Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Puntom Bajlo šetaju se svi zadarski psi

Autor: Petra Mičić

04.08.2009. 22:00
Puntom Bajlo šetaju se svi zadarski psi

Foto: Filip BRALA



Smatram da gradske vlasti apsolutno trebaju nešto učiniti kako bi se takvo stanje promijenilo. Ta nečistoća je nastala u trenutku kada je stavljena zabrana šetanja pasa na zelenim površinama u gradu i u gradskim parkovima, tako da sada svi automobilima dolaze u Arbanase i tu šetaju svoje pse. Ako već dolaze iz svojih kvartova u Arbanase kako bi prošetali pse, tada neka se ponašaju kulturno, apelira Bajlo
Problem zagađivanja okoliša i neskupljanja izmeta za psima na području zadarskih Arbanasa, odnosno Punte Bajlo i otočića Sv. Klementa i dalje ostaje neriješen, a jedino rješenje se nalazi u samim vlasnicima pasa koji trebaju kupiti smeće za sobom. Podsjetimo, Zadarski list je objavio dio anonimnog pisma koje je prošlog tjedna stiglo u našu redakciju. U pismu se upozorava na činjenicu kako je područje Punte Bajlo i otočića Sv. Klement u potpunosti zagađeno, jer vlasnici pasa ne skupljaju izmet za svojim psima te kako se područjem širi nesnosan smrad.
Smeće i smrad
Žitelji Arbanasa su užasnuti, jer ne mogu proći ni dva metra, a da ne naiđu na pasji izmet. Roditelji se boje za zdravlje svoje djece jer nije higijenski da se igraju u blizini takve nečistoće. Na tekst u Zadarskom listu reagirao je i Josip Bajlo, sportski direktor Nogometnog kluba Zadar, koji živi na tom području te je između ostalog upozorio i na druge vrste nečistoće na području Punte Bajlo. Na higijenske uloške te kondome.
– Moram reagirati na napise u članku jer je sve što se navodi istina. Naime, na tom području se šeta mnogo pasa te osim neskupljanja izmeta, problem je što se ti psi puštaju i bez brnjice. Smatram da gradske vlasti apsolutno trebaju nešto učiniti kako bi se takvo stanje promijenilo. Ta nečistoća je nastala u trenutku kada je stavljena zabrana šetanja pasa na zelenim površinama u gradu i u gradskim parkovima, tako da sada svi automobilima dolaze u Arbanase i tu šetaju svoje pse. Ako već dolaze iz svojih kvartova u Arbanase kako bi prošetali pse, tada neka se ponašaju kulturno. Naravno da ne podržavam bacanje otrova po Punti Bajlo i trovanja pasa, na što je upozorio anonimni pošiljatelj pisma. Jer, ipak se radi o životinjama koje nisu krive. Krivi su vlasnici tih životinja, kazao je Bajlo.
Vlasnici dužni čistiti za psima
Glasnogovornica Grada Zadra Ivana Dadić je istaknula kako je svaki vlasnik psa, prema odluci o komunalnom redu, dužan nositi pribor za čišćenje za psom.
– Bez obzira jesu li na nekom području postavljeni tzv. sakomati, svaki vlasnik psa dužan je čistiti za svojim ljubimcem. Grad ima komunalne redare koji više puta obilaze grad pa tako i područje Arbanasa, a na žalost nesavjesni građani su lukavi i pronalaze načine kako izbjeći komunalne redare, naglasila je Ivana Dadić. Što se tiče komunalnih redara, doznali smo kako oni ne mogu kazniti nikoga bez nazočnosti policije.
– Područje Arbanasa obilazimo i nekoliko puta dnevno, a ono što mi možemo napraviti, jest dati upozorenje ako vidimo da netko ne poštuje propise. Da bi se nekog kaznilo s nama mora biti prisutan policajac koji će napisati kaznu, jer mi ne možemo pisati kazne i nekoga tjerati da nam pokaže osobnu iskaznicu. Komunalni redari ne posjeduju takav autoritet. A problem je što je komunalnih redara malo i ne možemo stići na svaki kantun grada, kazao je Fernando Galić, nadležni komunalni redar.
– Ovim putem bih još jednom htio apelirati na vlasnike pasa da kupe za sobom te da se ponašaju u skladu s propisima, jer sigurno ni njima ne bi bilo drago da pokraj svoje kuće imaju takav smrad i otpad, upozorio je Josip Bajlo.