Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Petrčane – mjesto koje radi na svom turizmu

04.08.2010. 22:00
Petrčane – mjesto koje radi na svom turizmu


Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” nastavljamo predstavljanjem Petrčana. Petrčane su malo mjesto nadomak Zadra smješteno između Punte Skale i Punte Radman, mjesto ribara i težaka s poviješću dugom više od 900 godina i s više od pola stoljeća turističke tradicije. Petrčane su mjesto u kojem se još uvijek osjeća dalmatinski, mediteranski duh, mjesto kontrasta u kojem se s jedne strane grade najmoderniji hoteli, a s druge njegovi stanovnici skidaju fasadnu žbuku i otkrivaju kameni sjaj stare dalmatinske arhitekture.
Krenimo rutom turističke patrole Zadarskog lista koja je bila u obilasku mjesta. Ulaz u mjesto uredan je, čist izgled i hortikulturno uređenje. Na ulazu i prema mjestu postavljene su table smeđe signalizacije koje turiste upućuju prema najznačajnijim lokacijama u mjestu. Table su postavljene i na cesti prema centru mjesta i pokazuju između ostalog i smjer prema Punta Skali.
Nakon obilaska ulaza patrola se nastavila prema centru mjesta, odnosno Turističkom uredu Petrčane . Ured se nalazi u samom centru i njegova pozicija je jasno označena. U njemu turisti mogu dobiti sve potrebne informacije o mjestu, Zadru, Zadarskoj županiji, prirodnim vrijednostima u njenoj okolici te se opskrbiti info materijalom.
 Patrola se nastavila prema mjesnoj trgovini i uličicama gdje i dan danas živi Mediteran kakav je nekad bio. Pričaju se žive priče, ispijaju prve jutarnje kave, prodaje voće i povrće netom ubrano iz vrta, a strani gosti sve to prihvaćaju i uživaju u, za njihove zemlje, nezamislivoj ležernoj atmosferi. Među njima su kao i prethodnih godina najborjniji Englezi koji u Petrčane dolaze privučeni Garden Festivalom.
Nakon centra na mjesnu plažu Žal, jednu od najatraktivnijih u okolici Zadra. Pijesak, pristupačan ulaz u more, borova šuma i mjesto za osvježenje glavni su aduti zbog kojih je ova plaža na visokoj cijeni kod kupača. Ranije je na njoj bilo više Zadrana, ali ove godine ih je napalta parkinga odbila. Takav zaključak se da izvući kada se pogledaju registracije parkiranih automobila koje su većinom strane.
Za kraj patrole ostavili smo ugostitelje. Nekoliko reprezentativnih objekata s tradicionalnim dalmatinskim interijerom i eksterijerom te ponuda autohtonih jela zadnjih nekoliko godina podigli su restoransku ponudu u Petrčanima na veću razinu.
Očigledno je kako Petrčane  ide dalje u turističkom smislu. Pravi turistički bum nastat će kada u stopostotnom kapacitetu sažive hotelski kapaciteti na Punti Skali. Tada će samo trebati smisliti način kako brojne goste dovesti u centar mjesta i ponuditi užitke tipičnog dalmatinskog mjesta.


 IDILIČNI LUNGO MARE


Na mjesni lungo mare stanovnici Petrčana mogu biti s pravom ponosni. Opremljena je svim potrebnim sadržajima – od klupa za odmor, noćne rasvjete do kanti za otpad, a uz to je i hortikulturno je uređena. Na pojedinim mjestiam cvejtno uređenje je bogatije, a to prije svega ovisi o rješenom sustavu navodnjavanj. Kada se tome doda čisto more koje je okružuje, dobije se idilična slika u kojoj Petrčanci i njihovi gosti imaju privilegij uživati.