Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Petrčane zadržale prepoznatljivu ljepotu

Autor: Ante Vidović

04.08.2012. 22:00
Petrčane zadržale prepoznatljivu ljepotu

Foto: Adam VIDAS



Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije  na tragu plavog cvijeta  HTZ-a “Biramo najuređenije mjesto” nastavljamo  predstavljanjem Petrčana.  Petrčane su mjesto vrijednih ljudi, ribara i težaka  koje se prvi put spominje  prije više od 900 godina.  Danas je to mjesto koje živi  s turizmom, a kruna njegove turističke ponude su  hotelski kompleksi smješteni na Punti Radman i Punta  Skali.
Turistička patrola Zadarskog lista započela je svojim  uobičajenim tempom s obilaskom mjesta, odnosno s  razgledavanjem ulaza. Na  ulazu je postavljena i tabla  smeđe signalizacije s osnovnim informacijama o  mjestu. Treba dodati da su  table smeđe signalizacije  postavljene na svim punktovima u mjestu što turistima olakšava snalaženje.
Patrola se nastavila prema centru gdje se nalazi  Turistički ured Petrčane čija  je pozicija lako uočljiva  zahvaljujući primjerenoj signalizaciji. Ured se nalazi  pored malog mjesnog trga  izgrađenog u bračkom kamenu, a kako bi se razbila  jednoličnost kamena cvjetno je oplemenjen sezonskim cvjetnim vrstama. U  uredu se mogu dobiti sve  potrebne informacije o  mjestu, Zadru, Zadarskoj  županiji te opskrbiti brojnim turističko-propagadnim materijalima vezanim  uz mjesto, županiju, atraktivnim lokacijama u njenoj  okolici i, naravno, Zadru.  Od tamošnjih djelatnica  saznajemo kako se ove godine bilježi značajan pad  dolazaka i noćenja. Lani je  tako u razdoblju od 1. svibnja do 31. srpnja zabilježeno 9.254 dolazaka gostiju i 54.754 noćenja, a ove  godine u istom razdoblju  4.210 dolazaka i 37.710  noćenja. Razlog ovom drastičnom padu jest odlazak  Garden festivala.
Nakon ureda patrola se  spustila na mjesnu šetnicu,  odakle se uputila prema  Punta Skali. Šetnica je hortikulturno uređena i opremljena svim potrebnim sadržajima: noćna rasvjeta,  klupe za odmor, kante za  smeće. Na svoju šetnicu Petrčanci s pravom mogu biti  ponosni. Vizija je urediti je i  njom povezati Kožino i Zaton. Samo letimičan pogled  dovoljan je za uvjeriti se u  besprijekornu čistoću mjesta za što su zaslužni komunalni redari. Standard  postavljen u centru zadržao  se i na glavnoj mjesnoj plaži  Žal. S plaže se patrola  uputila u staru mjesnu jezgru,  gdje još uvijek živi stari dalmatinski duh skriven u kamenu, tradicionalnoj arhitekturi, laganim opuštajućim bojama. Jedna od neizostavnih lokacija koju turisti obiđu i fotografiraju  jest crkva sv. Ivana i Pavla.
Za kraj dvije, tri riječi o  ugostiteljskim objektima.  Podjednako privlače svojim  autohtonim izgledom, orginalnošću kao i domaćom  gastroponudom, pa se slobodno može reći kako Petrčane imaju mjesto u vrhu  ugostiteljske ponude Zadarske županije.
Može se reći kako su Petrčane zajedno sa svojim  mještanima zadržale svoju  izvornu dalmatinsku ljepotu. Iako je ljepota ostala,  turisti su otišli. S obzirom  na nove vrhunske hotelske  kapacitete za očekivati je da  će se i to promijeniti tijekom ove i idućih sezona.