Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svijet prirode u Salima

04.08.2010. 22:00
Svijet prirode u Salima


U općinskoj Multimedijalnoj dvorani u Salima traje izložba fotografija naslovljena Svijet prirode/Wildlife world Marina Petešića. Ovaj mladi Saljanin nastavlja niz otočnih samoukih entuzijasta svjetlopisa i znatiželjnih razigravatelja svoga umjetničkog nerva fotografskom tehnikom. Uspješnost tog svog likovnog eksperimenta nastojao je predočiti svojim sumještanima na ovoj svojoj,inače prvoj izložbi i i izlazku u javnost.
Kroz 20-ak izloženih ekspozicija u boji,srednjeg formata, zorom svoga objektiva “okrznuo” je djelić života u prirodi. I to one najsićušnije i najnježnije detalje. Na svojim svjetlopisima naime, bavi se svijetom ptica i leptira raznolikih boja i oblika. Najekskluzivnije pri tome jest što ih je uspio “skinuti” u raznim pozama i dnevnim ritmovima njihova gibanja u prirodi.
Pri Marinovim snimkama fascinira perfekcija ekspozicije i gotovo savršena umjetnička postava kompozicije.
Autor ovih foto-ekspozicija u saljskoj MMD, Marino PETEŠIĆ (1970.) po profesiji je keramičar dok se fotografijom bavi amaterski, za svoju dušu, u predahu od dnevnog posla.  Za ovaj vid likovnosti se je počeo zanimati još u osnovnoj školi odabrati od vannastavnih aktivnosti rad u foto-sekciji. Za fotografiju se je “zagrijao” i kasnije u odrasloj dobi izabravši za svoj “fah” selektivne motive iz prirode i detalje pojedinih oblika života kojih je susreo u tim eksterijerima.