Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nezadovoljni smo odnosom prema Paljuvu

04.08.2010. 22:00
Nezadovoljni smo odnosom prema Paljuvu


Članovi Vijeća Mjesnog odbora Paljuv pozvali su nas kako bi se požalili zbog nebrige Općine Novigrad prema njima. Naime, prema tvrdnjama mještana, Općina Novigrad do sad nije pokazala ni najmanju brigu prema Paljuvu. Kako su nam kazali u 21. stoljeću još nemaju vodu i ne znaju kada će je imati. Općina Novigrad prodala je 152 terena u Paljuvu, na prvom natječaju njihova cijena bila je 35 kuna po kvadratnom metru. Tereni su prodani, a kako tvrdi MO, mještani su dobili samo ogradu za nogometno igralište vrijednu 520 tisuća kuna, iako nemaju ni nogometni klub.
Prije nekoliko dana, prema tvrdnjama Paljušana, djelatnici općinske komunalne firme postavili su table minirano oko gradilišta crkve, a sve to kako se još ne bi krenulo gradnju, što im je bila kap koja je prelila čašu. Iziritirani članovi vijeća MO Paljuv pozvali su medije i ukazali kako još nemaju vodu, iako je obećana, nemaju crkvu, iako su temelji već davno izgrađeni, nemaju ambulantu, iako su je imali prije rata, a gotovo nitko od njih nije uspio kupiti terene po povoljnim cijenama, iako su, kako kažu, prema natječaju imali pravo prvokupa.
– Prije godinu dana preko natječaja Općine Novigrad prodana su 152 terena u Paljuvu, a od tih novaca ovdje nije uloženo ništa. Natječaj nije poštivan, neki su kupili i više parcela, a u ugovoru je pisalo kako će mještani Paljuva imati prednost pri kupnji, ali toga nije bilo. Iako se nekoliko Paljušana javilo za kupnju, nitko nije izabran, kazao nam je Jerko Buterin, predsjednik MO Paljuv.
– Pronašao sam u natječaju stavku u kojoj piše da jedna osoba može biti vlasnik samo jedne parcele, a ovdje se može vidjeti kako jedna osoba ima i više parcela. Nisu nam bile dostupne cijene po kojima su ih neki kupili. Tvrdim kako je natječaj neregularan, kaže Buterin pokazujući nam mapu s terenima i pokazujući djelove koje su kupile i neke obitelji s četiri člana, a dodao je kako se već prodaju po internetu.
– U Općini Novigrad su nam rekli kako su tereni prodani, a mi samo tražimo da se dio tog novca vrati u Paljuv. Nemamo vodu, nemamo ambulantu, nemamo dom, nemamo crkvu, govore nam kako nemaju para i nas zanima gdje su onda te pare kad ništa nije uloženo kod nas. Nezadovoljni smo odnosom prema nama, kazao nam je Šime Klapan, zamjenik predsjednika Vijeća MO Paljuv.
Osim spornih terena, gradnja crkve je jedna od stvari koje ih muče. Gradnja je započeta davno, izgrađeni su temelji, a prema novom zakonu trebali su još građevinsku dozvolu. Sad su na taj teren postavljeni znakovi minirano, a mještani tvrde kako je to samo da se gradnja ne bi nastavila.
– Crkvu gradimo već 15 godina i nikako ne možemo dobiti građevinsku dozvolu. Prije nekoliko dana na taj teren postavljene su table kako je minirano. Svi ti tereni su prodani, napravljeni su temelji i teren je davno razminiran. Table su postavljene samo kako bi se to odužilo i da nam ne daju građevinsku dozvolu, kaže Buterin koji je sa članovima vijeća da bi nam dokazao tvrdnju kako je razminirano kročio u navodno minsko polje i pokazao nam temelje.
Ipak u Paljuv je uloženo nešto, izgrađena je ograda za nogometno igralište. Mještani Paljuva samo se pitaju zbog čega, jer nemaju nogometnu momčad, a ograđeno igralište sada služi za ispašu ovaca.
– Nemamo vodu i nemamo nikakvu infrastrukturu, a Općina nam izgradi nogometno igralište, iako nemamo ni nogometnu momčad. U igralište je uloženo 520 tisuća kuna, samo za ogradu, a to igralište nikome ne služi, kazao nam je Buterin dodajući kako se u Općini Novigrad mjesto Paljuv konstantno sabotira.
U više navrata obećano im je kako će stići voda, ali prema svemu sudeći, još će čekati.
– Muči nas što nemamo vodu, a još 2003. radio se vodovod od Karina na koji smo trebali biti spojeni, to je stopirano i mi ne znamo zašto. Sad su rekli kako ćemo biti spojeni na vodovod preko istočnog pravca, rekli su nam da će natječaj izaći uskoro, ali još nije izašao. Obećano nam je da će nam stići bar hidrant, ali ni to još nemamo, kazao nam je Ante Baraba-Čiča.


 KLAPAN: NAVODI SU NEISTINITI


Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, bio je iskreno iznenađen našim pozivom i tvrdnjama koje su iznijeli članovi MO Paljuv. Kako nam je rekao svi navodi MO Paljuv su prenapuhani i neistiniti te da je o svemu tome već pričao s njima i da mu nije jasno zbog čega su ovako nešto iznijeli u medije, jer nije istinito.
– Što se tiče terena, dali smo mogućnost prednosti kupnje mještanima Paljuva i njih 50 posto to je i iskoristilo, nije mi jasno kako mogu reći da nisu. Početna cijena terena bila je 35 kuna, a konačna i do 80 po kvadratnom metru. Svi iz Paljuva koji su se javili na natječaj terene su i kupili po početnoj cijeni, a Mjesnom odboru dali smo kompletnu dokumentaciju o svemu tome, kazao nam je Klapan ponavljajući kako mu zaista nisu jasne tvrdnje članova MO.
Što se tiče tabli postavljenih oko terena na kojemu su temelji crkve, Klapan je kazao kako su postavljene prema naputku HCR-a.
– HCR je tražio ispomoć i naši djelatnici su postavili table. Zbog čega su tu postavljene to treba pitati HCR, a mislim da je to kako bi se turistima skrenula pozornost da se na širem području mogu nalaziti mine. Građevinska dozvola za crkvu je ishodovana i mi smo je požurivali, što se može i provjeriti u UO i ne znam zbog čega bi nam bio cilj to usporavati, kazao je Klapan ponovno opovrgavajući navode članova MO.
Tvrdnje kako se u Paljuv ništa ne ulaže Klapan je isto tako opovrgnuo.
– Vjerojatno su asfaltirane ceste, područna škola i javna rasvjeta dar s neba. Svaki pedalj je asfaltiran i Paljuv je dobro urbaniziran. Što se tiče igrališta, još 1978. godine u prostornom planu je predviđeno to igralište i stav bivšeg MO je bio da se krene u izgradnju. To što Paljuv nema Nogometni klub mislim da nije bitno, jer je igralište predviđeno kako bi u budućnosti tamo klubovi dolazili na pripreme, kazao je Klapan.
Projekti koji se tiču vodovodizacije Paljuva, prema Klapanu, su na odgovornosti Vodovoda i ministarstva, a općina je učinila sve što je u njihovoj moći.
– Imali smo 30 sastanaka s Mjesnim odborom u vezi izgradnje vodovodne mreže Paljuv. Kad će se krenuti u projekt treba pitati Vodovod ili Ministarstvo regionalnog razvoja. Paljuv se nalazi na mreži za istočni pravac i nadamo se da će voda stići na jesen ili zimu, a mi smo napravili sve što je u našoj moći, kaže Klapan i dodaje kako se trude pomoći mještanima Paljuva te da im sufinanciraju dopremu pitke vode.
Za kraj smo ga upitali zbog čega misli da su nas pozvali članovi MO, na što je odgovorio kako je to jer oni vjerojatno ne žele prihvatiti istinu i ne žele surađivati.
– Sve što sam naveo može se provjeriti i u Upravnom odjelu, Hrvatskim vodama i sa HCR-om. Razočaran sam ovim načinom. Sve podatke koje su tražili članovi MO mi smo im dali, a to što su zvali medije je očito znak da nam ne vjeruju, kazao je Klapan.