Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samo radom mogu ostvariti svoj cilj

Autor: Roman Morović

04.08.2009. 22:00
Samo radom mogu ostvariti svoj cilj


Poraz od Litve u završnici se kasnije odrazio i na utakmice protiv Rusije i Italije u razigravanju od 5. do 8. mjesta. Ponestalo nam je snage, bili smo preumorni, a imali smo i dosta pehova s ozljedama – objašnjava mladi zadarski organizator igre.
Nakon što je u posljednjih mjesec dana proputovao doslovno pola svijeta te odigrao 16 službenih utakmica što na Svjetskom, što na Europskom prvenstvu (na parketu je ukupno proveo čak 573 minute), mladi zadarski košarkaš Toni Prostran vratio se kući. Zvuči kao početak kakvog pustolovnog romana, no uistinu je nevjerojatno što je sve Prostran prošao u posljednjih tridesetak dana. U Zadru je bio samo nakratko, u pauzi između povratka iz Aucklanda gdje je hrvatska U-19 reprezentacija osvojila brončanu medalju i putovanja u Metz gdje je hrvatska U-18 selekcija završila na osmom mjestu. Na oba prvenstva Prostran je izabran u najbolju petorku, a tituli najboljeg asistenta prvenstva iz Aucklanda, u Metzu je pridodao i one najboljeg strijelca i asistenta. Pritom je muku mučio s ozljedom zgloba koju je zaradio u prvoj utakmici drugoga kruga protiv Slovenije, no stisnuo je zube i odradio natjecanje do kraja. Jedino logično pitanje kojim se može započeti razgovor s mladim Zadraninom je: “Kako si?”
– Osjećam se preumorno. U posljednjih mjesec dana sam odigrao dvadeset utakmica, u prosjeku po 37 minuta, a onda mi se dogodila još i ta ozljeda na utakmici protiv Slovenije. Zglob nije bio baš u najboljem stanju i prije svake utakmice sam morao popiti tabletu protiv bolova ali izdržao sam. Sada sam se vratio u Zadar, dobio sam od kluba tjedan dana odmora i to ću iskoristiti na najbolji mogući način. Malo ću se okupati, odmoriti, daleko od lopte i košarke kako bi se što bolje i psihički i fizički pripremio za novu sezonu – kaže Prostran.
Presudile ozljede i umor
Hrvatska je odlično započela prvenstvo, pobjedama protiv Španjolske (nakon što je gubila -16), Njemačke i Ukrajine. Na početku drugoga kruga pala je i Slovenija, no ta je utakmica mladim Hrvatima donijela više loših nego li dobrih stvari.
– Imali smo zaista mnogo pehova. Batur se razbolio odmah na početku prvenstva, a kasnije protiv Slovenije smo se ozlijedili Luka Babić i ja. Bilo je teško igrati bez te dvojice igrača iz prve petorke koji bi nam sigurno dosta pomogli. Ni ja nisam mogao pružiti svoj maksimum zbog te ozljede, a kasnije se nakupio i umor. Nažalost, na kraju smo izgubili pet utakmica zaredom i završili na osmom mjestu.
U toj utakmici sa Slovencima morao si izići iz igre nakon svega nekoliko minuta zbog ozljede zgloba, no u drugom poluvremenu si se vratio i odveo svoju momčad do pobjede. Pitanje glasi: “Kako?”
– Da je to bila normalna utakmica sigurno se ne bi vraćao u igru. Gubili smo 15 razlike, iskreno, nisam mogao stati na nogu ali ta nas je pobjeda vodila odmah u četvrtfinale. Rekao sam treneru da ću stisnuti zube, stavio sam bandažu na nogu, popio dvije tablete protiv bolova i rekao sam da ću odraditi to drugo poluvrijeme pa makar i bez noge. Pomogao sam svojoj momčadi, na kraju sam pogodio tih jedanaest slobodnih bacanja i dobili smo tu utakmicu.
Nakon toga si propustio susret protiv domaćina Francuza koji su vam nanijeli prvi poraz, a možda ključna utakmica prvenstva je bila ona posljednja u drugom krugu protiv Srbije.
– Protiv Srbije smo imali praktički dobivenu utakmicu. Vodili smo 64-61, petnaestak sekundi prije kraja, a onda smo u skoku nas četvorica slučajno izbili loptu i ona je došla ravno u ruke Đekiću koji je bio sam na trici i pogodio za produžetak. U produžetku smo se jednostavno raspali.
Hrvatska nije razočarala
Zbog tog poraza Hrvatska je završila kao četvrta u svojoj skupini, te je u četvrtfinalu morala odmjeriti snage s najboljom reprezentacijom iz skupine F, dotad neporaženom Litvom.
– Oni su tu bili favoriti jer do tada nisu imali poraza, ali mi smo unatoč tome odigrali tri četvrtine s njima u egalu. Imali smo izjednačenje, 49-49, osam minuta prije kraja i onda nam se dogodio jedan veliki psihički i fizički pad. Jednostavno smo pukli i nismo imali nikakvu ideju kako igrati. Samo smo primali koševe i tih osam minuta mi je prošlo nevjerojatno brzo. Samo što sam se okrenuo, već sam vidio 19 razlike na semaforu. Dogodila nam se ta nekakva blokada što su oni znali iskoristiti jer imaju zaista odličnu momčad. Jednostavno si protiv njih nismo smjeli dozvoliti takav pad u igri.
Nakon tog poraza, uslijedila su još dva, od Rusije i Italije, te je Hrvatska s ukupno pet uzastopnih poraza Europsko prvenstvo završila na osmom mjestu.
– Taj poraz od Litve u završnici se kasnije odrazio i na utakmice protiv Rusije i Italije u razigravanju od 5. do 8. mjesta. Ponestalo nam je snage, bili smo preumorni, a imali smo i dosta pehova s ozljedama. Batur primjerice, jednostavno nije mogao fizički izdržati 40 minuta u komadu. Igrao je mnogo na Novom Zelandu, sada se i razbolio tako da je bio cijelo vrijeme u krevetu i jednostavno, kada se vratio, nije imao dovoljno snage. Čudili smo se da je uopće odigrao tih 25 minuta koliko je igrao u prosjeku. Luka Babić je slomio prst tako da ni on nije mogao igrati. Da smo nas trojica bili u potpunosti zdravi, mislim da bi sigurno bili u borbi za medalju.
Da li je osmo mjesto na kraju razočaranje ili je, s obzirom na sve okolnosti, ozljede i umor, dobar rezultat?
– Prvi dan, kada je završilo prvenstvo, svi smo bili vrlo razočarani ali nakon prespavane noći, kada smo razmislili i shvatili što nam se sve dogodilo na ovom prvenstvu, mislim da možemo biti zadovoljni. Zadovoljni smo što smo ušli u četvrtfinale i što smo imali pobjedu u rukama protiv Srbije koja je kasnije osvojila to prvenstvo. Unatoč svim problemima bili smo ravnopravni sa svima, a da smo svi bili spremni sto posto sam uvjeren da bi došli do borbe za medalje.
Ponovno najbolji
Iako se Hrvatska nije našla u borbi za medalje, Prostran je ponovno uvršten u najbolju petorku prvenstva što je i logično budući da je bio najbolji strijelac i asistent.
– Ovo ljeto sam osvojio pet nagrada i mogu stvarno biti zadovoljan i ponosan. Šteta što na ovom prvenstvu nismo dogurali dalje, ali ponosan sam na naše rezultate. Mislim da sam ovo ljeto napravio dosta za sebe i za reprezentaciju. Treći smo na svijetu što mi je najveća nagrada, veća od bilo koje osobne nagrade. Jednostavno sam ponosan na sve to – kaže Prostran želeći pritom istaknuti još nešto.
– Moram pohvaliti trenera Juru Šanga koji me odlično pripremio jer smo posljednjih nekoliko mjeseci radili zaista vrhunski i napravili smo veliki posao što se tiče fizičke pripreme. Na Novom Zelandu sam izdržao svih devet utakmica kao da je svaka utakmica bila prva. Uopće nisam osjetio umor. Sada na Europskom prvenstvu sam izdržao svih tih sedam utakmica, unatoč umoru i ozljedi, a mislim da bez dobre pripreme iz Zadra ne bi uopće mogao igrati to prvenstvo.
Vremena za odmor mladi Zadranin ima samo još do kraja tjedna i to će vrijeme pokušati iskoristiti na najbolji mogući način.
– Dobio sam tjedan dana odmora što će mi zaista dobro doći i moram priznati da nisam niti očekivao da ću dobiti toliko. Do kraja ovoga tjedna ću se još malo okupati i tu moje ljeto završava. Možda to sve izgleda teško i dosta mi ljudi kaže da ne znam što propuštam zbog košarke ali ja sam izabrao svoj put i ne žalim ni za čim što sam do sada napravio. Ovo je profesionalizam, treba se odreći mnogo stvari kako bi uspio i ja sam toga svjestan. Moj cilj u životu je košarka, na to sam maksimalno koncentriran i dati ću sve od sebe da uspijem. Nadam se da ću jednoga dana uspjeti, a ako i ne uspijem, znati ću da sam dao sve od sebe.
Pripremama Zadra Toni će se priključiti u ponedjeljak, a onda opet slijedi novo razdoblje napornih treninga i dokazivanja.
– Sada trebam zaboraviti sve ovo što sam osvojio s reprezentacijom i krenuti od nule. Znam gdje dolazim, znam kakav me rad čeka i sretan sam zbog toga. Nadam se da ću na jesen biti u rotaciji i da ću moći dati svoj doprinos momčadi. Na meni je da treniram 120 posto, a onda će trener odlučiti koliko ću igrati. Znam da ću dati sve od sebe kako bi svaku šansu iskoristio na najbolji mogući način. Imam dva mjeseca da se što bolje pripremim, dobijem na snazi, još malo sazrijem taktički i onda se izborim za tu minutažu.
Pritisak javnosti je postao nešto s čim se Prostran već naučio nositi i to vrlo dobro. Samo ovoga ljeta odradio je već na desetke intervjua.
– Već tri-četiri godine se stalno nešto priča o meni, što me je prije malo i opterećivalo jer je bio veliki pritisak kada bi došao na parket i svi bi očekivali da zabijem neki koš ili podijelim neku asistenciju. To mi je prije stvaralo pritisak, ali u razgovoru sa svojom obitelji, mamom, tatom i bratom shvatio sam da mi je njihovo mišljenje jedino važno. Drago mi je kada pročitam u novinama nešto o sebi ali više me to toliko ne opterećuje. Imam svoj cilj i znam da ga mogu ostvariti samo radom i napornim treninzima. Siguram sam da će rezultati doći – zaključio je Prostran.


U-16: Hrvatice i dalje bez poraza


Hrvatska ženska kadetska reprezentacija i dalje je bez poraza na Europskom prvenstvu divizije “B” u Tallinu. Hrvatice su u posljednjem kolu prvoga kruga uvjerljivo nadigrale Austriju rezultatom 83-43 (13-13, 6-21, 14-25, 10-24) uz maestralnu partiju Zadranke Ivane Blažević koja je za 21 minutu ubacila 27 poena (7/9 za dva, 3/4 za tri, 4/6 sl. bacanja) uz sedam skokova i tri ukradene lopte. Glorija Sikirć igrala je deset minuta i ubacila tri poena. U prvom kolu drugog kruga Hrvatska je razbila Latviju sa 64-42 (20-12, 14-12, 18-9, 12-9), a Zadranke su ponovno odigrale ključnu ulogu. Blažević je za 35 minuta ubacila 15 poena (7/12 za dva, 0/2 za tri, 1/6 sl.bacanja) uz 10 skokova, dok je Sikirić za 34 minute ostvarila učinak od 11 poena (1/5 za dva, 2/3 za tri, 3/4 sl.bacanja) i 6 skokova. Danas (14.45) Hrvatska igra s Rumunjskom.




 


Ivan Batur u Adidasovom kampu


Stručni savjet Hrvatskog košarkaškog saveza, zajedno sa stručnjacima iz Adidasa, odredio je Ivana Batura, košarkaša Zadra i hrvatskog reprezentativca, za člana Europske momčadi koja će sudjelovati u “The Adidas Nations Basketball Program” koji će se održati od 1. do 9. kolovoza u Dallasu. U programu će sudjelovati i momčadi Azije, Latinske Amerike, SAD-a i Kanade – stoji u službenom priopćenju HKS-a poslanom na adresu KK Zadar.


 


Roko Jurlina u kadetskoj reprezentaciji


Na Europskom prvenstvu do 16 godina koje danas počinje u Kaunasu i Zadar će imati svog predstavnika. Mladi kadet Zadra Roko Jurlina izborio je mjesto među dvanaestoricom putnika u Litvu, a Hrvatska reprezentacija igrat će u skupini s Njemačkom, Španjolskom i Češkom.
– Ovo je prije svega velika čast, nastupati za reprezentaciju i nositi hrvatski grb. Drago mi je što sam upao među 12 odabranih i nadam se da ćemo polučiti dobre rezultate. Naš cilj je plasirati se među pet momčadi kako bi dogodine izborili nastup na Svjetskom prvenstvu do 17 godina koje se održava u Njemačkoj. No, peto mjesto nam nije na pameti, idemo po medalju – kazao je mladi Zadranin za službeni portal kluba. Danas (15.15) Hrvatska igra sa Španjolskom.


 


Prostran među kandidatima za All star


Toni Prostran jedan je od trideset mladih košarkaša koji kandidiraju za prvi Fiba-in All Star susret do 18 godina i jedini je Hrvat na tom popisu. All Star će se održati 18. rujna, za vrijeme Europskog prvenstva seniora u Poljskoj, a kandidate su birali trener Crvene Zvezde Svetislav Pešić i Fibin koordinator za trenere Michael Schwarz. Konačan popis igrača za tu utakmicu biti će poznati 24. kolovoza.


 


Nezadrživi Enes Kanter


Uz Prostrana u najbolju petorku prvenstva izabrani su Srbin Dejan Musli, Francuz Evan Fournier, Litavac Jonas Valanciunas, te najkorisniji igrač prvenstva Turčin Enes Kanter (18.6 p, 16.4 sk po utakmici).
– Kanter je stvarno zvijer od igrača. Momak je protiv Srbije postigao 32 koša uz 25 skokova i sama statistika govori kakav je to igrač. Jednostavno dobije loptu, nitko mu ništa ne može, samo se okrene i zakuca. Ima po deset skokova u napadu, to je nevjerojatna snaga i mislim da mu nitko nije bio niti blizu u konkurenciji za najboljeg igrača prvenstva – kaže Prostran.


 


Srbi zasluženo prvaci


Europski prvak je reprezentacija Srbije koja je u finalu pobijedila domaćine Francuze. Zasluženo?
– Mislim da su Srbi zasluženo osvojili titulu jer imaju dvanaest podjednakih igrača i svi mogu odigrati jednako dobro. Nitko se ne izdvaja posebno osim možda Muslija, ali imaju zaista kvalitetne igrače, Đekića na četvorci, odlične šutere Anđušića i Jaramaza koji su znali zabijati i po 25-30 koševa po utakmici. Prije dvije godine su osvojili kadetsko prvenstvo i sada su posve zasluženo osvojili i ovo U-18. Mislim su bili najkvalitetnija reprezentacija na tom prvenstvu – mišljenja je Prostran.