Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od Ugljana do kopna za sedam minuta

Autor: Dragana Glavočić

04.08.2009. 22:00
Od Ugljana do kopna za sedam minuta

Foto: Adam VIDAS



Brod je registriran za pet osoba, a cijena putovanja iznosi 60 kuna po osobi. Jedno putovanje, znači 300 kuna ukupno. Na kraćim relacijama dovoljno je da sam samo ja na brodu, a kad idem 6 milja izvan obalnog mora, tada u brodu treba biti i mornar, istaknuo je Frane Markulin
Osim što trajektom ili pak, ako posjedujete vlastiti brod ili kakvu “batanu” možete doći s otoka na kopno, ovih je dana svim otočanima i njihovim gostima na Ugljanu i Pašmanu na raspolaganju još jedna mogućnost. Naime, od nedavno na usluzi je “Sea taxi”. Vlasnik morskog taksija je Frano Markulin iz Preka, pomorac s dugogodišnjim iskustvom. Naš nam je sugovornik ukratko ispripovijedio kako je došao na ideju pokrenuti morsku taxi službu.
Ne ovisiti o službenim linijama
– Dugi niz godina sam pomorac i u želji da što više vremena provodim sa svojom obitelji odlučio sam kupiti brod i pokrenuti taxi službu. Kupio sam novi brod Damor 700 s punom opremom vrijedan 80.000 eura i dobio koncesiju na taksiranje na cijelom području Zadarske županije, tim je riječima započeo svoju priču Frane Markulin.
Ploveći svjetskim morima, naš je sugovornik imao priliku vidjeti da je ovakav oblik taxi usluge vrlo čest u zemljama koje imaju brojne otoke, kao što su Indonezija, Novi Zeland i Turska.
– U Veneciji i Singapuru vidio sam da stanovništvo ne ovisi o državnoj brodarskoj tvrtki, već se mogu voziti od otoka do otoka s privatnim brodovima kad god to požele. Dovoljno je da samo dignu ruku i brod stane te ukrca putnike, pojašnjava Markulin.
Tri puta brže
Dok plovidba trajektom od Preka do Zadra traje dvadesetak minuta te su putnici ovisni o plovidbenom redu i pitaju se hoće li imati gdje sjesti, brod barba Ive prevest će putnike kad god žele od 0 do 24 sata i to za svega 7 do 8 minuta. O udobnosti ovog prijevoznog sredstava uvjerila se i ekipa Zadarskog lista. Unutrašnjost broda je elegantna i udobna te imate osjećaj kao da se nalazite na mnogo većem brodu. Ugodan salon ima grijanje te se ne čuje brujanje motora. Na prostranoj krmi broda putnici mogu uživati u brzoj i nadasve sigurnoj vožnji.
– Brod je registriran za pet osoba, a cijena putovanja iznosi 60 kuna po osobi. Jedno putovanje, znači 300 kuna ukupno. Na kraćim relacijama dovoljno je da sam samo ja na brodu, a kada idem šest milja izvan obalnog mora, tada treba biti i mornar u brodu, istaknuo je Markulin te dodao da jedino ne može isploviti ukoliko je veliko nevrijeme jer ni trajekti ne plove. Brzina vožnje ovisit će, naglašava Markulin, prije svega o morskim strujama i o vremenskim prilikama, a prosječna brzina je 18 do 20 milja na sat, s tim da može i puno brže.
Na kraju razgovora Markulin dodaje da ukoliko njegova obitelj bude mogla živjeti od ovog posla, možda napustiti pomorski posao i bude trajno s njima.