Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ta divna biogradska noć

Autor: Jelica Farkaš

04.08.2009. 22:00
Ta divna biogradska noć


Organizatori – biogradska Turistička zajednica i Grad Biograd, pobrinuli su se da se gostima prezentira bogatstvo narodnih običaja, starih zanata, pjesme i ples te dakako, bogatstvo tradicionalnih jela ovog podneblja
Već tradicionalna Biogradska noć koja se održava svakog 4. kolovoza, uoči Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, održana je i ove godine.
Budući da je riječ o špici sezone, ovo događanje bez sumnje jedno je od najvećih te je za ovih dana mnogobrojne turiste na biogradskom području predstavljalo specifičan doživljaj.
Organizatori – biogradska Turistička zajednica i Grad Biograd, pobrinuli su se da se gostima prezentira bogatstvo narodnih običaja, starih zanata, pjesme i ples te dakako, bogatstvo tradicionalnih jela ovog podneblja.
Kako bi se gosti počastili domaćim specijalitetima ususret su izišli i domaći hotelijeri, ugostitelji i brojni žitelji koji su imali što ponuditi.
Zadovoljni gosti
Da ničega nije uzmanjkalo najbolji je dokaz zadovoljstvo na licima gostiju.
Događanja vezana uz Biogradsku noć započela su već u poslijepodnevnim satima, kada su mjesto na rivi ispred zgrade Gradske uprave zauzeli Plemenitaši. Već poznata udruga iz Ivanca koja uz predstavljanje plemenitaša starog doba predstavlja i narodne običaje i stare zaboravljene zanate, koji i danas izazivaju veliku pozornost publike.
Tako su i Biograđani te njihovi gosti mogli vidjeti i kupiti ručno izrađene kožne sandale poznate kao rimljanke. Zatim su tu bile košare od rogozine, drvene skulpture poznatog skulptora Dragutina Jamića iz Lepoglave, kao i proizvodi od tkanja čiji se proces izrade mogao pratiti na licu mjesta. Posebno zanimljive bile su dječje igračke od drveta od kojih su primjerice najbolje prodavao leptir klepetuša, a moglo ga se dobiti po cijeni od 30 kuna. Za toliko novca mogla su se kupiti i mala kola i konji u veselim bojama. Ovi proizvodi, kazali su nam proizvođači, priznati su od ministarstva kao autohtoni proizvodi, a za bolji plasman na tržištu nužna je i njihova bolja promidžba.
Veliki vatromet
Bilo je tu i ručno oslikanih svilenih šalova po cijeni od 120 kuna, a nudili su se također i keramički proizvodi čiji je način proizvodnje također bio predstavljen. Malo gline, vode i spretne ruke i gotov proizvod je tu već za nekoliko minuta.
Uz ove zanimljivosti bilo je dakako i drugih. Zasigurno je jedna od njih i spiza, prava dalmatinska, za koju su posjetitelji stajali u dugim redovima. Duž rive mogls su se kušati neka od slanih ili slatkih delicija, a uz već standardne srdele, koje su uvijek zanimljive, nudili su se i drugi autohtoni specijaliteti. Tako je, primjerice, posebnu pozornost privukla priprema picipaja na sred rive, dok su se na stolovima našle i školjke, čičvarda, janjetina i fažoli. Tako je ekipa iz Raštana Donjih pripremala fileke, a ispod peke janjetinu. Tvrtka Ilirija ponudila je čičvardu, janjetinu s bižima i palentu, a djelatnici PP Vransko jezero brudet od slatkovodne ribe. Slastan fažol pripremili su djelatnici hotela In, a ništa manje nisu bili zanimljivi ni ostali ponuđači i njihovi proizvodi te pivo i vino s kojim je sve to trebalo zaliti. Za svo to vrijeme na dvije pozornice na dva dijela biogradskog Poluotoka, kao i duž rive, izveden je kulturno-zabavni program. U glazbenom dijelu nastupili su klapa “Lanterna” iz Šibenika, zatim lijepe Turanjke okupljene u klapi “Karmel”, kao i turanjsko kulturno umjetničko društvo, a bilo je i nekoliko glazbenih sastava. Svi oni dobro su zabavili posjetitelje ove najdulje Biogradske noći, koja je završila velikim vatrometom.