Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Turistički brod Leut više ne pristaje na Puntamici

04.08.2010. 22:00
Turistički brod Leut više ne pristaje na Puntamici


Pristajanje turističkog broda Leut na Novoj rivi na Puntamici od 1. kolovoza nije dozpušteno jer se pokazalo kako mul na Puntamici nema status luke otvorene za javni promet.
– Uprava Grada Zadra je donijela odluku kako brodovi veći od deset metara ne smiju pristajati na Novu rivu na Puntamici, te svi brodovlasnici tu odluku trebaju i ispoštovati, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru.
Podsjetimo, žitelji Puntamike su se krajem srpnja okupili na Novoj rivi kako bi mirno prosvjedovali protiv brodara koji je svakodnevno iskrcavao turiste na mjestu gdje se kupa veliki broj posjetitelja. Nakon prosvjeda Puntamičana, u Gradskoj vijećnici donesena je odluka kako se brodu Leut iskrcavanje turista na spomenutoj rivi dopušta do 1. kolovoza.
Vlasnik turističkog broda Tonči Jureško, nezadovoljan je odlukom Gradske uprave jer smatra kako se pogodovalo kupačima na uštrb turističkog gospodarstva. Turistički brod Leut od 1. kolovoza pristaje i iskrcava turiste na rivi u marini Uskok, kao i mnogobrojni drugi turistički brodovi.
– Ja sam ogorčen jer je dio Gradske uprave stao na stranu ulice i bezakonja. Što se tiče sigurnosti kupača, u Uskoku ima mnogo više kupača koji se kupaju na rivi, i izlaze iz mora kada brodovi dođu, tako da je i opasnost veća, kazao je Jureško, vlasnik Leuta, dodavši kako je u marini Uskok svakodnevno velika gužva, upravo zbog pristajanja mnogobrojnih turističkih brodova.
Jureško je izjavio da smatra kako je pravna država u Gradu Zadru davno zakazala, kako u gradu tako i u Županijskoj lučkoj upravi Zadar.
Za razliku od vlasnika broda, kupači su zadovoljni odlukom gradskih vlasti.
– Naravno da sam zadovoljan odlukom, koja se davno trebala donijeti. Riva je zaista devastirana, i nitko ne želi da se dogodi neka nesreća zbog pristajanja broda od 30 tona na rivu koja to ne može podnijeti, istaknuo je jedan od žitelja Puntamike.