “The Adidas Nations Basketball Program” koji će se održati od 1. do 9. kolovoza u Dallasu.
U programu će sudjelovati i momčadi Azije, Latinske Amerike, SAD-a i Kanade. Ivan bi se trebao pridružiti Europskoj momčadi odmah po završetku Europskog prvenstva do 18 godina koje se igralo u Francuskoj, odnosno 3. kolovoza 2009. – stoji u službenom priopćenju HKS-a poslano u KK Zadar.
Dodajmo kako je ovaj poziv zapravo veliko priznanje za Ivana, njegovo dugogodišnje odricanje i mukotrpan rad u KK Zadar. Također, ovo je veliko priznanje i za sam klub.
Na stranu gramatičke nespretnosti (informacija je objavljena 4. kolovoza, a doslovce je prenesena) i pravopisne pogrješke, o tomu se uvijek dade razgovarati. Informacija kao takva onomu tko ju konzumira naveliko sugerira da je Baturov odlazak u SAD golemo postignuće. Za igrača. I za klub.
Evo sad i doslovce prenesenih riječi koje je Zmago Sagadin kazao o pozivu za Ivana Batura, o tomu što on, između ostaloga, kao trener misli o igračevu odlasku u SAD:
– Ista je situacija sada ispala (prethodno je Sagadin govorio o Marinu Šarliji, pr. a.) s Baturom kojega sam pratio i vrlo rado bih ga volio vidjeti s nama na treningu, ali on je prvo bio u jednoj reprezentaciji, pa u drugoj, a sada ga tjeraju još i na neki Adidasov kamp za koji mislim da nije dobar za razvoj tog igrača. Ne znam kako će sve to završiti jer će dečko doći ovdje za 14 dana iscijeđen, izmoren, ozlijeđen… (citat je iz Zadarskoga lista iz broja od ponedjeljka, 3. kolovoza, iz članka pod naslovom “U svim natjecanjima ćemo napadati vrh”).
U svakodnevnom govoru za ovakav primjer kaže se jedan u kupe, drugi u špade. Zmago Sagadin, kao prvi trener i osoba kojoj je UO dao i ovlasti sportskoga direktora, izričito je protiv odlaska mladih igrača u “nekakve” kampove, ovom zgodom riječ je o Baturu. Klub, pak, preko svoga glasila poručuje da je Batur dobio veliko priznanje, a i klub. Sagadinu valja vjerovati kad govori o posljedicama kampova kakav će biti u SAD-u i sličnih, čovjek ima dugo i bogato iskustvo. I ne govori napamet. I ovdje nije riječ samo o fizičkim posljedicama nego i o onima koje se mogu javiti na mentalnom planu. Nije pregrubo upozoriti kako stanoviti šušur na kampovima negativno utječe na većinu polaznika. U Zadru je već bilo polaznika ovakvih ili sličnih okupljanja, ali niti jedan nije postao vrhunski igrač. Kamp u SAD-u koji je HKS požurio servilno uslužiti (čije, zapravo, interese?), jest isto ono što se u Benkovcu zove pazar. Dovođenje jedinki, stavljanje tih jedinki u svojevrsni tor koji onda obilaze nakupci i prekupci. Riječ je o najgorem mogućem poniženju za individuu, ali vješto spakiranom u formu razvoja igrača i onda svijetu, naivnom svijetu, ponuđenu pokrivenom slatkim oblandama. Jedna vrsta neokolonijalizma, ako baš hoćemo. Profiteri organiziraju kampove isključivo da bi zadovoljili svoju nezajažljivost za novim profitom.
I sigurni smo da Zmago Sagadin to sve dobro zna i da je zato rekao što je rekao. Samo, zašto se onda institucija poput KK Zadar trsi poziv za Ivana Batura prikazati velikim priznanjem za igrača i za klub, zamalo, kao da je riječ o ekvivalentu Nobelove nagrade?