Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Petra bdije nad urednošću grada

04.08.2010. 22:00
Petra bdije nad urednošću grada


Znale smo, na primjer, rano ujutro i na Poluotoku naići na ostatke burnih noći po gradu, a već na povratku nakon kratkog vremena smeću ni traga. Čistači to već rano ujutro očiste, kaže Petra te napominje da ona i njeni kolege imaju vrlo dobre povratne informacije i da građani dobro reagiraju na njihovo pojavljivanje


Zadar je doista čist grad, a to ne govore samo zadarski brojni gosti, nego i sami članovi malene patrole koja svakodnevno obilazi grad u potrazi za – smećem. Radi se o ekopatroli zadarske Čistoće, koja je prošle godine uvela tu potpunu novost, vjerojatno jedinstvenu na našim prostorima, a sve u želji da Zadar bude što ljepši i čišći grad. I u tome je uspjela. Ova se družina sastoji od pet mladih članova, četiri zgodne cure i jednog momka. Svima njima Čistoća je nabavila košulje s natpisom Ekopatrola, kao i prijevozno sredstvo, također, po natpisu prepoznatljiv bicikl kojim patroliraju svakoga dana tražeći ima li negdje otpada odbačenog nakon što su prošli čistači ili možda preskočenog. Možda negdje ima i divljih odlagališta.
“Naoružana” fotoaparatom i mobitelom
Ovih smo dana sreli jednu od ove četiri djevojke, Petru Zubak, koja uz Luciju Plantak ovaj ljetni posao radi već drugu godinu. Petra je odlična učenica Gimnazije “Juraj Baraković” i na jesen će u četvrti razred, a razmišlja da bi i dogodine mogla raditi na istome poslu, jer vjeruje da će se već u lipnju uspjeti upisati na željeni fakultet. Zasad, kako kaže, razmišlja o matematici, ali još će vidjeti. Ima vremena. Dakle, Petra kao i njezini kolege, učenice ili studentice te jedan student, četiri dana u tjednu biciklom obilazi “svoj” dio grada – od Voštarnice na istok, prolazi ulicama, dvorištima, naseljima, “naoružana” fotoaparatom i mobitelom pa ako negdje i zatekne otpad, sve snimi i javlja u Čistoću da ga pokupe.
Na naše pitanje ima li po dvorištima smeća, Petra govori da se ponekad nađe sitnog smeća i odbačenih vrećica, ali je imala prilike u boksovima za otpad naići i na cijeli dnevni boravak! Bilo je fotelja, kauča, stolica, jer ljudi ne znaju ili se ne žele potruditi i pozvati kontejnere za glomazni otpad, što bi im Čistoća bez problema ustupila. I zbog toga i takvih neodgovornih ekopatrola ima zadaću i informirati građane, educirati ih kako će odlagati otpad i kako trebaju biti ekološki osviješteni i poraditi na čistoći svoga okoliša. Članovi ekopatrole rade i ankete, traže primjedbe, prijedloge, pitaju građane sve o temi čistoće i ekologije, o tome što oni misle kako bi to trebalo dovesti na razumnu razinu. Sve zato da bi nam grad bio što uredniji. Naravno, ističe Petra, najuredniji je Poluotok, koji se stalno čisti – ujutro, poslijepodne i noću.
 Edukativni materijali
– Znale smo, na primjer, rano ujutro i na Poluotoku naići na ostatke burnih noći po gradu, a već na povratku nakon kratkog vremena smeću ni traga. Čistači to već rano ujutro očiste, kaže Petra.
Ona napominje i da imaju vrlo dobre povratne informacije, da građani dobro reagiraju na njihovo pojavljivanje te kako im se znaju potužiti na neke gradske probleme. Čak i na one koji nisu u nadležnosti ekopatrole. Građanima dijele i razne edukativne materijale, brošure, razne letke koji se pripremaju u Čistoći.
 Ne znamo je li ovaj eksperiment osmislila stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u Čistoći Vesna Đili, ali ona je zapravo šefica ovoj grupi koja joj redovno podnosi pismena izvješća, a nerijetko i slike, jer članovi ekopatrole sve fotografiraju i dokumentiraju.
– Na osnovi tih izvješća mi poduzimamo sve potrebne korekcije i ispravljamo to na terenu, govori Vesna Đili, koja nabraja sve zadaće članova ekopatrole, kojoj je cilj uočavanje problema zbog nepravilnoga postupanja s otpadom, informiranje građana, ali i poticanje komunikacije s građanima i promicanje vrijednosti zaštite okoliša.
– Građani mogu izravnom komunikacijom s ekopatrolom dobiti sve informacije, dati nam savjete, prijedloge ili svoje primjedbe i tako dodatno pridonijeti zaštiti okoliša i čistoći grada u kojemu živimo, kazala je voditeljica Čistoćine Ekopatrole Vesna Đili.