Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vatra prijetila Proboju

Autor:

04.08.2009. 22:00
Vatra prijetila Proboju


U pomoć paškim vatrogascima pristigli su i JVP Zadar, DIP Zadar, DVD Kolan, DVD Povljana i DVD Ražanac. U ovoj borbi s vatrom, u gašenju je sudjelovalo ukupno 56 vatrogasaca i 11 vozila
Požar koji je u utorak oko 22 sata zahvatio područje iznad naselja Proboj uništio je oko 150 hektara niskog raslinja. Požar je svojom silinom krenuo prema gospodarskim objektima, kao što su trafostanica HEP-a, ali na sreću brzom intervencijom vatrogasaca ta postrojenja su spašena. Spašeno je puno toga, pa je tako brzim intervencijama vatrogasaca spriječeno širenje požara prema naselju Proboj.
Ovaj se požar, zbog velike jačine bure, proširio u tren. Nakon dojave paški vatrogasci su, znajući ružnu narav bure, zvali kolege. U pomoć paškim vatrogascima pristigli su i JVP Zadar, DIP Zadar, DVD Kolan, DVD Povljana i DVD Ražanac. U ovoj ružnoj borbi s vatrom, u gašenju je sudjelovalo ukupno 56 vatrogasaca i 11 vozila.
Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag, ispričao nam je kako je požar krenuo s vrha brda, od ceste, a njegovo gašenje otežavala je bura koja je puhala.
-Požar smo pod kontrolu stavili oko 3 sata iza ponoći. Borba s vatrom trajala je cijelu noć, do jutarnjih sati. Tijekom jutra i poslijepodneva na požarištu su dežurne ekipe na terenu kako se zbog sve jačeg vjetra ne bi opet razbuktao, kaže Vičević.
On je naveo kako kuće u obližnjem naselju Proboj nisu bile ugrožene, ali požar je bio blizu nekoliko gospodarskih objekata što su kontrolirali. O uzroku je teško govoriti no moja pretpostavka je da je u pitanju ljudska ruka, rekao je Vičević.
Naime, područje na jugozapadnom dijelu otoka nedaleko od Proboja, drugi put je bilo u velikom požaru. Bilo je i to prije tri godine, kada je u požaru nestalo oko 350 hektara niskog raslinja. Požar je tada prijetio i naselju Proboj, te su svi ljudi bili evakuirani radi sigurnosti. Na sreću, ovaj požar donio je ipak manje materijalne štete. Prije svega, za sigurnost prostora i naselja od požara, najzaslužniji su vatrogasci, mahom volonteri. Svi oni u borbi s vatrom se zalažu i nesebično izlažu opasnosti, koja vrlo lako može biti pogubna za njihove živote.