Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cjepivom zaštititi djecu od bolesti

04.08.2010. 22:00
Cjepivom zaštititi djecu od bolesti


U Zadru smo u posljednjih nekoliko godina imali jednu ili dvije prijave nuspojava na cjepivo MoPaRu. Osim toga, nuspojave koje se dogode nakon cijepljenja u glavnini slučajeva su slabijeg intenziteta, rekao je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo


Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, skraćeno zvano i MoPaRu, obavezno je cjepivo Imunološkog zavoda, koje prije polaska u školu moraju primiti sva djeca predškolskog uzrasta i to po kalendaru koji je propisalo Ministarstvo zdravstva.
Do travnja 2009. godine cjepivo MoPaRu Imunološkog zavoda nalazilo se u obveznom kalendaru cijepljenja za djecu s navršenih godinu dana i za predškolsku djecu. No zbog nuspojava Ministarstvo zdravstva je, na preporuku Agencije za lijekove, odlučilo cjepivo MoPaRu zamijeniti Priorixom, proizvođača GlaxoSmithKline. Ta odluka, međutim, odnosila se samo na cijepljenje male djece, dok je MoPaRu za predškolce do danas ostao obvezno cjepivo.
Službi za epidemiologiju 2007. godine prijavljene su 93 nuspojave na MoPaRu, 80 ih se odnosilo na zaušnjake, 13 na meningitis. Godinu dana poslije brojka je drastično porasla: od 276 nuspojava ovog cjepiva, 228 bili su zaušnjaci. Nakon što je cjepivo povučeno za malu djecu i zamijenjeno Priorixom, u 2009. prijavljeno je novih 90 slučajeva reakcija na MoPaRu.
Unatoč nuspojavama liječnici i dalje ostaju pri mišljenju da je bolje dijete cijepiti nego ga kasnije izložiti mogućoj zarazi potencijalno vrlo opasnih bolesti.
 – U Zadru smo u posljednjih nekoliko godina imali jednu ili dvije prijave nuspojava na cjepiva MoPaRu. Osim toga, nuspojave koje se nakon cijepljenja dogode u glavnini slučajeva su slabijeg intenziteta. Ipak, zbog nuspojava Ministarstvo je odlučilo prestali cijepiti malu djecu MoPaRu-om. Njih sad cijepimo Priorixom, što je u biti isto cjepivo, ali drugi proizvođač. Priorixom cijepimo posljednje dvije godine i mora proći još neko vrijeme kako bismo vidjeli kakve su njegove nuspojave, rekao je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.
On ističe i da bi svim roditeljima preporučio cijepljenje djece jer su ove bolesti još uvijek aktualne i rasprostranjene u svijetu, kao i u Europi. Među europskim zemljama najčešće se ovakve bolesti javljaju u Rumunjskoj i Bugarskoj, a znaju se pojaviti i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dr. Medić navodi da se bolesti kao što su ospice, zaušnjaci ili rubeola najčešće prenose kapljičnim putem i vrlo lako se šire, tako da se često znaju proširiti do razine epidemija. Budući da roditelji nikad ne mogu predvidjeti i izbjeći baš sve situacije u kojima bi se njihovo dijete moglo zaraziti, bolje je da ga cijepe. Posljedice necijepljenja mogu biti daleko teže nego nuspojave cjepiva.